perjantai 23. elokuuta 2013

Suomalainen romaani
Sain juuri valmiiksi juttuni Hyryn proosasta, johan helpotti. Siksi tämä ei ole mikään bloggaus vaan mainoksen ja huokaisun risteytys. Helsingin kirjamessuilla ilmestyy Juhani Sipilän ja mun toimittama artikkelikokoelma Kiviaholinna. Suomalainen romaani. Se tulee Avaimelta. Teoksessa on reilut parikymmentä artikkelia suomalaisesta proosasta kohteina Kivi, Aho, Kilpi, Lassila, Lehtonen, Linna, Hyry, Meri, Vartio, Rintala, Huovinen, Tuuri, Westö, Tamminen, Nummi, Mörö, Oksanen ja monet muut. Aika perinteistä tavaraa realismin ja modernismin välimaastossa, mutta todella kiinnostavia ja monipuolisia puheenvuoroja.  Hankkikaa kaupoista tai kirjastoista. Hyvä katsaus siihen, mitä suomalaisen romaanin yksi puoli on tarkoin silmin katsottuna. Ehkä jatkoa seuraa ja paletti lavenee.

"KIVIAHOLINNA - Suomalainen romaani kartoittaa suomalaisen kertomakirjallisuuden vaiheita 1800-luvulta nykypäivään. Teoksen nimessä näkyvät romaanitaiteemme keskeiset kirjailijat, Aleksis Kivi, Juhani Aho ja Väinö Linna, joiden ohella teos käsittelee niin 1800-luvun realistista proosaa kuin 1900-luvun kansankuvausta, modernistista romaania ja nykykerrontaa. Lajin ja poetiikan näkökulmat, samoin kansallisuuteen, kirjalliseen kaanoniin ja kirjallisuuden modernismiin liittyvät kysymykset tulevat monipuolisesti esille.

Teoksen kirjoittajat edustavat useita oppialoja ja yliopistoja. Artikkeleiden painopiste on suomalaisen romaanin muodoissa, kehityslinjoissa ja keskeisissä teemoissa. Teos on hyödyksi niin tutkimuksessa kuin kirjallisuuden opetuksessa. Se sopii myös yleissivistäväksi lukemistoksi."2 kommenttia:

Tommi Melender kirjoitti...

Täytyypä lukea. Jos on yleissivistävä. Tarvitsen yleissivistystä lisää. Muutenkin toki kiinnostaa.

Vesa Haapala kirjoitti...

Yleissivistystä tuli ainakin itselle kun kirjoitti jutun ja luki, sen pohjalta uskalsi sanoa yleissivistäväksi. Mitä tuo nyt sitten itse kellekin merkitsee. Jatkossa olisi mukava saada vähän laajempi kattaus romaanin perusasetelmaan, nyt mennään realismin, naturalismin ja modernismin merkeissä.