torstai 26. huhtikuuta 2018

Pessimismiä perjantaiaamuksiHomo sapiens elää kuherruskuukauttaan maailman kanssa, mutta ei luultavasti selviä tästä loputtomasta hääyöstä. Nämä häät ovat myös suuret hautajaiset.

Toisaalla jotkut tutkivat historiaa:  reflektoivat kolonialismin vaiheita, näkevät syitä ja seurauksia, mutta eivät näe ratkaisua nykyhetkeen, jossa kolonisoijat ovat vaihtuneet. Toisaalla jotkut riistävät maata ja merta ja ilmaa kuin mikään ei loppuisi. Ja toisaalla, globaalissa etelässä, kolmas maailma on kolmas maailmansota: make love not war, spermaa pumpataan sinne mihin sitä on aikojen alusta asti pumpattu, ja yhä useammat syntyvät selviytyvät, kiitos avustusjärjestöjen ja lääketieteen ihmeiden. Ja siellä ja toisaalla keskiajalle jäänyt uskonto leviää yli mantereen, Eurooppamme.

Jossakin viisaat ihmisen vaiheita seuranneet sanovat: tällä ihmiskunnalla on sata vuotta, pari sataa vuotta aikaa, sitten meitä huomattavasti kehittyneemmät älyt ja ruumiit ottavat vallan.

Niin, meistä tuli jumalia, mutta emme tienneet mitä tekisimme, mikä olisi meidän miksi: tutkimme aikamme jumaluuttamme ja meiltä loppui planeetta, meistä tuli pelkkiä algoritmejä, syntyi tekoäly, luomuksemme, tiesikö sekään mistään, ei sen väliä, se tuli ja otti vallan.

Maailma on nurinkurinen: pian valta ja voima on niillä, jotka eivät ole käyneet läpi teollista vallankumousta mutta lisääntyvät kuin kanit, ja sitten valta ja voima on niillä, jotka lännessä kehitimme, tekoälyn perheillä.

Me viimeiset eurooppalaiset ja länsimaiset jäämme johonkin väliin, kaaoksen ja järjestyksen puristukseen ja odotamme, kuinka meidän käy kaikkein alkeellisimpien voimien ja meidät ylittävien voimien ja älyjen temmellyksessä.


*

Ehkä joku Kiina, kenties vain se, yhdistää brutaaliuden, älyn ja järjestyksen tavalla, johon länsi ei kykene. Kenties Kiina ratkaisee asioita, ei odottamalla vaan toimimalla.


*

Eurooppa on liian kultivoitunut selvitäkseen tässä maailmassa, se antaa älynsä, teeskennellyn historiallisen syyllisyytensä ja myötätuntonsa johtaa itseään harhaan. Ihmiset, joista tulee liian inhimillisiä ja kultivoituneita, eivät kestä alkeellisimpien voimien edessä eli maailman edessä.

Niin, kultivoituneet luovat mieluummin virtuaalisen todellisuuden ja ideologian kuin havahtuvat ja katsovat todellisuutta sellaisena kuin se on.

Kultivoituneet ajattelevat: aikaa on loputtomasti, ei ehkä heillä mutta maailmalla.

Ehkä olemme unohtaneet: maailma on vanhennettu saattohoitoon muutamassa vuosisadassa.


*


Yksikään ihminen, yksikään valtio tai yksikään liitto tai maanosa ei selviä jäämällä kiinni historiaansa.

Me kyllä olemme historiamme tuotteita, mutta selviytymisemme on kiinni siitä, kuinka ratkaisemme nykyisyyttä koskevat konkreettiset ongelmat ja kuinka onnistumme irtautumaan historiamme painolasteista.

Ongelmia on ratkaistava niin kuin ratkaisisimme lastemme tulevaisuuden historiaa, hieman onnellisempaa kuin omien vanhempiemme ja heidän vanhempiensa historia, ei ehkä yhtä onnellista kuin oma kollektiiviselle valheelle perustunut historiamme, mutta kuitenkin.

En näe tällaista toimintaa juuri missään.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun en ole näin perjantaina töissä niin päätin huoltaa polkupyörää. - Kävin ostamassa siihen uuden istuimenkin ja sain tehtyä onnistuneesti vaihdoksen. Uusi istuin on kumminkin jotenkin erikoinen eikä sitä pysty säätämään.

Nyt on ajattava kummallisessa asennossa perse pystyssä. Muutakaan ei voi. Eihän uutta istuinta sovi heti vaihtaa. Täytyy tykästyä vaikka hampaat irvessä uuteen perseasentoon.

Mutta ajattelen niin, että kun jatkossa pyöräilen Vaasassa kummallisessa asennossa perse pystyssä, että se on oikeastaan eurooppalaisen nykyihmisen vertauskuva.

Me menimme kummalliseen asentoon perse pystyssä ja olemme siinä asennossa nyt.

Tästä saisi aikalaisromaanin nimeltä Kummallisessa asennossa perse pystyssä.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

kiitos tästä KONKREETTISESTA ja ESIKUVALLISESTA ja LOHDUTTAVASTA kommentista. Mennään perse pystyssä ja vieläpä perse edellä - jos mahdollista - päin tulevaisuutta!

Ja yritetään tässä samalla kuitenkin muistaa, että meillä on tämä yksi ja ainutkertainen elämä, ainakin tässä muodossaan, ajattelimmepa sen jatkuvan jossakin muussa muodossa tai päättyvän kokonaan.

Hienoa vapaapäivää sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Ihmismielten Muumilakson sivusta katsottuna, tuolta juuri tämä kaikki näyttää.
Selitysapparaatteja joilla pahaa selitään pois sitä mukaa kun se ilmaisee itsensä, on Euroopassa enemmän kuin itsenäisesti kyseleviä sieluja.
Pidetään ideologioita pystyssä ideologisoimalla lisää.

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, niin se on: euroopassa oma poliittinen asema sementoidaan uhriutumalla (taas meitä sorretaan - miten niin sorretaan!) ja demonisoimalla euroopan sisäinen vastapuoli (jonka kanssa kuitenkin lopulta jaetaan pitkälti samat arvot ja elämänhistoria) sen sijaan että hypättäisiin tämän boksin ulkopuolelle ja katsottaisiin mitä todella tapahtuu!

kuinka moni muslimi kyseenalaistaa itsensä tai oikeutensa tai jättää niitä vaatimatta tai kuinka moni kiinalainen? ei sellainen ainakaan näy missään siinä mittakaavassa kuin eurooppalainen nynny itsensäruoskinta.

On mukava rakentaa ideologista linnaa niin kauan kuin kaikki on näennäisesti omissa hyppysissä.

Anonyymi kirjoitti...

Musta linna-juttu tulee hyvin esiin taas... missäpäs muualla kuin Hollywoodissa.
Meksikon muurin vastustajat ovat juuri heitä, jotka jossakin Santa Monicassa asuvat itse muurien, sähköaitojen, vartiointifirmojen, henkivartijoiden ja vartiointiteknologian takana ja suojaamina. Ei pääse meksikolainen sinne ei. Mutta muuri, kauhistus.

Onhan meilläkin tätä samaa lievämmässä muodossa, open borders-ideologia saa suurimman kannatuksensa edelleen siellä missä avoimen rajan kautta tulleita on kaikkein vähiten.
Ja tässä konntekstissa enkä muutenkaan laske eurooppalaisia oikeiksi maahanmuuttajiksi.
Espanjalainen, virolainen, puolalainen, irlantilainen voisivat yhtä hyvin olla Toijalasta.
Sama kiinalaistenkin kanssa.

(tämä nyt ei ollut mun kannanotto ko. Meksikon muurin psta, se on jenkkien oma asia, tehkööt mitä haluavat, mutta kuvana herkullinen, varsinkin kun Hollywoodissa määritellään aika pitkälle nykyään mikä on milloinkin aikamme eettinen muoti.)

jope

Anonyymi kirjoitti...

(..siis ainakin julkisimmat vastustajat ovat tuolta Hollywood Hillseiltä....)

Vesa Haapala kirjoitti...

Hollywood Hills Forever, niinhän se menee tämä ikuinen vapauden laulu.