keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Vielä Euroopan ideastaJoku voi ajatella, että nämä juttuni ovat aivan suuruudenhulluja puheita, mitä järkeä on pohtia tällaisia asioita, jotka on lähes mahdoton kohdentaa. Mutta minua kiinnostaa aivan aidosti: Mikä on Euroopan idea? Miten se meille tarjotaan ja mitä se tarkoittaa?

Minusta Euroopalta, puhun nyt etenkin EU:sta, joka näyttää meille Euroopan tietyllä tavalla, yhteisenä, puuttuu tällä hetkellä idea.

Idea ei voi olla pelkkä materiaalinen hyvinvointi ja sen jakaminen ja materiaalisten vastuiden jakaminen. Oikeudenmukaisuus ja yhtenäiset käytännöt ovat hyviä tavoitteita, mutta mitä ne konkreettisesti tarkoittavat? Millainen oikeudenmukaisuus ja millainen hyvä?

Jokin idea voisi olla sellainen ikivanha freudilainen teema kuin "työtä ja rakkautta", jotka ovat aina hyvän elämän perustana, mutta mitkä eväät niille löytyvät globaalissa kaupankäynnin ja ihmisen ulosmittaamisen maailmassa, jossa edes yksityistä, sitoutunutta elämää on äärimmäisen vaikea suunnitella pitkäjänteisesti? Tässä maailmassa Eurooppa ei pysty tarjoamaan työtä edes omille nuorilleen. Rakkaudesta en tiedä, mutta ei siltä tunnu.

Minä arvostan turvallisuutta. Onko Eurooppa rakentamassa turvallisuutta, kun se näkee itsenäiset valtiot ongelmana? Mikä ongelma niissä on ajassa, jossa kokonaiset maanosat hajoavat? Miksi Eurooppa kiirehtii yhtenäisyyttä, joka pyyhkii kansallista päätösvaltaa? Miksi se ei voi olla kulttuurien mosaiikki, joka antaa vapauksia jäsenmailleen, mutta myös sitoo ne yhteen järkevissä kohdin, yhteisissä projekteissa, kuten tiedonsiirrossa ja turvallisuudessa, joissa yhteistyö on voimaa?

Minusta Afrikan väestönräjähdys, Lähi-idän sotien ulostyöntämät pakolaisvirrat ja aatteet sekä selviäminen globaalin kapitalismin sairastuttavassa ja yhä kiihtyvässä vauhdissa ovat Euroopan kohtalonkysymyksiä.

Tässä kaikessa minua pelottaa, että Euroopalla ei ole ideaa, jonka pohjalta se vastaisi näihin haasteisiin. Toivon sydämestäni, että olen väärässä.


*


Ei siinä mitään, yhtä hyvin voidaan kysyä: Mikä on Suomen idea? Meneekö meillä hyvin? Kenellä menee hyvin ja millä tavalla? Kenellä ei mene niin hyvin? Mitä tämä vielä vauras yhteiskunta tarjoaa ihmiselle? Onko Suomella jokin käsitys merkityksestä?

Mitä minä sanon nuorelle ihmiselle, joka kysyy, mikä idea tällä yhteiskunnalla ja elämäntavalla on, onko siinä oikeastaan mitään mihin tarttua?

Tarkoittaako hyvä elämä Suomessa sitä, että opiskellaan, mennään mahdollisimman nopeasti työelämään jos satutaan pääsemään, hankitaan puoliso, otetaan velkaa, hankitaan ympärille krääsää ja parhaassa tapauksessa lisäännytään, ja kun on perhe, hankitaan lisää tavaraa ja elämyksiä, ja sitten kuollaan?

Ovatko tällaiset kysymykset olennaisia? Minusta tuntuu, että monelle ovat. Ihmisille ei ole enää kovin selvää, mikä merkitys kaikella on ja miksi pitäisi nähdä vaivaa turhan vuoksi. Miten niin turhan - tuleeko se valtavista odotuksista ja paineista saavuttaa jotain, mitä pitäisi saavuttaa?

Rakkaus ja työ ovat tärkeitä, mutta myös vaikeita asioita elämässä. Minulle ihannemaa on sellainen, jossa ihmisillä on mielekästä tekemistä eli työtä. Ihmiset voivat elättää työllä itsensä, mutta heidän ei tarvitse uhrata itseään täysin työlle, vaan heillä on turvallinen olo ja he löytävät tarvitsemiaan läheisiä ihmisiä. Liittyykö tällainen mitenkään yhteiskunnan rakenteisiin? Eikö tässä kuvata pikemminkin elämää?


*

Voi olla, että paikalliset, toimivat yhteisöt ja valtiot on päätetty uhrata globaalille markkinataloudelle, jota on naamioitu myös yleiseksi globalisaatioksi, jotta... Niin miksi? Jotta tavarat ja ihmiset liikkuisivat, jotta varallisuutta kasautuisi jonnekin hurjaa vauhtia ja sitten, mitä?

Siinäpä se kysymys onkin. Mikä on idea, jos vapaus kuvannetaan materiaalisen yltäkylläisyyden ja valinnan- ja elämysvapauden kuvin?


97 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

" Onko Eurooppa rakentamassa turvallisuutta, kun se näkee itsenäiset valtiot ongelmana?"

Ja jatkokysymys: mitä Eurooppa sitten on oikeastaan rakentamassa, kun se näkee itsenäiset valtiot ongelmana?
Toinen: miksi nuortemme juuria halutaan katkoa, vähentää niin heidän identiteettään, tunnetta maahan (myös sananmukaisesti) kuulumisesta ha jostakin tulemisesta pakottamalla jotakin "yhden"-ideaa.

Ennen kuvittelin että EU:n sokeus on raha, pääomien virtailu, talous, talous...ja että kaikki tehdään sen ehdoilla, mutta mitä enemmän seuraa niin toivonkin nyt, että olisikin ollut "vain" tuosta kysymys.
Näyttää että takana on jotakin minulle ainakin sumuisempaa, ideologisempaa, fundamentaalia, totalitäärismepää, toki pehmeässä paketissa ainakin vielä.
Ja kun tähän yhdistää (läntisen) Euroopan yleisheikkouden ja hedonismilla kuorrutetun itseinhon, on näkymä sellainen joka on minusta hyvin hämmentävä eikä tulevan kannalta kovinkaan turvallinen maanosamme asukkaille.

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

jope,

minulle huolenaiheita Euroopan sisällä on ainakin nämä:

- nuorisotyöttömyys: Kreikka, Espanja, Suomikin ehkä jotenkin tässä mukana - "työelämä" ei niin vain aukeakaan

- itse työn luonne: olen sitä mieltä, että ihmisiltä on kadonnut terve käsitys siitä mitä ponnistelu ja työnteko on, mutta sitten toisaalta: työelämä näyttäytyy myös aika mielettömänä, kun kaikessa tuntuu olevan kyse aika pitkälti rahasta - tai siis raha ja sen tekeminen ja tehokkuus (minkä vuoksi?) määräävät niin paljon; totta kai ymmärrän että talouden pitää olla vakaalla pohjalla, mutta pitääkö kaiken loputtomasti kasvaa, koska inhimilliset resurssit eivät kasva samaa vauhtia

- elämän sirpaloituminen ja yleinen mielekkyyden puute ja näköalattomuus: mikä on ns. homman idea? en usko enää mihinkään veri ja maa -tyyppiseen mytologiaan, mutta uskon kyllä siihen, että mielekäs työ, jonka näkee tuottavan hyvää omalle itselle, perheelle ja lähiympäristölle siten ettei se ole riistoa muilta on sellainen paras motivoija yksityiselle ihmiselle

- isoin huolenaihe makrotasolla on tämä väestönsiirtyily joka luultavasti kiihtyy: sanoisin, että kuitenkin, loppupeleissä meillä on tiettyjä ongelmia ennen kaikkea siksi, että Euroopan idea on niin hämärä ja pimitetty ja agenda tulee niin puskista so. muualta kuin kansalaisten tarpeista jatkuvuuteen ja turvallisuuteen, että tämä herättää epäluuloja, ainakin minulla on epäluuloja asioiden suhteen - oman elämäni suhteen ei ole, koska olen saanut elää vielä hyvää aikaa, jolloin on ollut mahdollista rakentaa elämää melko luonnollisesti ja vaistonvaraisesti miettimättä liikoja, on riittänyt, että on tehnyt työtä perse ruvella ja siitä on sitten seurannut hyvää. en tiedä onko enää näin.

Vesa Haapala kirjoitti...

jope,

tämä kaiken mössääminen kun ongelmia on horisontissa vaikka kuinka tuntuu minusta täydeltä idioottimaisuudelta - ikään kuin viedään instrumentit käsistä.

mikä suunnitelma tässä on? onko EU:ssa paniikki päällä - vai kaatuuko järkevä toiminta ideoiden valtataisteluun?

sitten kun homma on tarpeeksi sekava, pelastaudutaan johonkin totalitarismiin - mikä se sitten loppujen lopuksi on ja onnistuuko se ylipäätään vai hajoaako koko homma vastustukseen.

mutta jo mentaalitasolla meitä opetetaan koko ajan, että on väärin pitää "kansallismielisyyttä" arvona, siitä on tehty tiettyjen karikatyyrien avulla vastustettava tai ainakin negatiivinen arvo - tällainen "puhtaan" ja "totalitaarisen" kansallisvaltion haamu on nostettu tikun nokkaan, vaikka missään Euroopassa tuskin sellaista on tai tulee edes olemaan.

rajat auki - rajat kiinni ja muu on - off -tyyppinen logiikka on minusta todella ärsyttävää. moni tai mono - tällainen todellisuutta kaventava ja ihmisten kokemuksellista totuutta tuhoava ajattelu on aikamme vitsaus, kun valittavana voisi olla myös joustava mutta silti ideansa säilyttävä toiminnallinen paikallisuus, jossa avainsanoina on maltti ja kohtuullisuus ja kantokyky. en näe ihan hirveästi sellaista. ideaalina tuntuu Suomessakin olevan kasvu, kasvu, kasvu: väestönkasvu, taloudenkasvu, kaupunkien kasvu jne. aika jännä yhtälö kun samalla pitäisi kasvattaa ihmisten ja luonnon hyvinvointia.

Anonyymi kirjoitti...

"mutta jo mentaalitasolla meitä opetetaan koko ajan, että on väärin pitää "kansallismielisyyttä" arvona, siitä on tehty tiettyjen karikatyyrien avulla vastustettava tai ainakin negatiivinen arvo - tällainen "puhtaan" ja "totalitaarisen" kansallisvaltion haamu on nostettu tikun nokkaan, vaikka missään Euroopassa tuskin sellaista on tai tulee edes olemaan"

Sama asia käänteisesti kuin 30-luvulla. Samanlaisia karikatyrismejä, häpäisyn keinoja, samanlaista kollektiiviseen tietoisuuteen vaikuttamista kuin silloin, kaikki vain päinvastoin. Silloin olivat maalitauluina sosialistit, internationalistit, juutalaiset. Nyt konservatiivit, itsenäisissä valtioissa potentiaalia näkevät, globalismin kriitikot.


Kaikki lievemmässä muodossa toki, mutta mekanismit ovat sukua.
jope

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, ihmisyyden mekanismit ovat varmasti aika lailla samat aikakaudesta riippumatta, vain suunta, kohdistukset ja poliittiset maalitaulut vaihtuvat. ikävää on, jos näillä mekanismeilla syntyy myös samankaltaisia tuloksia olipa aikakausi mikä hyvänsä.

se nyt on ollut selvää lähes aina, että vasemmistolaisittain ajatellen isänmaa on jotain jota täytyy kritisoida tavalla tai toisella ja oikeisto ei oikeastaan jos ajatellaan esimerkiksi kokoomusta, ole enää aikoihin ollut isänmaan asialla - mutta mikä tässä on nyt että maailmanlaajuisesti hyväksi arvioitu yhteiskuntamallikin pitää romuttaa? se voidaan romuttaa kääntymällä liian nationalistiseksi mutta se voidaan romuttaa myös kääntymällä liian internationalistiseksi, joko ylikansallisen ja vastuuttoman riistokapitalismin pääomien liikuttelun (oikeiston puuhat) tai ylimenevän ja todellisista asiantiloista piittaamattoman ja ylitunteellisen humanitaarisuuden (vasemmiston puuhat) tietä, jolloin hyvinvoinnin tuottamisen yhtälö ei yksinkertaisesti enää toimi.

tämä tilanne on kyllä yksi märkäpaise perseessä, en muuta sano.

Anonyymi kirjoitti...

Olen laillisuusihminen. Hyvin tarkasti sitä hulluuskohtausteni ulkopuolella.

Laitan alle ensimmäisen pykälän kuntalaista ja nythän ei ole oma keksimäni laki.

Yleiset säännökset

1 §

Lain tarkoitus

Tämän lain tarkoituksena on luoda edellytykset kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutumiselle kunnan toiminnassa. Lain tarkoituksena on myös edistää kunnan toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä.

Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.


Sumalaisen kunnan idea löytyy jo täydelleen kiteytettynä ensimmäisestä pykälästä.

Hieno pykälä! Haastava pykälä!

Kun sitä lukee niin siinähän on oikeastaan kaikki se minkä puolesta tahdomme toimia ja minkä murentumista pelkäämme.

Suomen idea on puolustaa suomalaista lainsäädäntöä. Me emme tarvitse mitään uskonnollisia lakeja. Meillä on summaten hieno säädöskokoelma pääsääntöisesti paitsi eräät rikosseuraamukset koskien tietynlaisia rikoksia ovat liian lieviä.

Euroopan idean pitäisi senkin olla eurooppalaisen lainsäädännön puolustamisessa.

Aina tietysti tulee lakien päivittämisen tarpeita mutta siinäkin meillä on toimiva prosessi eduskunnassa.

Mieltäkin saa osoittaa - mutta ei terroristisesti.

Voisi sanoa niinkin, että meillä ei ole tarvetta laskea juridisen kulttuurimme tasoa.

Ei ole näköpiirissä, että maailmalta olisi Suomeen tuotavissa käyttökelpoista juridista ajattelutapaa.

Säädöksemme eivät ole kaaoksessa.

Toki tietysti aina on kysymys myös lain tulkinnasta.

Niin, 1 000 000 tulijaa Suomeen äkikseltään on ristiriidassa kuntalain ensimmäisen pykälän kanssa.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

mahtavasti kiteytetty - menit suoraan asian ytimeen. Kuntalakihan se tiivisti kaiken mainiosti, kunpa se muistettasiin!

Anonyymi kirjoitti...

Lukekaa tänään Hesarissa Jari Sinkkosen kannanotto lasten peliriippuvuuteen. Kysymys on epidemiasta. Me olemme todella menettämässä kokonaisen sukupolven.

Ymmärrän toki ettei pelaaminen ole sinänsä pahasta, mutta pelit, joihin ja joiden tuottajaksi tämä maa vielä haluaa identifioitua, ja ihmisaivot ovat huono yhdistelmä. Addiktion syntyminen suurelle osalle noiden kahden kohdatessa on kuin luonnonlaki.
Lapsia ei voi syyttää. Vaan pelihuumediilereille.

Kun istun metrossa matkalla töihin tai takaisin töistä, lasken kuinka monta ihmistä katsoo ikkunasta ulos, ja kuinka monta kädessään olevaa ikkunaa. Tulos on säännönmukaisesti järkyttävä.
Ja tässä ei voi nyt sanoa, että ne pojat....Käytännössä jokainen (myös aikuinen) nainen katsoo metron penkeillä omaa pikku ruutuaan kuin lumottuna. Sama sisään tullessa ja ulos mennessä. Sama koskee tietenkin myös miehiä, tosin hieman, merkityksettömän pienellä prosenttierolla.
Ei siis ihme että lapset ja nuoret perässä.

Miten tämä liittyy Eurooppaan?
Mielestäni siten, että tämä on TYHJIÖN eräs ilmenemismuoto.
Maanosa on täynnä ihmisiä, mutta missä ja mikä on idea?
Globalismi, "vapaus", talous, jotta saadaan lisää ja entistä "älykkäämpiä" ruutuja silmiä sokeuttamaan.

Kun Europpaa kaatuu hautaansa, sillä on jokin helvetin typerä älylaite kädessä, jonka kautta voi peukuttaa kaikkea hyvää, kivaa ja kaunista, lukea sukupuolellisesti ja seksuaalisesti oikein roolitettuja nettikirjoja ja osallistua EU:n säädösten mukaiseen valvottuun "nettikeskusteluun." Takana on joku joka potkaisee persuuksiin ja toteaa, että kyllä ne olivatkin surkeita.


jope

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, maanosa on niin hyvä ja tylsistynyt, että ehkä tänne tarvitaan ne Macronin tervetulleeksi toivottamat 150-200 miljoonaa afrikkalaista, joiden kanssa muodostetaan uusi Eurooppa.

Niin Ranskan presidentti on herännyt samaan kuin me, mutta reaktio on: Tänne vaan! Eurooppa uusiksi, hyvinvointivaltiot alas, koska rahoitusmekanismi ei enää sitten toimi. Niin, mikäpä eliitillä on ollessa. Nämä neropatit suunnittelevat aivan tosissaan väestönvaihtoa, eikä siihen kovin kauaa mene.

Ruotsin 10 miljoonasta ihmisestä alle 7 miljoonalla on kumpikin vanhempi "valkoinen" ruotsalainen. Saksassa koko väestöstä saksalaisia on 85 prosenttia, mutta alle viisivuotiaista vain 64 prosenttia.

Tämä oli tänään ilmestyneestä nettijutusta, jossa siteerattiin Macronin sunnuntaista TV-esiintymistä:

Emmanuel Macronin mukaan Afrikan “räjähdysmäinen” väestönkasvu merkitsee Euroopan siirtymistä “ennennäkemättömään” massamaahanmuuton aikakauteen. Hänen mukaansa Eurooppa ja Afrikka jakavat yhteisen kohtalon. Macron viittasi asiantuntijaan, joka arvioi Euroopan afrikkalaisväestön määrän nousevan 30 vuodessa nykyisestä 9 miljoonasta 150-200 miljoonaan
“Kohtaamme historiallisen maahanmuuttoilmiön”, julisti Ranskan presidentti Macron BFM TV -television esiintymisessään sunnuntai-iltana, jolloin hän ilmoitti, että “valtava köyhyys”, “ilmastonmuutos” ja “geopoliittiset konfliktit” saavat “useina tulevina vuosina” aikaan afrikkalaisten vyöryn Eurooppaan.

Macron perusti näkemyksensä Afrikan “räjähdysmäiseen” väestökasvuun. Hänen mukaansa ranskalais-amerikkalainen toimittaja, professori Stephen Smith on “äärimmäisen hyvin kuvannut” ilmiön äskettäisessä kirjassaan.

“[Afrikkalaiset] tulevat lähinnä Eurooppaan sijaintimme vuoksi, koska maanosa (Eurooppa) ei ole saari, ja koska Euroopan kohtalo on sidottu Afrikkaan”, totesi EU-myönteinen Macron kaksituntisessa haastattelussaan.

Macronin haastattelussaan viittaama Afrikka-asiantuntija Smith on arvioinut, että seuraavien 30 vuoden aikana afrikkalaisten määrä Euroopassa kasvaa 9 miljoonasta 150-200 miljoonaan.

Vesa Haapala kirjoitti...

jope,

tämä Itävallan vastaveto on taas uutisoitu siellä sinun mainitsemillasi Oikea Media -sivuilla. Kas tässä, onpahan ainakin Euroopalla mietittävää, mennäänkö Saksan-Ranskan tietä vai jotain muuta:

"Itävalta haluaa uudistaa koko turvapaikanhakuprosessin

Perustetaan transit-alueita, joissa kaikki turvapaikkahakemukset käsitellään. Eurooppaan tulijoilta vaaditaan myönteinen päätös, ja kaikkien muiden pääsy estetään poikkeuksetta.

Itävallan sisäministeri on esittänyt EU:lle, ettei EU:n alueella otettaisi vastaan enää yhtään turvapaikkahakemusta.

Itävallan sisäministerin Herbert Kicklin (FPÖ) mukaan turvapaikkahakemukset tulee jatkossa käsitellä ennen kuin hakija on saapunut Eurooppaan. Turvapaikanhakijalla tulee myös olla omia varoja mukanaan kotoutumisen tueksi.

'Tavoitteemme on saada aikaan suuri ja rohkea muutos EU:ssa', Kickl kertoo Wochenblick-lehdelle.

'Tarvitsemme kokonaan uuden pakolaispolitiikan.'

Kicklin ehdottaa, että kehitetään erillisiä transit-alueita, joissa kaikki turvapaikkahakemukset käsitellään. Eurooppaan tulijoilta vaadittaisiin myönteinen päätös, ja kaikkien muiden tuleminen estettäisiin poikkeuksetta. Tämä käytäntö poistaa uusien tulijoiden tulvan, koska kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautus tapahtuisi välittömästi.

Kickl kutsui torstaina Wieniin EU-sisäministerien kokoukseen päättäjiä maista, joiden kanssa olisi mahdollista muodostaa rintama ja aloittaa 'Wienin prosessi'. Kutsuttujen joukossa oli Unkarin Sandor Pinter, Slovenian Vesna G. Znidar, Tsekkien Lubomir Metnar, Romanian Carmen Dan, Maltan Michael Farrugia ja Suomen Kai Mykkänen.

Kansalainen.fi listaa uuden ehdotetun lain pääkohtia:

Lomailija: Jos turvapaikan saanut pakolainen matkustaa kotimaahansa lomalle, ”suoritetaan virastoissa nopeutettu turvapaikkaoikeuden tarkastus”.
Matkapuhelimet: Kun pakolainen tekee turvapaikkahakemuksen, on tämän luovutettava matkapuhelimensa tutkittavaksi kertomansa pakoreitin varmistamiseksi. Jos pakolainen on matkannut toisen turvallisen maan kautta, hänet palautetaan sinne.
Käteinen raha: Jokaiselta henkilöltä voidaan takavarikoida 840 euron käteisvarat henkeä kohti (myös lapset lasketaan), joilla kustannetaan ensimmäisten kuukausien ylläpito. Pakolainen saa pitää itsellään 120 euroa.
Turvasäilö: Jos pakolainen syyllistyy rikokseen, voidaan hänet sulkea turvasäilöön välittömästi.
Aluerajoitukset: Jos pakolaisella on matkustusasiakirjat toisesta (EU-)maasta, hän ei saa poistua alueelta, johon hänet on asutettu.
Sairaalat: Kun pakolainen päästetään sairaalasta ulos, on hänen ilmoittauduttava välittömästi ulkomaalaisviranomaisille.
Kansalaisuus: Pakolaisten Itävallan kansalaisuuden hakuoikeus nostetaan kuudesta vuodesta kymmeneen.
Lisäksi tulevaisuudessa rikokseen syyllistyminen johtaisi automaattiseen oleskeluluvan menetykseen.

'Ei voi olla mahdollista, että joku, joka saa oikeuden tulla yhteiskuntamme osaksi saadakseen turvaa, hyökkää tätä turvaa antavaa yhteiskuntaamme vastaan ja saa edelleen oleskella maassa', kertoo Kickl."

Vesa Haapala kirjoitti...

tuo ruutuunsa toljottava ihminen on täydellinen kuva eurooppalaisesta: tylsistynyt, huumattu, ohjailtavissa oleva, passiivinen vastaanottaja, aktiivinen jollakin naurettavan rajatulla viihde- tai tiedostamissektorilla, ihminen josta ei ole tositilanteen tullen mihinkään paitsi kännykkäänsä tuijottamaan. tietenkään tämä ei ole kuva koko Euroopasta ja kaikista ihmisistä, mutta kuitenkin riittävästä määrästä ihmisiä. Suomessa kännykän toljotus saattaa tosin olla aika tapissaan muuhun Eurooppaan verrattuna, mutta kuitenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Vesa. Nyt ollaan olennaisen todellisuuden ääressä. Kaikki muu on tähän verrattuna on sivuseikkaa. Jos haluamme ajatella lasten ja nuorten ja vielä syntymättömien tulevaisuutta, niin tästä se vasta alkaa.

Macronin kaltaiset nihilijoijat ovat itse asiassa demokratian suurin uhka, ja se uhka tulee mistäpä muualtakaan kuin sisältä.

Muistan kun väestövaihtumisesta ensi kerran oli puhetta. Nauroin ääneen, että ei voi olla mitä urpoja ja mitä ajatuksia. Hulluja äärioikeistolaisia. Jne.

Sitten aloin lukea tietolähteitä, mm. noita numeroita. Myös noita Ruotsin numeroita. Tarkistin ja tarkistin, pitääkö paikkansa. Pakko oli alkaa todeta että pitää. Tässä kohtaa juteltiin Niitsessä noin kaksi vuotta sitten.
Tajusin että Macronin kaltaisessa oudossa puoliunitilassa on iso osa ihmisistä. Mitä ihmettä ne oikein miettivät? Miksi hemmetissä niille kaikki tämä on ok? Tajusin että ne leimauskortit joilla ihmisten ajatuksia jaoteltiin eivät ole enää tässä todellisuudessa juuri lainkaan päteviä. Nyt näyttää siltä ett kaikkein pahimmat kuvitelmat ja steroptypiat näistä hyviksistä pitävät pahalla tavalla enemmän kuin paikkaansa.

Yritin välillä muuten kovalla puristuksella päästä takaisin uskomaan uskomuksia, mutta viimeistään väestökeskustelussa numerot kaasivat sen yritykseni kokonaan.
Kun tajuaa, ettei tämä hyviksien suunnitelma Euroopan tulevaisuus millään tavalla voi onnistua ja että se on niin päivänselvää että se pitäisi olla aivan jokaisen hahmotettavissa ja että se tulee johtamaan varmaan katastrofiin, ollaan suurin piirtein tässä missä sä nyt, ja mä ehkä jonkin verran aiemmin.

Voimaton olo, taas kun näitä tulee.

Se on varmaa, että jos Macronin visio toteutuu, ja miksipä ei toteuisi, iso raha ja isoin valta on sen puolella täysin, niin iso osa eurooppalaisista tulee omasta maanosastaan lähtemään. Ei sen vuoksi että tulijat ovat nimenomaan afrikkalaisia, vaan siksi että tämä aalto tulee muuttamaan sen mikä on hyvää kokonaan toiseksi arvaamattomalla tavalla.

Onnea itäiselle Euroopalle. Toivottavasti he jaksavat omissa maissaan pitää kiinni mahdollisuudesta omaan vapauteen ja itseohjautuvuuteen. Pitääköhän tässä alkaa opetella unkaria, puolaa vai slovakiaa?

Macronhan muuten riemusaatossa tarjoiltiin mediassa takaiskuna trumpismille. Tässä nyt on sitten onkin fiksu pressa. Saa taputtaa.

jope

Anonyymi kirjoitti...

Muuten. Numbers.
Afrikan väestön kolmemiljardisoitumiseen vuosisadan loppuun mennessä (tai aiemmin) ei edes tuolla 200 miljoonalla ole minkäänlaista matemaattista merkitystä.

Jos sieltä siirtyisi tänne Macronin ja Smithin veikkaamat (ja toivomat?) 200 miljoonaa (ja näin joka kolmas europpalainen/ja joka toinen länsieurooppalainen olisi afrikkalainen)
niin miksi ne 2800 miljoonaa jäisi sitten vapaaehtoisesti Afrikkaan, jos niillä 200 miljoonalla olisi pakottava syy lähteä?

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

niin, kyllähän tässä on sellaiset madonluvut luettu, ettei paremmasta väliä.

jos macronin tyyppinen ajattelu viedään johtavalla tasolla läpi - en nyt ole ihan varma mitä esimerkiksi merkel tästä ajattelee - niin Euroopalla ei ole mitään toivoa säilyä Eurooppana, jona sen tunsimme, koska Macron itsekin myöntää, että tällaisella väestönpaljoudella hyvinvointivaltiot eivät ole enää validi rakenne, koska niitä ei voida yksinkertaisesti rahoittaa.

aikooko Eurooppa nyt tehdä jotain ennaltaehkäisevää? ehkä se lähettää niitä aapiskirjoja Afrikkaan, ehkä se alkaa opettaa naisia lukemaan, ha ha ha...

tämä kaikki on täysin sairasta ja absurdia, jos asiat toteutuvat edes tuonne päin... Eri asia sitten on, mitä Unkari, Puola, Itävalta, Slovakia ja muut tekevät. Linnoittautuvatko ne?

Minä luulen, että EU hajoaa jos poliittiseksi tieksi muodostuu Macronin tie.

Googlasin Merkelin kantaa asiaan, löytyi tällainen Reutersin juttu:

Merkel: End smuggling and slavery, allow legal migration for Africans

https://www.reuters.com/article/us-africa-eu-summit-merkel/merkel-end-smuggling-and-slavery-allow-legal-migration-for-africans-idUSKBN1DT1G8

Juttu osoittaa, että Saksassa kanta massamaahanmuuttoon ei ole yhtä yksiselitteinen kuin Macronin idioottimaisessa visiossa tai "alistumisessa", tiedät hyvin mihin tämä viittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Alistumista on sekä älyllistä että jo ihan konkreettista.

Ruotsin poliisi ilmoitti itse että alistuneita alueita on maassa noin 20. Brysselissä, Pariisissa niitä on myös erityisesti. Noilla alueilla eivät päde enää kaikki länsimaiset pelisäännöt. Eli ei tässä mistään ennustelusta tai fobioinnista enää ole kysymys. Mikä on alistumisen aste vaikkapa 20 vuoden päästä? Vai onko sittenkin jokin järjen ja vaiston vastavoima joka nousee esiin? Miten? Toivottavasti sillä tavalla, että se ei marginalisoidu äärisuuntien laittomuudeksi, vaan kokoaa ihmiset laillisesti ja demokraattisesti pelastamaan omaa maanosaansa oikeilla hyvillä teoilla ja päätöksillä.
Ihme kyllä uskon tuohon vielä. Kaipa juuri noiden maiden vuoksi joilla on vielä ajatuksissaan järkeä ja halua pitää kansalaisten turvallisuudesta huolta.
Eli toimia nimenomaan normaalisti.
Siten kuten järkevät ihmisyhteisöt toimivat.

jope

Marjatta Mentula kirjoitti...

Vesa ja Jope, en kyllä vieläkään ymmärrä, mitä te vouhkaatte. Toteatte yksimielisinä, että eurooppalaisista on tullut degeneroituneita ja innostumattomia kännykäntuijottajavätyksiä ja että muualta saadaan innokkaampaa väkeä.

Mikä tässä sitten on ongelma? Ihan oikeasti. Ei mikään.

Viestimissä yritetään kovasti selittää, miksi ihmiset eivät enää lisäänny korkean elintason maissa. Selitellään kaikenlaista, mutta oikea syy on se, että lasten kanssa ei vain jakseta olla, kun on niin paljon muuta kivaa, mistä ei haluta luopua. Tämä sama hyvinvointiyhteiskunnan tukema mukavuudenhalu on johtanut myös siihen, ettei haluta mennä töihin, koska se häiritsee harrastuksia. Pakkohan meidän on saada työhön ihmisiä muualta hoitamaan vanhuksia, poimimaan marjat metsistä ja siivoamaan meidän jälkemme.

Kaikki on hyvin. Kuten Jari sanoo, niin meillä on hyvät lait. Kyllä muualta tulevat osaavat olla onnellisia, kun saavat elää tällaisessa yhteiskunnassa, jossa ei tarvitse pelätä mielivaltaisuuksia. Se on kuultu monen maahanmuuttajan suusta.
Minusta pitää antaa niiden tehdä ja menestyä kenellä on intoa. Uussuomalaisten panos saattaa olla meidän pelastuksemme.

Vesa Haapala kirjoitti...

Marjatta,

voihan sen ajatella noinkin positiivisesti. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että tänne tulee ihmisiä tekemään työtä. Mutta kun se ei ole niin yksinkertaista. Macronin malli on se, että hyvinvointiyhteiskunnilla ei ole enää asemaa silloin kun täällä on satoja miljoonia uusia ihmisiä. Kuvittele, Marjatta, Macron, Ranskan presidentti, on valmis luopumaan hyvinvointivaltion ideasta vain että Eurooppa saadaan täytettyä ihmisillä - aivan hullua.

Niin, jotta edes jonkinlainen järjestys säilyisi, pitäisi ihmisille olla työtä. Epäilenpä, että sitä ei ole riittävästi, jos elämme globaalin kapitalismin ikeessä niin kuin nyt ja tänne pölähtää satoja miljoonia ihmisiä niin kuin suunnitelma on. Varmasti jonkin verran syntyy uutta työtä, kun tätä porukkaa kotoutetaan tai heille järjestetään palveluja, mutta eihän se mitään yhteiskunnallisesti kannattavaa työtä ole, mutta onpahan välttämätöntä sekin.

Toinen erittäin iso pointti on, että luonnolle on katastrofi, jos pohjoista pallonpuoliskoa aletaan täyttää. Oikea suunta olisi, että väki vähenisi kaikkialla ja Afrikka saataisiin kuriin. Miettikää, mitä merkitsee luonnolle, jos täällä on satoja miljoonia ihmisiä lisää, jotka omaksuvat edes puoliksi länsimaisen elämäntavan - ja miksi eivät omaksuisi - toki meidän kaikkien tulee vähentää kulutusta. Fakta on, että tulijat eivät ole automaattisesti mitään ekoihmisiä. Nytkin Afrikka on paikoin roskattu, kaluttu loppuun ja hylätty.

Islam on todellinen uhka, koska se tuo uuden ja yhteiskuntiimme sopeutumattoman järjestyksen. On meidän oman perinteemme halveksimista ja oikeusjärjestelmiemme halveksimista ja kyseenalaistamista, että rinnalle tulee joku sharia-laki, jota jo nyt sovelletaan useissa Euroopan maissa, kun muutakaan ei voida. Monikulttuurisuus on silloin sitä, että maassa on eri lait eri ihmisryhmille aivan lähtökohtaisesti. Se ei ole enää kuuliaisuutta Jarin mainitsemalle kunnallislaille.

Minä en pelkää muutosta, mutta tällaista idioottimaista politiikkaa kyllä kavahdan! En nyt jaksa enää vuodattaa tähän mitään pessismismiä, mutta luvassa on massatyöttömyyttä, rikollisuuden lisääntymistä, vaikeuksia organisoida yhteiskuntia, koska valtaosa tulijoista on huonosti koulutettuja ja täysin hajonneista yhteiskunnista peräisin. Sieltä ei tule niitä "ihan tavallisia suomalaisia", vaan traumatisoituneita ihmisiä, joista suurin osa ei ole koskaan opiskellut kunnolla tai tehnyt työtä, jota täällä on tarjolla.

Mikä ihmeen hyväntekijä Eurooppa kuvittelee olevansa, kun se käytännössä tuhoaa toimivat yhteiskuntansa? Eri asia olisi jos otettaisiin ihmisiä, jotka sopeutuvat, joille on työtä jne. Tästä porukasta ehkä 40 % on lyhyellä aikavälillä sellaisia.

Ja huom! Tämä ei ole tulijoiden vika, vaan niiden idioottipoliitikkojen, jotka tämän saavat aikaiseksi. Ruotsi on malliesimerkki siitä, että edes nousukauden aikana maahanmuuttajat eivät ole työllistyneet. Taisipa olla niin, että työttömyysprosentti on 4,7 kantaruotsalaisten piirissä, kun se on maahanmuuttajilla yli 20 % (oliko 23 % tietämillä) eikä jatko näytä yhtään paremmalta. Suurin osa näistä ihmisistä on Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Työttömät ihmiset lisääntyvät ja rapauttavat hyvinvointipohjaa. Tämäkään ei ole heidän vikansa, vaan he tuovat sen mitä heillä on mukanaan. Usein matala koulutus on pahin este päästä kiinni esim. pohjoismaiseen työelämään. Musliminaiset ovat tässä suhteessa lähes toivottomassa tilanteessa: he tekevät lapsia kotona ja kun heillä harvoin on koulutusta, on menestystarina Ruotsissa jo se, että musliminainen saa 16 vuoden maassaolon jälkeen siivoojan työtä. Toisen polven maahanmuutajissa on Ruotsissa myös huomattavan paljon koulupudokkaita - oliko niin että lukion käy loppuun vain 60 % aloittaneista.

Nämä ovat niin kylmiä lukuja, että ne jättävät vähän toivoa.

Vesa Haapala kirjoitti...

Ranskassa meininki on sitä, että siellä on jo nyt satoja jihadisteja. Pommiuhkista ja muista isku-uhkista on tullut päivittäistä elämää.

Ei tarvitse mennä kuin Pariisiin turistina, niin sitä voi todistaa omin silmin.

Vaimoni ja tyttäreni olivat siellä pari kuukautta sitten, ja paremissa kaupunginosissa oli joka päivä oli pommivaroituksia ja kokonaisia metroasemia tyhjennettiin, kaduilla oli sotilaita rynnäkkökivääreineen, ostoskeskuksissa skannattiin ihmiset ja laukut, vartijoita kaikkialla. Eivät ne olleet mitään harjoituksia, vaan totisinta totta, jokapäiväistä elämää.

Kaikki siksi, että Euroopassa on turhan panttina ihmisiä, jotka eivät millään logiikalla tänne kuulu. Indonesia taitaa kohta olla ainut maailman muslimivaltio, josta ei ole porukkaa työntymässä Eurooppaan "turvapaikan" toivossa. Aivan uskomaton soppa.

Vesa Haapala kirjoitti...


Vielä sen verran, että ei kai siitä ole haittaa, jos maassa on muutama tuhat huolestunutta ihmistä, jotka seuraavat tämän aihealueen uutisointia ja maailmantapahtumia, kun vähintään se neljä miljoonaa ihmistä elää niin kuin ennenkin, silmät ummessa ja miettimättä muuta kuin seuraavaa päivää.

Suomessa on aivan tiedostavienkin ihmisten parissa käytännön ratkaisu, että he eivät edes halua tietää mitä tapahtuu maailmalla. On mukava syyttää omistavaa luokkaa maailman ongelmista ja jättää kaikki muu usvan peittoon. Samalla voidaan kyllä kritisoida voimakkaasti omaa isänmaata ja olla myös luopumassa siitä heti kun tilaisuus tulee. Tämä on sellaista tiedostamista, että en tahdo olla siinä porukassa.

Tottahan toki näiden uhkakuvien mietiskely on myös kuluttavaa. En minä näitä jatkuvasti ajattele, mutta vaikea on olla huomaamatta mitä maailmalla tapahtuu ja mitä Euroopan johtajat puuhaavat jos seuraa laajemmin uutisvirtaa, vaikka kotoiset HS ja Yle eivät niistä aina niin raportoisikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Maahamme pitäisi perustaa Suomen Laillisuuspuolue. SLP muistuttaisi koko ajan siitä, että demokratiamme on rakentunut oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Mahdollisuuksiin ja rajauksiin. Siihen mikä on sallittua ja mikä ei.

Turvallisuuskulttuuri ja sen sanoittaminen säädöskokoelmaan olisi SLP:n strateginen päätavoite.

Lakeja noudattava kansalaisuus olisi subjektin ilmaisua SLP:n kielipelissä.

Mikään ei saa haavoittaa suomalaisen lainsäädännän prosessia.

Yhteiskunnallinen ja lainsäädännöllinen kaaos on se mitä vastaan SLP kamppailee.

Kansainvälinen yhteistyö ja hädänalaisten auttaminen lähtee siltä perustalta, että Suomessa on aktiivisia kansalaisia, jotka pystyvät tuotannolliseen tehokkaaseen toimintaan turvallisissa sosiaalisissa ympäristöissä.

Tämä Kaikki mitä kirjoitan kuuluu siis SLP:n puolueohjelmaan.

SLP kannustaa kenttätutkimukseen ja yleensä tieteelliseen havainnointiin ja tutkimukseen lainsäädännän perustana.

SLP tunnustaa ettei suomalaisella yhteiskunnallisella järjestelmällä ole rajattomiin resursseja, mutta SLP kannustaa ja innostaa resurssien enentämiseen niin, että niistä olisi mahdollisimman paljon jaettavaa maailman hädänalaisille.

SLP edistää sitä, että Suomen valtio tiedottaa kaikkialle maailmassa mitkä ovat sen todelliset mahdollisuudet auttaa mikäli tapahtuu kansainvaelluksia tai väestösiirtymiä sotien, luonnonkatastrofien tai muiden vaikeiden tilanteiden vuoksi.

SLP edistää sitä, että Suomen valtion mahdollisuuksista käydyt valtioiden väliset neuvottelut dokumentoidaan, jolloin muodostuu myös näyttö siitä, että neuvottelujen molemmat osapuolet ovat saaneet tiedoksi neuvottelun sisällön.

Suomen valtion tulee sitoutua auttamiseen mutta ei niin, että siitä on seurauksena maamme turvallisuuskulttuurin rappio ja kykenemättömyys edistää turvallisuuskulttuuria.

SLP sitoutuu tutkimaan todellisuuden olemusta ja olemaan todellisuudentajuinen puolue kaikissa globaaleissa olosuhteissa.

Mielessäni olen perustanut jo SLP:n ja siltä perustalta itse sitoudun kirjoittamaan sanomalehti Pohjalaiseen jatkossa mielipidekirjoituksia mikäli se vain arvoisalle toimitukselle passaa. Ugh!

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari, ugh, mitäpä tuohon on lisättävää - harmi vaan että tulevien vaalien voittajat eli SDP ja vihreät ovat ihan eri suunnalla - nämä vasemmistopopulistit ovat Macronin tiellä - perussuomalainen oikeistopopulismi pärjää myös seuraavissa vaaleissa ellei sitä onnistuta täysin mustamaalaamaan imagopohjalta äänestävien suomalaisten keskuudessa. Jos olisikin joku SLP niin äänestäisin sitä, en näitä hyväuskoisia pellejä tai toisen laidan hylkiöleimattuja, jotka kuitenkin rajallisesta ja hieman utopistisesta näkökulmastaan huolimatta ajavat turvallisuuden asiaa. Suomessa on asetettu aivan hullunkurisesti sivistys ja turvallisuus vastakkain ja tämä on emämunaus.

Anonyymi kirjoitti...

Marajatta, olen asenteesi ihailija ja haluaisin sellainen olla itsekin.

Mutta uskotko todella että vaikka 100 miljoonaa tulijaa Afrikasta ja 50 miljoonaa Lähi-idästä, Macronin malliin, Soroksen malliin, niin kaikki se hyvä mitä me eurooppalaisuudessa arvostamme, esim. sosiaaliyhteiskunta, jatkuu sellaisenaan? Että kaikilla, niin tulijoilla kuin kantiksilla on tämä hyvä elämä mikä meillä nyt? Onko tämä hyvin todennäköinen tapahtumien kulku varmasti järkevää, inhimillistä ja arvokasta?

(Ja kuten aina, kiistän vouhkaamisen; Macron et al + läntiset opetuslapset tässä vouhkaavat, he tässä radikaaleja ovat. Minä ja Vesa maltillisia tosiasialliseti.)

jope

Anonyymi kirjoitti...

(Se vielä sulle Marjatta että hienoa, että jaksat kommentoida tätä sulle varmaan raskasta keskustelua. Tuskin olet ihan kaikkea monessa eri Vesan päivityksessä lukea, kymmeniä kommentteja, mutta tämä on todellisuus niin pitkälle kuin se ymmärrän nyt ja näissä teksteissä se on perusteltu Oma elämä menee ohessa kevyesti, en kulje päätä riipuatten, mutta aivot eivät voi olla ajattelematta eikä sydä n olla tuntematta huolta lasten, nuorten ja vielä syntymättömien psta. Henk. koht tämä ei ole mulle ongelma, mutta maailmalle ja ihmisille joille haluan hyvää, kyllä. jope)

Anonyymi kirjoitti...

Koskaan emme tiedä minkälaisissa hädänalaisissa olosuhteissa elää tänään uusi Einstein, Hawking, Shakespeare, Mozart.

Pakolaisleirin sheikspieru on autettava Suomeen kirjoittamaan sonetteja Shakespearena.

Puolueeni SLP on sitoutunut auttamaan kaikin voimin kuten yllä mainittu. Mutta todellisuudentajuisesti. Laskelmien tekeminen ei ole natsismia vaan todellisten mahdollisuuksien ymmärtämistä.

SLP, joka epävirallisena johtajana toimin - ei hyväksy käsivarsinauhaa yhtä vähän kuin silmiä peittävää liinaa.

Jari Ranta.

Anonyymi kirjoitti...

Jos juutalaisilla on tarvetta kansainvaellukseen niin autamme mahdollisuuksiemme mukaan.

Kukapa tietää vaikka joukossa olisi uusi Veikko Huovinen, joka kirjoittaa teoksen Hanukka-ahon ajattelija.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari, ehdottoman tärkeitä lisäyksiä! Shariapierren seikkailut ja Hanukka-halla-ahon ajatelmat, niitä odotan innolla!

Vesa Haapala kirjoitti...

Juutalaiset vaeltavat Israeliin tai pysyvät Yhdysvalloissa, heillä on kaksi turvasatamaa. Paitsi Israel kyllä tullaan haastamaan vielä rankimmalla mahdollisella tavalla, saattepa nähdä. Enää juutalaiset eivät kuitenkaan kävele uuniin.

Anonyymi kirjoitti...

Maailmankirjallisuudesta SLP nostaa esimerkiksi ja esikuvaksi toiminnalleen yhden romaanin ja se on Daniel Defoen Robinson Crusoe. Luettakoon sitä yhä uudelleen!

Turvallisuuskulttuurin syöjät eivät kuulu Suomeen.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

ja sen yhtä uudempaa versiota Michel Tournierin Perjantaita. Se sopii yhtä lailla monikulttuuriseen maailmaan ja lähestyy yhdessä olemista toisesta näkökulmasta kuin "kolonialistinen" Robinson - taatusti myös poliittisesti korrektia luettavaa, mutta ennen kaikkea lumoavasti kirjoitettu romaani.

Anonyymi kirjoitti...

Siinäpä mulla luettavaa... olin tietoinen teoksen olemassaolosta, mutta en ole sitä lukenut.

Koskahan muuten romaanit julkaistaan tabletteina. - Se olisi erinomaista hitaalle lukijalle. Vain romaanitabletti ja lasi vettä päälle ja romaani on mennyt päähäsi.

Ostaisin mielelläni, Vesa, sinun romaanisi tablettina apteekista!

Robinsonissa tietenkin kiehtoo hänen luovuttamattomuutensa ja selviytymisensä. Hän luo resursseja itselleen. - Minusta jokaisen suomalaisen pitäisi pyrkiä olemaan toimeliaisuudessa Robinson. Siinä olisi myös perusopetuksen ihmiskäsitys.

Näitä Robinsoneja olisi tarpeen tulla maamme rajojen ulkopuoleltakin.

Sen sijaan emme pärjää pelkillä resurssien syöjillä.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari, olet tuossa ihan oikeassa!

Tarvitsemme yritteliästä, toimeliasta ja toivoa herättävää väkeä, kaikkialta maailmasta!

Emme tarvitse politiikkaa, joka kyllä keksii menoreikiä ja oikeuksia, mutta ei keksi miten ne rahoitetaan ja miten ihmiset aktivoituisivat ja ottaisivat vastuuta niin, ettei yhä isompi osa ihmisistä eläisi toisten kannateltavana. Totta kai köyhät ovat aina keskuudessamme ja saatammepa itsekin olla siinä joukossa jonain päivänä, mutta silti - mahdollisimman moni mielekkäisiin hommiin.

Huom! On niinkin, että työelämää pitäisi inhimillistää - tämä vaatisi globaalia asioiden purkamista.

Työtä pitäisi olla mahdollisimman monelle eikä kuormittaa yhä pienempää porukkaa. Uusia fiksuja töitä pitäisi keksiä.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Olen lukenut aivan kaiken ja avannut linkit. Käytin sanaa vouhkaaminen leikillisesti.

Tiedän, että ongelmia on ja tulee olemaan, kun väestörakenne muuttuu, mutta ilman uussuomalaisia, mistä kaikista taustoista he sitten ovatkin, meillä olisi vielä enemmän ongelmia. Mehän tarvitsemme lisää väkeä!

Suomessa on vähän turvapaikanhakojoita ja niitä vähiäkin palautetaan sydämettömästi.

Islamin pelosta tulee mieleen sellaista, että a) ehdottomasti suurin osa pakolaisista pakenee sitä systeemiä, mistä lähtivät ja haluaa elää Jarin kuvaaman SLP-puolueen sääntöjen mukaista elämää ja b) onhan meillä näitä ääriryhmiä omastakin takaa, esim. jehovantodistajat ja vanhoillislaestadiolaiset.
Jihadistien suhteen on oltava varovaisia. Bouananen tyyppiset sekopäät pitää yrittää tunnistaa jo aiemmin.

Luen mielenkiintoista kirjaa, Brunhilde Pomsel ja Thore D. Hansen, Sihteeri: Joseph Goebbelsin pikakirjoittajan perintö. Vanhus Pomsel vakuuttaa tietenkin "Me emme tienneet mitään", vaikka oli aivan natsivallan ytimessä. On mielenkiintoista lukea, mitä hän valitsee kertoa ja mitä tihkuu läpi, mutta vielä kiinnostavmampi on journalisti-kirjailija Hansenin arvio Pomselin kertomuksen merkityksestä jälkipolville.

Pomsel huomioi, miten välinpitämättömiä myös nykyään ollaan, kun katsellaan televisiolähetyksistä mitä Syyriassa tapahtuu ja perään jotain hauskaa viihdeohjelmaa. "Emme siis muuta elämäämme sen vuoksi. Luulen, että elämässä käy aina tällä tavalla."

Mitä me todellakaan olemme moittimaan nuoria saksalaisia välinpitämättömyydestä ja oman hyvinvointiin keskittymisestä natsien noustua valtaan, jos käyttäydymme samalla tavalla kieltäytymällä auttamasta niitä, joita tällä hetkellä kidutetaan ja hukutetaan?

Meillä yhteiskunta kannattelee ihmistä jo liikaa aiheuttaen passiivisuutta ja tylsyyttä. Minä en pitäisi kaikista saavutetuista eduista kiinni, olemmehan monesti todenneet, että vähempi riittää (vaikka ei olisi pakolaisiakaan), vaan keskittyisin nyt niiden auttamiseen, jotka tarvitsevat apua.

Jari, niitä einsteineja passitetaan takaisin kaiken aikaa. Meillä oli Kouvolassa nuori afgaanimies, joka oli oppinut parissa vuodessa suomen kielen niin että tajusi kaikki nyanssitkin. Lehdissä on aina välillä juttuja tämäntyyppisistä "neroista". Heidän kohdallaan Migri sitten hurskastelee, että älykkyyden vuoksi ei tule etuoikeuksia, takaisin vaan jopa paikkoihin jonne muualta ei palauteta.

Minä en pelkää maahanmuuton tuomia ongelmia, vaan sitä että Suomi jää historiaan julmana maana.

Koko Euroopan tilanne näyttäytyy tilastoina. Pitäisi olla paikan päällä. Pelkkien tilastojen varassa ei synny oikeaa kuvaa.

Olen pakkailemassa Nizzan matkaa varten. Katselen, miten siellä menee.

Vesa Haapala kirjoitti...

Marjatta,

on ihan totta, ettemme voi olla julmuuden maa! Emme voi myöskään olla hyväntahtoisten hölmöläisten maa. Tässä pitäisi löytää kultainen keskitie.

Muslimeissa on toivoa - siis siinä että he ovat ihan tavallisia kunniallisia ihmisiä, niin kuin suurin osa onkin. Islamissa ei ole toivoa, eikä shariassa - ne ovat jo juuriltaan erittäin väkivaltaisia, naista alistavia ja menneisyyteen kuuluvia uskomusjärjestelmiä. Ongelma vain on siinä, että eivät ole vaan ovat poliittisia voimatekijöitä.

Islam on ehkä tulevaisuudessa rauhan uskonto vain jos ihmiset jotka sitä toteuttavat rakentavat yhteisyyttä heitä auttavien ihmisten kanssa ja rakentavat rauhaa. Islamiin ja shariaan sitoutuvat ihmiset tuottavat ongelmia, jos painottavat liikaa uskontonsa (kirjoitettua) perinnettä. Emme voi mitenkään verrata lestadiolaisten tai Jehovan todistajien aiheuttamia rasitteita yhteiskunnalle tähän muslimiväestöön, joka Suomessakin tulee moninkertaisesti ylittämään määrällisesti em. ryhmät, jotka ovat erittäin lainkuuliaisia ja yritteliäitä. Lestadiolaiset taitavat olla ainoa ryhmä, joka tuottaa väkeä Suomeen ja vieläpä työteliästä väkeä. Siellä naisen asema on ongelma, ja Jehovan todistajien ongelma on aivopesu, mutta ei heidän paratiisikuvitelmansa poikkea mitenkään laadullisesti esimerkiksi vihreiden monikulttuurisuusparatiisista - päin vastoin, Jehovien kuvitelma on paljon paljon harmittomampi yhteiskunnallisesti, vaikka onkin aivan satukirjasta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Mukavaa matkaa Nizzaan Marjatta ja muista rentoutua siellä!

Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa matkaa Marjatta ja muista, että kaikki dissosiaatiohäiriöiset eivät pysty matkoihisi!

Jari Ranta.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Merci!

Vielä haluaisin sanoa Vesalle, että on tietysti erotettava normaali islam, jota tunnustavista osa on jopa tapauskovaisia eivätkä todellakaan halua mitään shariaa ja islamistit, jotka pitävät kiinni vanhoista tulkinnoista.
Suomen pakolaisissa on suuri enemmistö normaaleja ihmisiä. Nuorten mahdollista radikalisoitumista islamistiseen suuntaan pitää pyrkiä estämään. Mitään muuta ei voi tehdä.

Arvostan sitä, että seurataan maailmantapahtumia ja kannetaan vastuuta.

Arvostan myös sitä, että pystymme keskustelemaan maltillisesti. Minäkin olen oppinut!

Anonyymi kirjoitti...

Luulen että tämän kaltaisissa blogeissa kuin tämäkin blogi on sellaisia lukijoita, jotka varhain aavistavat saatanallisen kaksoisviestinnän ja siksi he kaikkoavat pois.

Ei oltu tylyttävyyteen saakka johdonmukaisia!

Heips - heips - heippa - heips

Vittu vaikka olisit se törkein! Törkeimmälle ei saa sanoa että oot törkein! Halit vaan!

Pusi pusi!

Ihmiset eivät muutu, mutta he ovat kirjoittamisessaan toimeliaita.

Aina he löytävät kieltäytymiselle esteen. Aina he sallivat itsensä. Eivät he rajoita itseään.

Aplodeja näillekö? Älkää minulta pyytäkö, olen havahtunut ihminen suhteessa paranormaaliin.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Marjatalle vielä hyvää matkaa ja Jarille erinomaisesti pidetystä linjasta huolimatta malttia matkaan.

Meistä jokainen esittää täällä mielipiteitä ja päätelmiä sen tiedon, käsityksen ja katsomuksen pohjalta, jonka omaa. Ei aleta nokkia toisiamme. Kriittiset puheenvuorot ovat sallittuja, mutta muistetaan kohtuus.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, minulla on totuuden ja sitoutumisen ja johdonmukaisuuden nälkä.

Arvostan niitä jotka kieltävät matkailun tai muun himonsa.

Täytyy turhauttaa itseään vaikka kipeää tekisi.

Emmekö sitten tästä ole puhuneet? - Luulin että puhuimme.

Sanoa ei himoilleen. Emmekö siitä puhuneet? Emmekö avaneet toisiamme rohkaisten juuri sille tietä?

Sallimmeko kaiken itsellemme ja emme salli kaikkia toisille?

Olen kaaoksessa nyt.

Luulin, että minulla on ystäviä kieltäymyksessä.

Ettekö te kirjoittaneetkaan kieltäymyksestä?

Ainakin itse kirjoitin siitä.

Olen aivan kaaoksessa teidän suhteenne.

Keitä te olette? Miksi minä kirjoitin tänne?

Jari Ranta.

Anonyymi kirjoitti...

Lopetan nyt tähän blogiin kirjoittamisen. Tein virhearvioinnin.

Lähetän terveisiä niille, jotka lukivat tätä blogia virheellisin toivein.

Ristinmerkin tehden.

Sanan poseerailua ja keimailua ja kaverin typeryyden namuttelua. Ei muuta!

Perin vuolassanaista!

Antoi kyllä mittaa syvyyteni yksinäisyydelle.

Yhä paremmin tiedän mitä en halua, kiitos.

Jari Ranta.

Anonyymi kirjoitti...

Lopulta tämäkin:

Te vaaditte maailmalta mutta mitä te vaaditte itseltänne?

Missä kärsitte että kiellätte itseltänne jotain?

Missä te hylkäätte sen hyvän joka olisi hyväksi otettavaksi?

Älkää viitsikö. - Ette te ole askeetteja. - Te vaaditte muilta askeettisuutta mutta ette itseltänne.

Te haette esimerkillisyyttä mutta ette itse asettaudu esimerkeiksi.

Te jurnutatte muista mutta ette itsestänne.

Kukaan ei pukeudu säkkiin. Sitä ei uskalleta.

Te perkeleet taputatte toisianne hymistellen.

Aamen.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari, Marjatta on lähdössä matkalle - emmekö muka voi toivottaa hänelle hyvää matkaa? Onko toivotuksemme ympäristörikos tai sen siunaus. Tuntuisi aika oudolta tylyttää Marjattaa matkasta. Meillä on oikeus tylyttää itseämme ja toki myös pohtia epäkohtia, jotka maailmassa vallitsevat. Minä en ole menossa minnekään eikä jope, mutta varmasti joskus tulee matka jolle mekin lähdemme. Minä ajan junalla Pietariin kesäkuussa ja varmasti käyn Tallinnassa jossain vaiheessa ja ajan kesäksi mökille. Edustanko tässä askeesia - en varsinaisesti vaikka matkailen maltillisesti. Tee mieluummin ristinmerkki meidän syntisten puolesta kuin vaahtoat. Ymmärrän kyllä pointtisi ja mekin pyrimme varmasti parempaan eli vähempään luontoa kuormittavaan liikkumiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Vesa, jos lopuksi sallit kommenttini niin se olisi hyvä: sinä et ymmärrä todellisuuden olemusta ja teet vääriä sinunkauppoja.

Edustat spekulatiivista mennyttä maailmaa.

Tahallinen synnin tekeminen ei edusta mitään. Se on saatanasta. - Joskus ihminen tekee vahingossa syntiä ja se on asia erikseen.

Vesa, sinä et pyri vähempään ympäristön kuormittamiseen mutta edellytät sitä muilta.

Ajakaa junillanne mitä tahansa oikeutuksianne tässä helvetin koneessa missä ette pystyneet askeettisuuteen.

Te ette pystyneet askeettisuuteen henkimaailman edessä ja sanon: siitä on huomattavia seurauksia, jotka tulette toteamaan sitten kun teidän fyysinen ruumiinne on kuollut.

Siitä on valtavia seurauksia.

Te tulette olemaan syytettyjä vailla vertaa.

Henkimaailma on. - Sen tuomio on.

Jari Ranta.

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin vielä kirjoittaa riemusta, Vesa älyn ylipäällikkö jos sallit:

On mahdollista olla riemukkaasti askeetti. Vähäisintäjä.

Niukentaja. - Ihan kaikessa hiljaisuudessa ohi touhottavien blogien.

Hiljaisuuden riemu! Köyhä Kristuksessa! Sellaisia on.

Elää Kristusta paikallisesti todeksi lähtemättä mihinkään edes lentokoneella.


Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

näin voi olla, emme tunne henkimaailmaa. Nyt kuitenkin huomaan kommunikoinnistasi, että olet siirtynyt vetoamaan henkimaailmaan, joka ei oikeastaan liity tähän keskusteluun siten, että voisimme sen nojalla sanoa mitään varmaa.

Kristitty, edes ortodoksikristitty, ei usko henkimaailman tuomitsevan häntä junamatkojen vuoksi - herää nyt! Minusta kyseessä on jälleen kerran se riidanhaastaja-Jarin heräily mielen uumenissa. Sait kimmokkeen tuosta Marjatan matkasta. Kannattaa nyt hillitä itseään.

Tiedät varsin hyvin, että me kaikki olemme kuolleita synteihimme, jos nyt siitä lähdetään.

Se että minä ajan junalla töihin ja perheeni kanssa Pietaria katsomaan, ei varmasti ole askeesia sanan ankarimmassa muodossa, mutta tuskin se on kaamea rikkomus henkimaailmaakaan kohtaan.

Kiinnostaisi kyllä tietää, mistä puhut, koska onhan tuo ihan uusi ulottuvuus tähänkin juttuun.

Kyllä minä ymmärrän, että olisi parempi vaikka pyöräillä töihin 25 kilometriä suuntaansa syksyt talvet keväät ja kesän tullen kävellä tai pyöräillä 300 kilometriä mökille, mutta en ole niin tehnyt vaan kävellyt juna-asemalle ja noussut autoon kesällä.

Juna ajaa Helsinkiin ja takaisin joka päivä 10 minuutin välein istuinpa siellä tai en ja koska minun pitää hankkia elanto perheelle, niin menen tuohon junaan. Tätä saivartelua on sinänsä aivan turha jatkaa pidemmälle, koska jos henkimaailma minut tuomitsee, niin eiköhän siellä joka tapauksessa odota joku helvetillinen kidutus, koska olen junaa ja autoa käyttänyt ja lapsiakin tehnyt eli menköön sitten samaan piikkiin.

Minä en elä minkään askeesiin uskovan henkimaailman edessä, eikä se ei ole tuomarini. En ole edes kuullut tällaisesta henkimaailmasta. Kristittynä Jumala on tuomarini, mutta siitä tuomaroinnista en osaa täältä puolen sanoa paljoakaan. Yritän kyllä parhaani tässä elämässä, ja se riittäköön. Toisella puolella on sitten joko tämä Jumala tai pelkkä pimeys, mutta ei siellä mikään ihmisten junakyytejä kyttäävä henkimaailma odota.

Jatketaan sitten tuonnempana, kun olet hiukan levännyt. Ymmärrän kyllä ehdottomuutesi. Hyvää viikonloppua sinulle!

Sen tietenkin sanon, että ei minun tarvitsisi lähteä omasta kodistani yhtään mihinkään paitsi töihin ja ulkoilemaan kokeakseni elämää - ja nytkin hoidan etätöinä asioita jos vain mahdollista, niin ne lentomatkat jonnekin eivät tuota mitään lisää minun elämääni ja niitä välttelen niin paljon kuin mahdollista, mutta varmasti joskus lennän jonnekin työn vuoksi, sitä on miltei mahdoton estää.

Anonyymi kirjoitti...

Minä en ainakaan ole askeetikko.

Enkä edes siihen pyri. Nautin elämästä aina kun voin. Paljon siihen ei nykyään eikä ennenkään luonnonvaroja mene, mutta matkustaisin mielelläni enemmän jos voisin. Muutama vuosi sitten ajettiin Berliiniin ja takaisin. Kaksi vuotta sitten Vilnaan. Nyt haaveilen ajomatkasta Välimerelle saakka Alppien kautta, mutta juuri nyt ei ole rahaa eikä auto jaksaisi.
En edusta vetäytymistä enkä jylhyyttä. Olen puhelias ja tule helposti ihmisten kanssa toimeen. Osaa työkavereista harmittaa kun en nykyään käy illanvietoissa. Olen juuri se mikä halutessaan saa vauhtia ja puhetta hiljaiseen pöytään. Ja jos on ihan pakko, vie naiset tanssilattialle (vaikka ei siitä kyllä heille mikään suuri kokemus muodostu, hah).

Elämä pienessä perheessä joka elää varsin yksinkertaista elämää myös sosiaalisesti on sellaista, että aina iloitaan kun voidaan. En laske lihankulutusta. Se menee mikä menee.
Kerran, en tiedä mikä minuun meni, laskin sen hiilijalanjälkeni, ja tulos oli että aika pieni on.

Nyt menee pisteet varmaan kaikkien silmissä, mutten ole edes ilmastonmuutoksesta kovin huolissani. Luonnon tilasta kyllä, ja saastumisesta, mutta en ole ilmastonmuutos-panikoija lainkaan. Tässäkin blogissa esitetyistä asioista sen sijaan olen hyvin huolissani. Ja huoli kasvaa, koska tieto lisääntyy.
Eli Marjatta aj Vesa, hienoja matkoja. Molemmissa kaupungeissa käyty mutta siitä on aikaa. Nizza on mitä upein paikka ja Vesa, jos satut Nevski Prospektille oikeaan aikaan, et toivu kokemuksesta enää koskaan. Elämä vaikuttaa siitä eteenpäin olevan juuri siellä!

Mitä tulee siihen, että vanhoillislestadiolaiset ja jehovat olisivat kotiperäisiä ääriaineksia. Turun torillahan seisoi jehovan todistaja nainen. Hiljaa ja vaimeana todennäköisesti kuten ne sen aina tekee. Paikalle osui todellinen ääriaines, todellinen rasisti. Puukko tappoi suomalaisen äärinaisen, hiljaisen jehovan todistajan. Yksi kuolleista Turussa oli tosiaan jehovan todistaja.

jope

Anonyymi kirjoitti...

Minulla ei ole koskaan hyvä olo. - Tulevana viikonloppuna kuunnelmani Tiikerinaiset esitetään Forssan teatterissa eikä siinä ole hyvä olo.

Minulla on aina paha olo.

Paranormaalista tiedän sen mitä tiedän eikä se ehkä ole aivan vähäistä.

Tietenkin, Marjatta ja Vesa, tiedän että te olette onnellisempia kuin minä. - Siihen ei paljon tarvita, koska minä en ole onnellinen yhtään.

Omasta perheestään on syytä pitää huoltaan. Tehdä sille mukavia tekemisiä!

Ihmistsunami... ymmärrän...

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

me voimme olla sinun silmissäsi pahoja kun olemme mitä olemme, perheellisiä ihmisiä, mutta eihän elämässä ole siitä ehdottomasta hyvyydestä tai pahuudesta kyse vaan kohtuuden etsimisestä - en minä ainakaan toivottavasti ole esittänyt mitään mahdottomia esityksiä ihmisyydestä, kun olen korostanut, että jokaisen pitäisi mahdollisimman paljon olla omilla alueillaan ja yrittää löytää elämisen mahdollisuuksia ja meidän joilla paljon on, tulisi auttaa ihmisiä ennen kaikkea pysymään omilla alueillaan ja rakentaa maailmaa siten - ja jos ei paikoillaan pysyminen ole mahdollista, niin sitten ottaa kohtuullisia määriä ihmisiä luoksemme niin että luonto ja yhteiskunnat sen kestävät. En väitä, että olen vaatinut jossakin kohtaa keneltäkään äärimmäistä askeesia, en ole vaatinut sitä myöskään itseltäni, vaan kohtuullista elämää.

Paranormaalia toimintaa varmasti on, mutta siitä meillä kenelläkään ei ole sellaista tietoa, että voisimme esittää sen toimivan tietyllä tavalla suhteessa materiaaliseen todellisuuteen. Sen sijaan voimme yrittää elää hyvin, itse kukin ja tehdä parannusta kulutuksesta, turhasta ajankäytöstä, vihasta jne. Tehdä parannusta pikemminkin kuin elää askeesissa, koska se olisi ainakin itseni kohdalla itsepetosta. Elän ihan normaalia elämää, mutta yritän parantaa sen minkä pystyn.

Hienoa, että sinä voit elää askeesissa, arvostan!

Ja hienoa, että Tiikerinaiset tulevat teatteriin, vilpittömät onnitteluni siitäkin vielä kerran!

Siitä voi ja kannattaa tuntea hyvää mieltä!


Anonyymi kirjoitti...

Oi, en elä askeesissa olen askeesin petturi.

Jari Ranta.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Ai, minä mietinkin, kuka on se kaksoisviestijä ja "törkein", minä varmaan.

Jari, viisi kuusi kirjoitusta taaksepäin kirjoitin näin:
"Pojat, keskustelumme ovat vaikuttaneet minuun niin, että kun nyt saan käydyksi ne kaksi lentomatkaa (anteeksi!), joihin on jo liput ostettu, niin siirryn matkaamaan laivoilla ja maata pitkin. Kyllä meidän on suojeltava omilla teoillamme palloamme. Minusta huomaatte, että ihminen oppii, vaikkakin hitaasti."
Et reagoinut tuohon mitään, ja nyt ensin toivotit minulle hyvää matkaa lisäten, että itse et traumasi vuoksi voi sitä tehdä - ja sitten yhtäkkiä tämä hyökkäys.
Joskus aiemmin olet sanonut, että haaveesi olisi käydä USA:ssa, jos saisit tukihenkilön mukaan. Et ollut silloin siinä asiassa yhtään askeetti.
Luulen, että sinulle tuli paha mieli, koska haluaisit lähteä. Se on ihan ymmärrettävää.
Purit pahaa mieltäsi ehdottomuuteen ja ilkeyteen. Näin se minulle näyttäytyy.
Olen aivan varma, että pääset vielä matkoille. Ajelethan sinä Pori Jazzissakin.

Toivon, että matkailua rajoitetaan tekemällä sitä kalliimmaksi, harvinaisemmaksi herkuksi. Totun siihen helposti enkä änkää vastaan.
Nyt tuntuu, että ne Norwegianit lentävät ilman minuakin ja että minun askeesini olisi pisara meressä. Silti alan tutkia laivareittejä tulevia reissujani varten.
Rahtilaivoilla matkaamisesta on muuten tulossa suosittua, siitä puhutaan jo jotenkin romanttisesti. Tieto tarttuu ja heti aletaan nähdä uusissa tavoissa hyvää. Ihminen on sopeutuvainen.

Hassua, mutta minullekin tuli jossain testissä pieni hiilijalanjälki. Kuljen yleisillä näitä lähimatkoja ja asumme kerrostalossa, siinä ainakin kaksi tekijää.

Jopen tavoin en ole koskaan edes halunnut olla askeetti enkä ole sellaista luvannut.

En nostanut vl-ihmisiä ja jehovia esiin ääriaineksina vaan lahkoina, kuten islamin sisällä ovat lahkoina islamistit. Halusin tällä korostaa sitä, että islamistit ovat vähemmistö ja että enemmistön harjoittama islam ei ole vaarallista tai takaperoista, vaan etiikassaan samaa kuin kristinusko.
Islamistien erityispiirre on poliittisuus ja Koraanista poimittu ja väärin tulkittu uskonsota,mikä tekee heistä vaarallisia.

Mukavaa viikonloppua Jari, Vesa ja Jope ja muut, jotka olette kuulolla!

Marjatta Mentula kirjoitti...

Nuo viimeisimmät kommentit luettuani vielä: Jari, tee mukavia asioita ja koita unohtaa se paha olo.
Tiikerinaisista onnittelut!

Vesa Haapala kirjoitti...

Marjatta,

v-lestadiolaisuus on yksi luterilaisuuden muoto ja jehovantodistajuus yhdysvaltalainen kristillisperäinen (ei mitenkään yksiselitteisesti kristillinen) liike. Niistä piireistä kuten muustakaan kristinuskon tai kristillisperäisten yhteisöjen piiristä ei tällä hetkellä tule yhteiskuntaa uhkaavia ihmisiä. Tällä hetkellä Euroopassa on poliisin ja tiedustelupalvelujen mukaan tuhansia jihadisteja - he ovat todellinen uhka koko Euroopalle, kuten olemme lähivuosina nähneet. Ei kuitenkaan takerruta tähän.

Maahanmuuttoon liittyy etuja ja haittoja. Niitä pitäisi kyetä kiihkottomasti punnitsemaan. Luen tässä Tapio Holopaisen kirjaa Islam ja Suomi. Huomioita 2000-luvun maahanmuutosta ja sen seurauksista (2016). Hyvä kirja tähän asti! Suosittelen. Sivuja takana tosin vasta 33.

Anonyymi kirjoitti...

Ok, Marjatta, kiitos täsmennyksestä noihin jehoviin ja lestoihin, noin se on kuten kirjoitit. Maan hiljaisia ja sivussa eläjiä ne ainakin mun silmissä on, vaikka väärinkäytöksiä niillä on ollut. Mutta tuskin se koskee muuta kuin pientä joukkoa, heissäkään.
Lestojen toimeliaisuus pienyrittäjyydessä on musta hienoa.
On selvää että he tämän maan budjettia moninkertaisesti enemmän kasvattavat kuin lapsilisillään syövät. Maksavat myös monien muiden tuet ja lisät.

Siitä että maamme, tai kaikki maat tarvitsevat lisää väkeä voi olla montaa mieltä. On mahdollista että asia on myytti. Ja taustalla on monia muuttujia ja myös tarvetta saada puoli-ilmaista tyvöimaa rajattomasti maahan. Jos ajattelemme asiaa aina ns. huoltosuhteen kautta, tulee lisäväen tarpeesta ääretön kuvaaja. Maailman väkilukuhan on nyt äärettömällä kasvukäyrällä, se pienen pieni hidastuminenkin on vain kasvun kasvusta pois.

Nizzassa on Chagal-museo jossa olen aina halunnut käydä. Silloin kun kävin, olin nuori ja mielessä taisi olla vain viini, meri ja naiset. Naisista ei siellä tullut kokemusta, mukana reilillö ollut kaveri oli aika estynyt, mutta viinistä ja merestä kyllä. Myöhemmällä iällä Chagallin lentämisteoksista olen, romantikkona, pitänyt. Naivia ja helppoa taidetta kai, mutta sillä tavalla kokonaisvaltaista, samaan aikaan henkistä ja ruumiillista, että menee minuun.

Siunattua ja turvallista matkaa sinulle.

jope

Anonyymi kirjoitti...

Muuten haluatteko te leikkiä ihmisiä tässä blogissa?

Mitä häh?

Tietenkin tajuan että Vesa Haapala on nÖSSÖ.

Jari Ranta.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Tiedän. Halusin vertauksellani vain korostaa vähemmistöluonnetta. Koko islamilaisen maailman kentässä radikaalisiipi on vähemmistö.

Panen kirjan nimen muistiin.

Marjatta Mentula kirjoitti...

'Tiedän' on Vesalle, siis noista lestadiolaisista ja jehovista. Meillä oli Kuhmossa jehovatuttujakin.

Jope, Chagall on suunnitelmissa. Ensimmäinen matka Ranskaan.

Jari, me olemme kaikki taviksia. Vesassa ei ole mitään mössöä.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Äh, kännykkä - nössöä. Eikä meissä kenessäkään ole mössöä.

Anonyymi kirjoitti...

Jehovat eivät tunnusta Jeesusta siksi mikä hän on, eivät ole kristittyjä, mutta halua heitä siitä syyttää. Harvassahan kristususkon hulluuteen uskovat ovat muutenkin. J-todistajilla on paljon muutakin outoa, mutta kovin vaarattomia tuntuvat olevan yhteiskunnan tulevaisuuden suhteen. Mitä sitten yksilötasolla tapahtuu, on toinen juttu. Vesan satuvertaus ja vertaus satuvihreisiin utopioihin oli hauska.

Voi olla ja onkin että näissä käsitellyissä asioissa emme pääse yksimielisyyteen silloinkaan kun kaikki tietolähteet (ja varmennetut) olisivat samoja. Samat tiedot silloinkin kun johtopäätöksistäkin oltaisiin samaa mieltä voivat johtaa eri valintoihin. Dialogi on aina hyvä, mutta ei pidä ajatella, että "kunhan vaan sen toinen osapuoli tietäisi sen minkä minäkin" niin he hyväksyisivät kantani.

Esimerkiksi näissä käsitellyissä asiossa vihreät ja vasemistolaiset tietävät (toivon ainakin) suurin piirtein saman kuin "kansalliskonservatiivit", mutta valitsevat eri tavalla. Se on valitsemalla valittu.

En näe sitäkään että v ja v:n valinta olisi jotenkin lähtökohtaisesti inhimillisempi, lämpimämpi, humaanimpi ja se toinen jotenkin julma ja kova.

Ajattelen konservatiivisesti ja osittain myös kansallisesti juuri siksi, että se on minusta humaanimpaa ja ihmillisempää ajattelua. Ja jos mikä, jos ajettelun saaamaa suosiota meillä katsoo, ehdottoman antipopulistista.

(Jari, mitä blogistimme nössöyteen tulee niin ajattelen 180 astetta toisin päin. Mies on kyseenalaistanut oman maailmankuvansa, oman piirinsä perususkomukset ainakin, etsii uutta tietoa ja kertoo siitä blogissaan tässä ajassa jossa ajatusvainot alkavat olla arkipäivää. )

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, kiitos mukavista sanoista:) en tiedä tekeekö tämä minusta erityisen rohkeaa mutta ainakin joitakin liikahduksia on tullut, ja kuten tiedämme, elämä on prosessi - ehkä jonain päivänä minusta voidaan ajatella, että olipa rohkea eikä laskelmoinut ja pitänyt suutansa kiinni - mitenkään varmasti oletettavaa tämä ei ole.

Suomessa on tällä hetkellä kolme "köyhää kansaa" puolustavaa populistista ryhmää, Kemppisen sanoin "vieraita vierova ma(a)hanmuuton vastainen populismi, Li Andersonin taitavasti johtama hienostopopulismi jota sanotaan vasemmistolaisuudeksi, ja viherpopulismi".

Jos katsotaan kannatuslukuja, toiset populismit saavat tilaa enemmän mediassa kuin toiset, mutta kannatusluvuista tämä mediatila ei kerro kaikkea.

Minä en kuulu mihinkään näistä populismeista, mutta huonoimmin faktojen valossa maahanmuuttoon ja monikulttuuriseen liittyvän populisminsa perustelevat kaksi viimeistä, perussuomalaisten "köyhien puolustaminen" on taas hieman kyseenalaista tai ainakaan en ole saanut kuulla heidän avauksiaan työttömyyden vähentämiseksi, joskaan en ole niitä saanut oikeastaan vasemmalta tai vihreiltäkään - he toki vaativat enemmän oikeuksia kaikille niin kuin kunnon populismiin kuuluu. Että se tästä. Tulipa vaan mieleen.

Toistan vielä, että esimerkiksi maahanmuuton perustelun ajatteleminen hyvyyden tai julmuuden käsittein on kovin subjektiivista. Asioita pitäisi tarkastella lasketun yhteiskuntasuunnittelun valossa ja tietenkin jossakin määrin humanismin valossa, joskaan sekään ei anna selkeää signaalia puolesta tai vastaan, niin kuin nyt helposti oletetaan.

V & v:n heikko kohta on siinä, että en ole ainakaan lukenut järkeviä taloudellisia tai yhteiskuntasuunnitteluun perustuvia perusteluja, kaikki k u u l e m a n i perusteet ovat enemmän tätä hyvän tahdon tai sadun piiriin kuuluvaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jotain muutoksesta, jonka käynnistymisestä olemme puhuneet...
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005649699.html
...uutisoidaan sentään vastuullisessa valtamediassakin.

Nämä ovat ihan tuttuja ilmiöitä olleet pitkään Ruotsin suurimmissa kaupungeissa ja Ranskassa ja Saksassa mutta tarvitaan jokin populaarikulttuurin juttu että asia saa julkisuutta.

jope

Anonyymi kirjoitti...

P.s
kyseisen jutun kommenttilootassa on älykkäitä avauksia myös.

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, luin - tänään luin myös palestiinalaisoppikirjojen avoimesta juutalaisvastaisuudesta, sitä oli ujutettu useiden oppiaineiden kirjoihin.

hyviä kommentteja nämä:

"Antisemitismillä on nyky-Euroopassa useampi lähde: äärioikeisto natseineen, poliittinen islamismi ja konservatiivis-fundamentalistinen islam jä äärivasemmistolaisen antisionismin ylilyönnit.

Juttu alleviivaa sitä, että Keski-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulevien humanitääristen maahanmuuttajien integroinnissa ns. multikulturalismi- ja diversity-ideologiat eivät ole toimineet. Tarvitaan selkeää ja määrätietoista ohjaamista eurooppalaiseen kulttuuriin ja demokraattiseen oikeusvaltioon. Olisi myös luotava painetta islamin modernisoitumiseen, reformoitumiseen. Uskonnollisilta johtajilta pitää uskaltaa vaatia irti sanoutumista homovihasta, sukupuolisyrjinnästä ja antisemitismistä. Suorasanaisesti."

Nuo kolme eli "poliittinen islamismi ja konservatiivis-fundamentalistinen islam ja äärivasemmistolaisen antisionismin ylilyönnit" tunnistin heti - äärioikeisto ja uusnatsit juutalaisten salaliittoteorioneen ovat vieraampia mutta niitäkin olen Suomessa lukenut ja vähän ihmetellyt, kuka niihin todella uskoo.

ihan sellainen perusvassari on yleisesti ottaen Israel-kriittinen, se tulee ilmi kaikesta, boikotteineen päivineen.

hyviä kommentteja lootassa suurin osa, ihmiset ovat hereillä.

Anonyymi kirjoitti...

Äärivasemmiston ja natsit tosiaan yhdistää Israelin inho. Mullakin on pari kertaa meinannut mennä kahvit väärään kurkkuun, kun silmiin on sattunut natsien puolustavan palestiinalaisasiaa ihan samoilla argumenteilla kuin anarkistit/vassarit. En nyt halua keskustella palestiinalaisten sinänsä oikeutetusta vaatimuksesta saada itselleen oma valtio, mutta kyllä tässäkin noita ääripäitä yhdistävä asia kertoo siitä millaisessa maailmassa me elämme politiikan ja ideologioiden logiikan suhteen.

No, kuitenkin hyvä, että Euroopassa uudelleen alkanut antisemitismi tulee nyt esiin. Ja että kerrankin kaikki sen harjoittajat mainitaan.

Israel-boikotit ovat myös surkuhupaisia kun miettii millaisia ihmisoikeuksia harjoitetaan Israelia ympäröivissä maissa. Miten se "hollywood" valitsikin juuri Israelin? No, se tiedetään.
Tähän ei muuten käy vasta-argumentiksi, että iso osa kansainvälisen populaariteollisuuden mahtinimistä ovat juutalaisia. Monet heistä eivät tue Israelia lainkaan, päinvastoin.
Jossakin vaiheessa Israelissa käytettiin lännen Israel kriitikille kritiikittömän myönteisistä juutalaisista nimitystä kauniit israelilaiset. Muut hoitavat likaisen työn, nämä istuvat nyökkäilemässä haastatteluissa miten väärin kaikki on.

Pitäisikö ottaa täälläkin käyttöön termi kauniit suomalaiset? Li, Touko, Ville, Johanna, Emma....

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari, poistin kommenttejasi. Kirjoita seuraavaksi sitten kun olet siinä mielentilassa, että tulee jotain järkevää. Hyvää viikonloppua sinulle!

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, kyllähän näissä tietyissä joukoissa on sitä kauneutta, joskin sitä on sitten jollakin muulla tavalla muuallakin.

Vähän off topic tuosta listasta: Li on ainoa noista, joita arvostan poliitikkona. Vihreitten kaarti on sellaisessa tunnerekisterissä, että en vaan ymmärrä - heillä menevät argumentit aika usein pahasti sekaisin, Toukosta en edes osaa sanoa, missä hän seilaa - on toisaalta niin nuori poliitikko. Mutta Lissä on jotain, ehkä se on hänen suorapuheisuutensa tms. No, hän vain on minusta miellyttävä ihminen.

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, vielä,

tuo palestiinalaiskysymys pitäisi saada ratkaistua, mutta miten? en ole tässä suhteessa Israelin politiikan puolella, mutta minua rohkaisee tavattomasti, että maailmassa on valtio, joka on valmis pitämään kiinni ideastaan.

Ympärillä on vihamielisiä muslimivaltioita, Israel on tuhonnut ainakin pariin kertaan Iranin ydinaseprojektit (80-luku ja 2000-luku), koska ne olisi suunnattu suoraan siviilejä vastaan ts. Israelin tuhoamiseksi / pakottamiseksi.

En tiedä mitä Saudi-Arabian ydinasesuunnitelmille kuuluu (ellei sillä jo ole asetta) ja onko sille enää niin suurta tarvetta, kun Israel tuhosi jälleen kerran Iranin suunnitelmat. Turkilla on jotain isoja ohjussuunnitelmia, ehkä Saudit tarvitsisivat omansa sen vuoksi.

Ei näytä hyvältä tuo Lähi-idän tilanne.

Anonyymi kirjoitti...

Joo - hyvästi tämä blogi.

En löytänyt etsimääni.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

olet ymmärtänyt sikäli asemasi väärin, jos kuvittelet että sinulla on jokin oikeus tulla solvaamaan ihmisiä, vieläpä erittelemättä miksi solvaat.

Minä en välitä siitä, jos minua solvaat, mutta ei ole tervettä tarjota sinulle paikkaa jossa ilkeilet toisille. Pahinta on, että teet siinä itsestäsi pellen. Tämä kommenttien poistaminen on myös sinun hyvinvointisi ajattelemista.

Anonyymi kirjoitti...

Sinä määrittelet mikä on solvaamista ja mikä on kirpeää totuuden puhumista.

Jari Ranta.

Anonyymi kirjoitti...

Lisään vielä tämän:

Olen pelle. Moninkertaisesti pelle.

Jos tekeillä oleva romaanini julkaistaan niin pelleyteni haetaan esiin.

Mitä enemmän olen julkisuudessa sitä enemmän olen myös pelle.

Mutta en pelkää olla hylätty.

En pelkää sitä jos räkäklimpit lentävät päälleni sieltä missä tarkoin varjellaan tulemasta pelleiksi.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari, me haluamme jutella kanssasi eikä kenelläkään ole pahaa sanaa sinusta. Yritäpä nyt aikuinen mies ymmärtää missä menevät käytöksen rajat. Tämä sama asia on käsitelty kanssasi varmasti viiteen kertaan eri yhteyksissä. Nyt sinulla on mennyt taas päälle se hybris. Kukaan ei tahdo sylkeä päällesi. En silti ymmärrä, miksi käyttäydyt noin kuin käyttäydyt ellei tarkoituksesi ole nimenomaan loukata toisia. Kyllä varmasti jokainen meistä tietää, ettei ole täydellinen guru ja askeetikko. Jos puheoikeus edellyttäisi sellaista, kukaan maailmassa ei puhuisi.

Anonyymi kirjoitti...

Niin - totuus vain totuus mahdollisimman tiivistetysti ilmaistuna oli tavoitteeni.

Ei valheessa viihtyily tai siinä kimppakiva.

Jotkut pitävät viharikoksena totuuden sanomista.

Sensuuri tekee kutaa!


Jari Ranta.
Vesa Haapala kirjoitti...

Jari, sinä voit hyvin kritisoida meistä ketä hyvänsä, mutta älä tee sitä alakoulutyyliin Vesa Haapala on nössö jne. Tuollaiset jutut eivät tarkoita mitään. Tämä on pointti. Minä en poistanut paria kommenttiasi siksi että ne olisivat olleet erityisen osuvia vaan koska ne olivat yksinkertaisesti typeriä. Sinä olet fiksu ihminen mutta et ole aina ihan keskustelukunnossa. Jos et itse huomaa missä raja menee, niin minä sanon siitä sinulle tässä blogissa. Kaikki ovat iloisia siitä, että kirjoitat ja henkilökohtaisesti olisin todella iloinen, jos saisit kirjasi valmiiksi ja se menestyisi.

Anonyymi kirjoitti...

Toivon ja rukoilen Vesa, että sinä joskus ajaudut tilanteeseen, jossa et ole ylhäältäpäin katsoja. Jossa konttaat ihmisyyden arvoituksen edessä. Rukoilen sinulle psykoottista tai muuta ryömintää. Rukoilen sinulle kaaosta koska sen jälkeen ehkä pystyisit olemaan nöyrä.


Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Kiitän rukouksistasi. En ole tässä katsonut ylhäältä vaan yrittänyt pitää meidät kaikki samalla tasolla, jos se on sensuuria, niin sitten olen syyllinen. Itse olet ilmeisesti sitä mieltä, että olet vähän aidompi kuin muut. Näin voi olla. Tuskin kuitenkaan tiedät meidän muiden elämästä ja taisteluista toivoaksesi meille psykooseja tai konttaustason romahduksia. En tiedä, etkö itse huomaa, että sinulla sairaus ottaa hallinnan aina jossain vaiheessa ja alkaa vääristää asioita. Toivoisin että ymmärrät silloin höllätä. Ei ole mikään itseisarvo nolata itseään, eikä siinä ole mitään autenttista.

Vesa Haapala kirjoitti...

Siis tuskin tiedät kylliksi... Kaikki eivät avaudu yksityiselämästään ja ongelmistaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, Vesa, sinä et ymmärrä minua ja voit kirjailijana tuottaa teoksia, jotka eivät ymmärrä kaltaisiani. Me emme lue niitä. - Voitko Vesa ymmärtää että on ihmisiä jotka eivät yhtään ajattele sinun käsitystäsi elämästä?

Sinä olet kuplassasi. Minä olen kuplassani. Emme kohtaa.

Sinä olet sanellut itsellesi kirjailijan elkeet. Ne uppoavat moneen. Eivät minuun ja kaltaisiini.

Menesty kaltaisesi joukossa!

Minun joukoissani sinä et menesty.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Älä, Jari, viitsi höpöttää. Minä en ole tässä mikään kirjailija ollut enkä ole korostanut itseäni kirjailijana - sinulle itsellesi on joku ongelma tämän kirjailijuuden suhteen. Minulla ei ole pienintäkään yritystä menestyä. Nuo juttusi ovat aivan omaa projisointiasi siihen mitä ajattelet kirjailijuudesta. Minua ei kiinnosta paskaakaan joku kirjailijuus. Minä kirjoitan ja sillä selvä. Toivon että asia olisi sinullekin helpompi. Minä olen lukenut juttujasi ja tajuan erittäin hyvin mistä puhut. Sinun psykoosisi on erittäin paha juttu ja se on vaikeuttanut elämääsi ja olen iloinen että olet päässyt pahimmasta paikasta yli. Älä kuitenkaan viitsi höpöttää jostain kuplista.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Heippa, täällä ollaan vasta Tuusulassa menossa!

Jari, sinä et voi oikeasti tietää toisten kokemista kolhuista ja elämästä. Usko nyt vain, että sinä kehittelet keskustelukummpaneillesi persoonallisuuksia, joita heillä ei ole.
Sinä voisit nyt keksiä fiktiivisiä hahmoja ja heille ominaisuuksia.

Kirjailijat eivät ole mitään yli-ihmisiä. Muutoinkin elämä on vain tällaista tavallista, mutta samalla suurenmoista.

Vesa Haapala kirjoitti...

Vielä, Jari,

voin hyvinkin ajatella ihmisiä, jotka eivät jaa käsitystäni elämästä, luultavasti heitä on valtaosa maapallon ihmisistä. Mutta eihän se silti estä meitä keskustelemasta. Minä olen tässä parhaani mukaan yrittänyt päästä eroon kaikista joukoista, että olisi me ja ne jne. Totta kai itsekin syyllistyn jatkuvasti polarisointiin, mutta oikeasti haluaisin, että voisimme nimenomaan keskustella yhdessä niin että tajuaisimme toisistamme jotain.

Minusta sinulla on hyvä huumorintaju - tajuan sitäkin mielestäni hyvin, ymmärrän psykoosituskaasi, vaikka en voi sitä kokemusperäisesti jakaakaan. Kuitenkaan nämä asiat eivät ole minulle ollenkaan vieraita, sillä ympärilläni on ollut ja on läheisiä mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä, joiden kanssa olen tekemisissä päivittäin ja joista myös omalta osaltani aivan konkreettisesti kannan vastuuta. En elä missään kirjailijuuden kuplassa, koska se on minulle lähinnä harrastustoimintaa, jota teen sillä intohimolla mitä minulla on.

Anonyymi kirjoitti...

Jari, etsit jotain mitä ei ole. Täyttä samuutta. Me voimme jakaa samat käsitykset monessa asiassa, mutta monessa emme jaa. Ihmiset eivät pelasta toisiaan, ei edes itseään. Jos etsit täydellistä sielusi lukijaa, tukijaa ja vieressä katsojaa, on mentävä Jumalan luokse.

Vesalla on kokemuksia joihin hän edellisen kommentin loppukappaleessa viittasi ja on viitannut usein aiemminkin. Ei käy kateeksi. Marjatalla samoin. Voimia molemmille. Minunkaan elämäni ei mene oikein minkään käsikirjoituksen mukaan. Usein tekee mieli luovuttaa. Sinulla on syvä kärsimyksesi jota emme voi kokonaan koskaan ymmärtää, mutta se ei tee meistä ihmisiä joille voi heittää mitä tahansa.

Älä poista blogiasi, jatka sitä hyvää suunnitelmaa mikä sinulla on, lepää hieman. Ja onneksi sinulla on Kristus.

jope

Anonyymi kirjoitti...

Itse aiheista. Jokainen voi käydä testaamassa omaa konkretia vai ideologia -ajatteluaan, vaikka Oikea median sivulla lukemalla lääkäri Mikko Paunion tälle päivälle päivätyn kirjoituksen. Jos luette, lukekaa alusta loppuun.

Tuttuja juttuja, havaintoja pk-seudulla, mutta näistä puhutaan nyt ääneen, näinkin.

Ja tähän ei sitten vastalauseeksi kelpaa, että OM on ihan kauhea valhemedia kun se ei sitä todellakaan ole. Päteviä kirjoittajia, kaukana ääriaineksista. Todellisuutta pitää syyttää, jos jostakin tulee mieleen paheksuttavaa, ei todellisuudesta kertovaa ääntä.
Haastaa ainakin satukuplan.

jope

Anonyymi kirjoitti...

Niin. ANTEEKSI. Pyydän anteeksi.

Petos on se asia, johon aina jämähdän. Kun minut on pahoin petetty niin se petoksen ajatus aina sieltä nousee päällimmäiseksi.

Etsin kaikesta pettämistä. Myös ovelaa pettämistä. Että ai noinko se menikin...

En osaa suhtautua toiseen ihmiseen muuta kuin mahdollisena petoksen tekijänä ja se tietysti rajaa hirvittävästi maailmaani.

Tajuan että olen käyttänyt teitä hyväksi siis realiteettitestauksen välineinä.

En kai liene ainoa eurooppalainen, joka on kaltaiseni.

Edustanko yksilötasolla Euroopan rappiota? - Voi olla.

Olen ihminen Nietzschessä ja Nietzschen jälkeen.

Iloinen tiede? Korvieni välissä ahdistava, monisatakiloinen tiede.

ANTEEKSI! Tai niin kuin englantilainen herrasmies sanoo: "Sorry."

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, luin jutun, tuttua kamaa.

itse olimme 2000-luvun alussa kumpikin vaimoni kanssa opiskelijoita, itse jo tosin tuolloin olin jatko-opiskelija ja erilaisilla pätkäpesteillä ja vaimoni vielä opiskeli ja kamppaili vaikean sairauden kanssa. sitten vaimoni tuli raskaaksi, tai siis ei vain tullut vaan no, tiedättehän.

meillä ei ollut juurikaan rahaa. muutamaan kertaan aiempien muuttojen yhteydessä meillä ei ollut rahaa edes elämiseen, kun olimme maksaneet muutaman kuukauden takuuvuokrat. sossusta ei saanut mitään, sanoivat että menkää ottamaan pankista lainaa, siis opintolainaa. no, onneksi vaimoni vanhemmilta saimme sen verran että pärjäsimme ja maksoimme sitten takaisin pienistä rahoistamme. no, niin, miten tämä liittyy aihepiiriin.

meille syntyi lapsi, esikoispoika, ja piti alkaa niistä vähistä rahoista alkaa hankkia rattaita ja vauvansänkyä. siihen aikaan selailtiin vielä lehtiä. kummankin kohdalla tärppäsi. kävimme ostamassa paikallisilta somaleilta sekä vauvansängyn - laatutekoa - ja siniset emmaljungan rattaat, joihin meillä ei olisi ikipäivänä ollut varaa uusina. no, somalaleilla oli, en tiedä mistä olivat nämä saaneet. hyvät rattaat ne olivatkin. ne olivat meillä kahdella lapsella ja sen jälkeen vaimoni siskon lapsella. samoin se sänky oli meidän kahdella lapsella, sitten vaimoni siskon lapsella, ja sitten vielä meidän kolmannella lapsella. että tällä tavalla. tiedän, että monien todella köyhien suomalaisten keskuuudessa on herännyt närää, kun maahantulijoille hankitaan kaikki, joillekin jopa aina uudet vermeet, kun syntyy lapsi, koska joissakin uskonsuunnissa muhamettilaisuudessa ilmeisesti on niin, ettei samoissa kärryissä / sängyissä voi nukkua eri sukupuolta olevat lapset - jotenkin näin se meni. no niin, me teimme hyvät kaupat ja saivathan somalit vähän lisää käyttörahaa bisneksillään. hyvä diili. ekan oman asuntomme ostimme tataareilta - hyvät kaupat tuli siinäkin tehtyä, että monikulttuurinen on ollut meidänkin perhe-elämämme alusta asti. ja vaimo työskenteli melko pitkään monikulttuurisuuskeskuksessakin, että ei tässä mitään monokulttuurisuutta edusteta:)

no joo, asia tuolla Pauniolla oli ihan tosi. Lähi-Itäkeskus on itselle jäänyt nykyisin melko vieraaksi. Ennen kun Kontulassa ja Vuosaaressa asuttiin, tuli siellä käytyä useinkin.


Vesa Haapala kirjoitti...

jope,

sitä mietin milloin näistä Paunion mainitsemista asioista aletaan todella puhua. En tarkoita, että milloin ne hyväksytään totuuksina, vaan milloin niistä aletaan puhua julkisesti. Ei kuulu mitään tällaista virallisilta tahoilta.

Anonyymi kirjoitti...

Vesa, koeteltu ystäväni (tämä ei velvoita mihinkään eikä ilmene minään eikä vaadi mitään ja sen voi myös kieltää ja mitätöidä) - tuo mitä yllä kirjoitat on synopsis! Tuosta mitä yllä kirjoitat voi tehdä kirjan ja pitää tehdä se.

Toivon, että kirjoitat kirjallisuuteemme merkittäviä teoksia. - Ehkä voimasta on pois liian vuolas blogikirjoittaminen.

Jari Ranta.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni puhuminen on jo alkanut kaikissa muissa paitsi hallitusvallan taholta. Eihän tosijutuissa muutenkaan pitäisi olla mitään pelkäämistä. Toden puhuminen on lopulta aina kaikkien etu.

Mulla on myös puhtaat jauhot pussissa, koska kuten olen liikaakin painottanut, olen viimeiset 10 vuotta elänyt hyvin monikulttuurista elämää. Enkä teorian vaan käytännön tasolla. Mutta eihän se tietenkään estä ajattelemasta, kritisoimasta, havaitsemasta.

Vihreä vasen fantasia-osasto haluaa pitää hinnalla millä tahansa kiinni siitä stereotypiasta, että monikulttuuria hiemankin kritisoiva ihminen on a)mies b) huonosti koulutettu c) rasisti d) katkera ja syrjäytynyt e)impivaaralainen juttu/peräkammarin poika. f) valehtelee, keksii havaintonsa ja on valhemedian hypnotisoima.

No, kuten tiedämme tämä ei ole pitänyt pitkään aikaan paikkansa. Ei oikeastaan missään kohtaa.
Noitakin stereotyypin mukaan menijöitä löytyy, mutta valehtelijoita löytyy kaikista muistakin ajatussuunnista.

Hienoa Vesa, että selvisitte noista vuosista! Kuulostaa hyvin raskaalta ajanjaksolta. Kun sytyttelet kesällä mökkisi saunanpesää, voin kuvitella, että huokaiset. Sitä että selvisit ja sitä ettei vastaavaa tarvitsisi enää kokea.

jope

(Jari, hienoa jos ymmärsit nyt. Älä anna periksi. Näillä mennään mitä täällä on. Muuta ei ole kuin tämä ja nämä.)

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

minulla on se yksi ihmistsunamikäsis josta puhuin, ja olen saamassa sen kustannusohjelmaan, mutta en vielä puhu siitä mitään näin julkisesti. Aion tarttua siihen nyt tässä lähipäivinä saatuani vielä yhdet lukijakommentit. Blogikirjoittaminen loppuu tai hiljenee taas joka tapauksessa kesän tultua. Ensi syksynäkin voi olla hiljaisempaa, kun työstän sen runokäsiksen valmiiksi - luulen että siinä ei mene hirveän kauan.

Tuo oli hyvä huomio, minkä teit - tuosta pikku stooristahan saisi vaikka romaanin tai ainakin pari kolme novellia, jos tahtoisi sellaisia tehdä!

Jatketaan taas keskustelua. Mukava että olet mukana!

Anonyymi kirjoitti...

jope - OLET HIENO.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

jope,

tämä on aikas hieno kitetys:

"Vihreä vasen fantasia-osasto haluaa pitää hinnalla millä tahansa kiinni siitä stereotypiasta, että monikulttuuria hiemankin kritisoiva ihminen on a)mies b) huonosti koulutettu c) rasisti d) katkera ja syrjäytynyt e)impivaaralainen juttu/peräkammarin poika. f) valehtelee, keksii havaintonsa ja on valhemedian hypnotisoima."

Katsotaanpa miten se muhun puree a) joo, b) ei, c) ei, d) ei, e) ei, f) ei. Eli ei ole tässä ainakaan kaikki ihan kohdillaan.

Toki kaava voisi olla tällainenkin a) mies, valkoinen b) koulutettu, mutta kapealla teknisellä sektorilla c) rasisti tai jotenkin kapeakatseinen tyyppi, d) kokenut epäonnea yhteiskuntaelämän jollakin saralla e) ei riittävästi kansainvälisiä kontakteja ja f) muodostaa maailmankuvansa kapeakatseisesti lukemalla aineistoja vain omaa mielipidettään vahvistaen

No, en tässäkään kovin pahasti käryä a) joo, b) ei, yleishumanisti, lukenut paljon muutakin, c) ei rasismille, mutta myös ei kaikki käy -tyyppiselle relativismille, d) ei, e) aivan riittävästi oman maailmankuvan muodostamiseen, f) ei koska luen hyvinkin eri näkökulmista kirjoitettuja aineistoja. Luulen kuitenkin, että tällaisella seulalla alkaa löytyä enemmän sitä mitä fantsuosasto etsii, mutta ei päde kuitenkaan läheskään kaikkiin.

Olen lueskellut mitä erilaisimpia sivustoja, ja ihmiset jotka sinne kirjoittelevat, vaikuttavat usein melko älykkäiltä tai ainakin aivan riittävän älykkäiltä, jos ajattelen ketä tahansa poliitikkoa.

Ongelma on se, miten saada keskustelu tässä polarisaatiossa käyntiin. Minusta meillä ei ole tällä hetkellä sellaista ratkaisua, joka olisi sillä tavalla pätevä, että se voitaisiin hyväksyä laajamittaisesti meidän kaikkien eduksi. Sitä pitäisi työstää ja sellaiseen pyrkiä.

No, se hahmottuisi kyllä nopeasti, kun saataisiin faktat selville ja perille eri osapuolille. Joku kompromissi sieltä löytyisi.

Fakta numero 1 on, että kompromissin pitäisi perustua tietoisuuteen väestöräjähdyksestä ja sen seurauksista (ei voi tehdä yhteiskuntapolitiikkaa ilman tätä tietoisuutta)

Fakta numero 2 on, että pitäisi päivittää maailmankuvallisia malleja, joilla ilmiöitä tarkastellaan

Fakta numero 3 on, että pitäisi oikeasti kyetä luottamaan siihen, että laskelmat kertovat aika lailla totuuden, ei voida mennä ideologia edellä

Fakta numero 4 on, että kyetään arvioimaan tulevaisuutta em. tosiasioiden valossa ja soveltamaan niitä pitkäjänteisesti yhteiskuntamme käytössä oleviin ja laskettavissa oleviin resursseihin (taloudelliset, työllisyysnäkymälliset, kulttuuriset jne.)

Fakta numero 5 on, että ei kuvitella kaiken ja kaikkien ihmisten, kulttuurien ja uskontojen olevan pohjimmiltaan yhtä ja samaa ja siksi niin helposti sekoitettavissa - tämä on yksi iso virhe, jos näin ajatellaan yksisilmäisesti.


Anonyymi kirjoitti...

Liike Nyt julkaisi tänään teesinsä. Nuo ovat paremmat! Oikeasti hyvät.
Älä hukkaa noita kommenttimereen.
Pitkän yhteisenkin ajatustyön tulos on aika lähellä tuossa.


-

( Ei siis muuta mekään kuin kansaliikettä perustamaan:)
Jari yhteiskuntatieteilijänä vastaa tieteellisestä ja laillisesta perustasta ja valiokuntatyöstä. Minä suuni auki saavana miehenä voin olla maan toreja kiertävä rempseä puoluesihteeri, Vesa on ilman muuta puh.johtaja 2 vuoden mandaatilla ja Juhasta tehdään ensimmäinen kansanedustajaehdokas ja eduskuntaryhmämme ainoa jäsen, vaikka todennäköisesti ei tule äänestämään ryhmäpääöstemme mukaan lainkaan. Naisjäseniä alamme etsiä heti ettei päästä syyttämään maskuliinisesta hedelmällisyydestä...ei ku myrkyllisyydestä. )

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

jope,

ajattelumme eli parviälymme (tai parviälyttömyytemme /-älykääpiöisyytemme) kehittyy hetki hetkeltä, pitäisi vaan saada tähän lisää haastajia, jotka vähän opponoisivat!

jos olisi kunniallinen puolue, johon voisimme liittyä, siitä voisi syntyä jotain - voisimme olla sen yksi erikoisyksikkö. ei sillä, että olisimme parempia kuin muut rivijäsenet, mutta tästä ajattelusta voisi ajan kuluessa syntyä jotain.

hauska ajatus silti tuo kansanliike:) siihen voisi houkutella isoja ajattelijoita mukaan, no, juha nyt ekana tietenkin - hybridiäänestämistä vihreältä pohjalta ja filosofisesti laadusta tinkimättä relativismia vastaan:)

Anonyymi kirjoitti...

Vesa, voisitko miettiä että tekisit sivuistasi vähän värikkäämmät noin ulkoasultaan ja ehkä nimeltään: VERSOJA - AJATUSKERSOJA KAVEREIDEN KANSSA on nimiehdotukseni. Alaotsikko "Kohtaamis- ja kirjoituspaikka kaikenlaisille ihmisille mielenterveydelliseen tilaan katsomatta".

Vuorovaikutuslahjakas jope, sinun mukaasi kyllä pitäisi antaa haastattelulomake niin jo kohta saisimme sen kysymysten kautta tietää mitä kaduilla ajatellaan. Tai mitä kaduilla tiedetään.

Ehdotin jo Suomen Laillisuuspuolueen SLP:n perustamista ja on tyrmistyttävää ettei sen nimistä puoluetta ole.

Meille voidaan ulkoapäin tuoda erilaista heimotanssia ja rummunpäristystä, mutta meille ei oikein voida parempaa lakia ja lainsäätämisjärjestystä, joka meillä jo on.

Kulttuurituonti ja laillisuus on erotettava toisistaan. - Meidän on oltava ylpeitä demokratiamme laillisesta perustasta.

Monikulttuurisuus ei tarkoita sitä, että luovutamme pois kaiken oman ja antaudumme kaiken edessä.

Turvapaikanhakijalta pitäisi heti Suomen rajan ylityksen tilassa ottaa vakuutus siitä, että hän toimii kaikessa Suomen lakien mukaisesti ja edistää turvallisuuskulttuuria Suomessa.

Kansallinen omanarvontunto ei ole fasismia.

Työpaikkani - vaikka olen hullu niin minut yhä uskalletaan pitää töissä - sijaitsee Vaasa-opiston vieressä. Käyn siellä aina joskus lounaalla. Törmään kaukaisista maista tulleisiin nuoriin, arvattavasti musliminuoriin. - Minulle hymyillään ystävällisyydellä. Nuoret miehet varta vasten jäävät pitämään ovea auki että minä änkyräkaljupää pääsen kulkemaan. Jos ei heissä näkisi toivoa ja turvallisuutta niin olisin väärässä.

Mutta laillisuus! On Suomen Laillisuuspuolueen SLP:n aika.

Ugh! Ugh!

Jari Ranta.

Anonyymi kirjoitti...

Voe Jarj ko mie sinnuu sielullisest pussaan! Out ninj oikeesa. Mie käynj nytj oikeenj kuumana! Kuule sinä! Helekutti varmaan ninj!

Täsä sunnuntaitorinj laejalla mie kohta lätyt paestan ninj! Piirakkoo oes sule!

Kuka näestä onj jope? Hä? Tuoko? Vaeko se tieteenj prosentti se Vesku?

Tiina.

Vesa Haapala kirjoitti...

Voe tokkiinsa, kyllä kannatusta maakunnissa löytyy!

Pitänee perustaa oma puolueblogi SLP:lle.

Anonyymi kirjoitti...

Jos mietimme Euroopan tulevaisuutta niin jokin vimmastus on tulossa. Arvelen että omilla revityksilläni täällä olen mittari sille vaikka suinkaan en voi muuta kuin pyytää solvauksiani anteeksi. - Mutta jokin joka perustuu dramaattisimmillaan solvauksiin on tulossa.

Tapahtuu vimmastus ja sen kautta Eurooppaa sitten todella kirjoitetaan uusiksi.

Se voi olla myös kristillistä vimmastumista. Onhan kristillinen kilvoitteluelämä jo niin kadotettu.

Ennustan tässä ja nyt että seuraavat eduskuntavaalit ovat alkua vimmastumiseen lopputuloksineen.

Myrsky on nouseva kaipa minun tyyppiseni ihmiset pystyvä tunnistamaan sen itsekään tietämättä kuinka se tapahtuu. Mutta tunnistaminen tekee rauhattomaksi ja äksyksi.

Jari Ranta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Jari,

odotetaan ja toivotaan parempia aikoja, vaikka kyllä se vimmastuminen todennäköisemmältä näyttää.