tiistai 20. maaliskuuta 2018

Kolme näkökulmaa tapaukseen Abderrahman Bouanane
  • 1. Syyttäjän näkökulma: 23-vuotiaalle Abderrahman Bouananelle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.
  • 2. Puolustuksen näkökulma: tekijä myöntää teot tappoina ja tapon yrityksinä, mutta kiistää terroristisen tarkoituksen.
  • 3. Korrekti ja oikeamielinen näkökulma: Etniseen vähemmistöön kuuluva miesoletettu juoksi ruoanvalmistusvälineen kanssa Turun torilla ja turuilla. Kirjava joukko suomalaisia, brittejä, ruotsalaisia ja italialaisia osui epähuomiossa juoksun tahdissa heiluvan ruoanvalmistusvälineen tielle miesoletetun huutaessa yhden ja ainoan Jumalan nimeä - "Allahu akbar!" Miesoletetun on täytynyt olla todella ahdistunut Syyrian kärsivien muslimiveljien vuoksi ja hänen on täytynyt tuntea suurta turvattomuutta, sillä Suomen valtio oli pettänyt hänet. Mikään ulkoinen tunnusmerkki ei yhdistä miesoletetun toimintaa terroritekoon tai poliittiseen kostoon, yhteydet ovat satunnaisia. Ei edes ole sellaista toimintaa kuin islamistinen terrori - islam on rauhan uskonto, ja ne jotka muuta väittävät, eivät tiedä mitään todellisesta uskonnosta. Suomen tulee kaikin tavoin estää miesoletetun syrjäytyminen ja kuntouttaa häntä elämään uudessa kotimaassaan. Meidän on syytä tutkia omia arvojamme, asenteitamme ja tukikäytäntöjämme, jottei tällaisia murheellisia erehdyksiä ja tunteenpurkauksia enää jatkossa sattuisi. Suomen on otettava täysimittainen vastuu siitä, ettei turvapaikanhakijoiden traumatodellisuutta vahvisteta ja ettei jälkitraumaattisia stressireaktioita edistetä.
  • PS 1. Viranomaistoiminta ja tiedotus oli luokatonta.
  • PS 2. Kuinkahan monta kantasuomalaista "veitsihippaa" on tänäkin vuonna jäänyt medialta uutisoimatta - ja onko niistä lukuisista uutisoiduista yhtäkään leimattu terrorismiksi!
  • PS 3. Turun kaupunki on vastuussa siitä, ettei miesoletetulle ole annettu riittävää informaatiota siitä, että ruoanvalmistusväline kädessä juoksemisesta voi koitua tahatonta vahinkoa.
  • PS 4. Koska minä olen toinen, niin muodoin toinen on myös minä. Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi.


*

Oma kommenttini. Minusta syyntakeiseksi todettu Abderrahman Bouanane on sikäli reilu jätkä, että hän myöntää terroriteon, vaikka puolustusasianajaja sen kiistääkin. Tästä pointsit nuorelle murhamiehelle. On aina hienoa, kun joku myöntää suoraselkäisesti omat tarkoitusperänsä, kuten sharialain arvon puolustamisen ja koston sen vuoksi kuolevien ihmisten puolesta. Tässä tapauksessa tarkoitusperät näkyvät hyvin myös tekojen yksityiskohdissa ja miehen toiveessa päästä poliisin ampumaksi marttyyriksi.

Eri asia sitten on, että nykyisen lainsäädännön nojalla tällaisen Suomessa uudentyyppisen terroriteon toteennäyttäminen on haastavaa, vaikka tekijä itse teon tunnustaisikin. Joka tapauksessa: linnaan vaan ja sitten takaisin Marokkoon, kun on tuomionsa tapoista, murhista tai terroriteoista lusinut. Ja päälle ikuinen porttikielto Eurooppaan.


*

Sinänsä Abderrahman Bouananen sanoma tämän äärimmäisen teon takana oli todellinen herätyshuuto: Katsokaa, näin käy Syyriassa siviileille harva se päivä! Me olemme valmiit tuomaan saman kauhun tänne, jotta te huomaisitte, missä oloissa uskonveljemme elävät.

Niin, vaikka ei pitäisi taipua terroristien uhkausten edessä, pitäisi kuitenkin käyttää kaikki voitavat kansainväliset keinot saada sota päätökseen ja rauha takaisin. On liian kallis hinta niin Syyriassa kuin Suomessa, jos sodan rintamalinjat sharian kunnian puolustamisineen ja kostoineen jatkuvat ja siirtyvät Pohjolaan saakka.

Tässä suhteessa meidän kannattaisi todellakin kuunnella, mitä Bouanane sanoo eikä alkaa vesittää asiaa muuksi niin kuin teon jälkeisinä viikkoina monet suomalaiset omaksi häpeäkseen tekivät - osa porukasta ei suostunut puhumaan terrorismista edes silloin kun todisteita oli kertynyt roppakaupalla.

Niin kauan kuin Syyrian kriisiä ja muita vastaavia ei saada ratkaistua, tämänkaltaiset teot ovat aivan mahdollisia missä hyvänsä, missä tavalla tai toisella kriisin osapuoliksi itsensä leimaavia ihmisiä liikkuu. Uskontaistelijat eivät välitä siitä, ettei esimerkiksi Suomi tai jokin muu maa aktiivisesti osallistuisikaan sotaan - riittää kun maan kansalaiset eivät jaa iskijän arvoja ja huolenaiheita, vaan osoittavat myötätuntoa eurooppalaisia siviiliuhreja kohtaan.*

Onneksi poliisitoiminta tekohetkellä antoi oikean signaalin siitä, että Suomessa ei niin vain päästä uskon marttyyriksi vaan teoistaan joutuu vastuuseen. Toivotaan, että poliisin toiminnalla olisi jokin ennaltaehkäisevä vaikutus. Ehkä tiedustelukin herää tapahtuman jälkeen ottamaan vinkeistä vaarin.

Turvallisuussyistä tulijoiden taustat ja todellinen avun tarve tulee tarkastaa entistä huolellisemmin, se tästä tapauksesta myös on otettava opiksi. 


*


Abderrahman Bouanane ei ainoastaan tappanut viattomia sivullisia. Iskullaan hän myös vaikeutti todellisten avuntarvitsijoiden asemaa lisäämällä ennakkoluuloja. Enää kun ei voida pitää itsestäänselvyytenä sitä ajatusta, ettei autettava pure auttajan kättä.Voidaan myös aivan oikeutetusti kysyä, missä merkityksessä marokkolainen Abderrahman Bouanane, joka tuli tänne väärällä henkilöllisyydellä, oli ylipäänsä turvapaikanhakija.

Ei missään merkityksessä, on ainoa järkevä vastaus.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen kiinnittänyt huomiota myös siihen, että samaan aikaan oikeudenkäyntiä käydään asiassa, jossa turvapaikanhakija (totta kai se on todettava ääneen) tekee islamistisen (sekin on todettava ääneen) rasistisen terroriteon (ääneen) Suomessa ja puukottaa sattumanvaraisesti lukuisia sivullisia miehiä ja naisia, seuraa maamme media (se joka merkitsee itsensä nykyään V-kirjaimella) ensisijaisesti törkeää härintätapausta maamme elokuvapiireissä.
Tämä on ainakin ollut tilanne nyt klo 19:30 saakka.

En edes uskalla yrittää ajatella mistä tämä arvotus mediatilan suhteen johtuu. Ehkä asioiden tärkeysjärjestys korjaantuu vielä.

Itse koin velvollisuudekseni katsoa kaikki ne videot, jotka tänään julkaistiin. Ne kuvat ovat tärkeämpiä kuin Tuntemattoman sotilaan roolisuoritukset ja mielipiteet niistä. Turun tapahtumat eivät jätä mitään sijaan mielipiteille, asenteille, fobialle, pelolle tai suvaitsevaisuudelle - ne ovat vain totta.

jope

Anonyymi kirjoitti...

Vesa, en usko että terroristeilla on mitään sanottavaa meille.
Ei edes sitä, että katsokaan, tälläistä meillä on koko ajan.
Tämä terrorismi on rasistista kaikkein puhtaimmillaan. Siinä ei huuda oikeudenmukaisuuden vaatimus, vaan oma kollektiivis-narsistinen vaatimus.
He antavat tappamilleen nollaihmisarvon heidän kaltaisuutensa vuoksi, väärän uskonnollis-ja/tai etnisen taustan vuoksi.
Tässäkin on tuolla perusteella taas yksi asia, mitä ei meikäläinen ymmärrä. Miksi näitä tekijöitä ei kutsuta rasistin nimellä, vaikka he itse sen julistuksessaan ja ihmiskuvassaan alleviivaamalla alleviivat. Ja teoissaan. Median pitäisi käyttää aina näissä tapauksissa termiä rasistinen terroriteko, koska juuri siitä oli kysymys. Tämä koskee myös islamin sisällä tapahtuvaa rasistista vihaa toisella tapaa islaminuskoisiin tai toiseen etniseen taustaan kuulumisen vuoksi.

Syyria on tragedia, jossa juuri tuo yllä mainitsemani kauhealla tavalla toteutuu.

Samalla tapaa kuin toivon sydämestäni että metoo-kampanja alkaisi oikeasti koskettaa kaikkia, siis ihan kaikkia maailman tyttöjä, poikia ja naisia, niitä noin 5 miljardia oikeasti ja poikkeuksetta - toivon, että nollatoleranssi rasismin suhteen olisi todellinen vaatimus myös k o k o maailmalle, sen jokaiselle uskonnolle ja kulttuurille ilman relativismia kulttuurien suhteen.
Siihen ihanteeseen on valitettavasti todella pitkä matka.

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

jope,

aamulla tuli tätä Turun tapauksen käsittelyä. Katsoin muutaman jutun iltapäivälehdistä.

Niin, on tietenkin kyseenalaista, oliko tuo mainitsemani terroristin todellinen viesti, mutta sitä hän itse painotti: hän halusi hyökätä siviilien kimppuun Suomessa, koska suomalaiset symppasivat Barcelonan uhreja silloin aivan lähipäivinä mutta eivät Syyrian uhreja, jotka kuitenkin kärsivät jatkuvasti siitä, että noudattavat sharialakia.

Syyriassa on todellakin maailmansota minikoossa ja rintamalinjoja niin monta, ettei siitä saa erkkikään selvää.

Luulen, että Suomessa rasismi-nimitys on varattu yksinomaan (kanta/perus/oikeisto)suomalaisille. Muut ovat sitten jotain muuta, eivät kuitenkaan yhtä pahoja. Eihän kai sellaista olekaan kuin islamilainen rasismi - ei rauhan uskonto tunne rasismia... Eräskin kommentoija puhui Turun tapauksesta "mielenilmaisuna" tms.

Metoo-kampanja koskettaa lähinnä länsimaisia tai muita yleisesti ottaen hyvinvoivista oloista olevia naisia, jotka ovat joutuneet ilman omaa tahtoaan häirityksi. Näin olen ulostulojen perusteella ymmärtänyt. Minun on hyvin vaikea kuvitella, että islaminuskoisissa maissa syntyisi tällaista metoo-meininkiä: siihen ei ole yksinkertaisesti mahdollisuutta.

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, muokkasin hyvien pointtiesi jälkeen tekstiä lisää...

juha saari kirjoitti...

Entä jos symppaa niitä syyrian uhreja, jotka eivät halua isisin kalifaattia ja sharialakia?

Niiden puolella itse olisin ihmisiä tappamassa jos siellä eläisin.

Olisin siis tekopyhä jos osoittaisin ymmärrystä bouananen perusteille.
P.S. Suomen laki tulee jäljessä terrorismin muuttaessa muotoaan.

Vesa Haapala kirjoitti...

Juha,

mitä enemmän tuota B:n lausumaa ajattelee, niin sitä sekopäisempi tai ei itse asiassa sekopäisempi vaan puolueellisempi, omaa asiaansa ajavampi se on. Mutta mies on tavallaan looginen sanoissaan ja teoissaan. Ei siinä epäkoherentti vaan hyvinkin linjakas. Hän tuo esiin sen tärkeän viestin, että tämä Isisin porukka riivaa Eurooppaa vielä pitkään, jos vain saa mahdollisuuden. En tiedä loppuisiko se sittenkään, vaikka he saisivat oman kalifaattinsa.

Minä ymmärrän tämän perusteen, vaikka en sitä voi hyväksyä yleisenä perusteena tappamiselle. Se on peruste, jolla oikeutetaan muiden kuin kalifaatin asiaa ajavien teloitukset.

Niin, minä en todellakaan symppaa Isisin kalifaattia. Varmasti olisin itsekin listimässä juuri tätä B:n porukkaa Syyriassa, jos siellä olisin.

Laki tulee jäljessä. Kunhan eivät tuomarit aivan vesittäisi tätä juttua. En toisaalta usko. Minusta B on tiennyt varsin hyvin mitä tekee, vaikka onkin nuori mies. Se näkyy hyvin, jos tahtoo nähdä.

juha saari kirjoitti...

Kyllä on tiennyt. Suunniteltu teko minun mielestäni oli terroristinen tai ei. Olisi kiinnostavaa kuulla, miten tappo tässä perustellaan.

Vesa Haapala kirjoitti...

Tosiaan, jos lukee kaiken mitä mies on tekonsa suunnitelmallisuudesta sanonut, niin tarina on aivan selkeä. Toivon todella, ettei kukaan suvaitsevainen ihminen nyt enää nolaa itseään selittelemällä jotain, että syytön kunnes toisin todistetaan. Jätkä on tappaja, vähintäänkin.

Vaikka teko on kauhea, arvostan sitä, että tekijä on omissa sanoissaan näin yksiselitteinen ja linjakas. Se jättää hyvin vähän sijaa paskanpuhumiselle ja millekään puolustelulle. Terroristinen teko oman sanallistamisensa pohjalta.

Anonyymi kirjoitti...

Kun tulijoita alkoi tulla ja valkoinen roskaväki, se alaluokkainen mölylauma, puhui että siellä on mukana tappajia ja terroristeja, niin tuomio oli yksiselittäinen: pitäkää foobikkorasistit turpanne kiinni. Nyt kun murhaaja on tosiaan turvapaikanhakija, annan minä pisteet valtamedialle joka asian halusi myös todeta. Silti kun asian käsittelyä seuraa tietyissä piireissä ei tuo tausta tule vahingossakaan esiin. Ikään kuin tuntemattomalta planeetalta olisi kotoisin. Täysin taustaton.

Metrossa muuten tänään ajattelin taaws tuota kirjailija T:n meille lanseeraama jenkkiläistä (viha)luokitusta, valkoinen roskaväki. Kirjailija itse lunasti asemansa kirjoittamalla romanttisia kijrjallisia farsseja juopoista, rikollisista, syrjäytyneistä (valk.rosk.väki), mutta sitten kun tuo sama porukka pitää todellisuudessa todellisuudesta (epämiellyttävää) ääntä, niin sana onkin omalle vihapuheelle vapaa ja nuo hahmot ovatkin nyt pigmentiltää erikseen mainittavia ja roskaa.

Mutta kuitenkin: peace, love and undestanding tähänkin päivään.

jope

Anonyymi kirjoitti...

National Geographic -kanavalla teeveessä on mennyt hyvin kiinnostava sarja Komentoketju, joka kuvastaa sitä miten Yhdysvaltain sotilaalliset voimat suhtautuvat todellisuuteen ja mikä on niiden todellisuudentaju. - Olen tykännyt katsoa. - Tulee helpottunut olo vaikka kukaan ei tietenkään toivo maailmaa sellaiseksi kuin se on. Mutta se on sellainen kuin se on.

USAn sotilaalliset voimat kyllä näkevät erittäin realistisesti tapahtumien kulun eri suunnissa. - Tajutaan että ihmisvirtojen mukana kulkeutuu ääriainesta.

Ilman amerikkalaista komentoketjua maailma todella olisi vielä hullumpi paikka.

Ja on hieno asia, että vieressämme on venäläinen komentoketju.

Eikä kukaan suomalainen kuole terrori-iskussa turhaan vaan sen edistämiseksi, että Suomi palaa osaksi suurta Venäjän maata. - Itsenäisyyshän on naapurin turvallisuusintressien hyväksyntää ja kunnioittamista. Jos näin ei tapahdu niin menettää itsenäisyytensä. Syntyy huostaanottotilanne.

Terveisin entisestä Nikolainkaupungista

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

varmasti on näin, että Yhdysvaltoja sen sen aseitakin tarvitaan... Niin ikävältä kuin se tuntuukin. Jos minun pitäisi valita, elänkö tulevaisuudessa Afrikan ja islamin kolonialisoimassa Euroopassa vai Kiinan ohjaileman Venäjän alusmaana, niin enpä tiedä. Puolensa ja puolensa... Toivottavasti mitenkään noin ei käy.