keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Impressio sinusta

Vespat pölyisillä kaduilla, puita vasten, aitoja vasten. Taivas murentaa pinjoista, plataaneista syvää mustaa. Kujilla viikset, svetarit, niin usein ne toistuvat jalkojen poistuessa baareista ylös mäkeä. Aurinko, nyt jo kerjäläinen, laulaa pihan laidalla.

Se, miten kevyet liikkeet, haarukka ja veitset, oliivit ja munakoiso, pala leipää valkealla liinalla ja mielihyvä yksinkertaiseen viivaan kaapatuista varpusissa, niitä kivetykset silloin tällöin sytyttävät pöytien alle; nämä myöhäiset päivällisajat, kun nostat kättäsi ja tilaat merikalan ja sienten jälkeen amareton.

Sanot, että aika loppuu tänäänkin. Taas käperrymme pimeään odottamaan valon versoja. Edessä meripihkaa, manteleita, irronneita pajuja. Ilveksiä myöhemmin, kenties latimeria, sanot, ja hirvisudet, kappaleet keskusteluamme matkalla museoon, ne aina ensin, mitä tämä on:

- Vaikka rakastan jokaista väriä, jolla päivä nämä kukkulat polttaa, ajattelen varjoa.
- Jossa vilvoitella ja riisua itsensä.
- Ei, noissa lehdoissa voisimme muuttua eläimiksi...
- Sakaaleja pohjoisesta Afrikasta ja alkuperäisiä punaisia kettuja.
- Tuskin ne pääsevät moottoriteiden yli. Ei, me matelisimme ruohoissa, olethan nähnyt aamuisin jäljet polulla?
- Mieluummin ei, meille tulisi kylmä... Vai tarkoitatko surkastuneita, niitä joita näkee myös asemilla?
- Ei, tarkoitan meitä enkä usko, että he palelevat. Mikä etu vaihtolämpöiseksi muuttumisesta.
- Hmm... On jo kolmas päivä iduksesta. Sanotaan, että Aamurusko näkee alastomat. Se lämpö, mutta ensin puhuit varjosta. Oletko koskaan miettinyt, että nämä katkelmat kertovat jostakin mitä emme saaneet, mutta niin ettemme ikään kuin olisi halunneet sitä.

2 kommenttia:

Erkka Mykkänen kirjoitti...

tämäpä on ladattu täyteen hyviä sanoja. suosikkejani kesäkurpitsa ja meripihka. sekä tietenkin idus.

Vesa Haapala kirjoitti...

Tack; näihin impressioihin yritän saada useimmiten vaan vahvan tunnelman, joka tietty sitten viitoittaa lukijaa moneenkin suuntaan, ihan minne kukin tahtoo mennä; nämä muuten päivittyvät useita kertoja päivässä; aina tauon tullen menen ja korjailen...