torstai 24. syyskuuta 2009

Tom

Tom nauttii täysin mun luottamusta. Vaikka se ei ois antanu maailmalle ku kommunismin ja silmämunansa, se riittäis. Vaikka sen laivue ei jatkais enää koskaan Miramarista Tyynellemerelle ja sen teryleenit ja Edvard VII -paidat sulaisi atollin pohjaan. Se oli mun kanssa, kun baari sytty liekkeihin. Mä mietin aina, miten se selvis isänsä kohtalosta. Laivaston paras pommittaja, ja sitten... Outoutensa takia se aiheutti joka helvetin päivä paminaa, mikä se on. Vala, maia, Ilúvatar vai joku muu vapaa sielu? Itse uskoin pitkään viimeisimpään, mutta kukin tökkii tyylillään. Luulen, että Tom oli eksyksissä. Sen äiti oli kyllä varoittanut sitä menemästä liian kauas kotipihasta, mutta se unohti ohjeet heti, kun näki sirkuksen kulkevan talon ohi. Klovneja ja jonglöörejä ja tiikereiden häkkejä ja eläintenkesyttäjä, joka talutti simpanssia. Tom ihastui siihen. Pian se käveli itsekin käsillään ja heitti voltteja. Sen puheista saattoi kuitenkin päätellä, että se oli ollut olemassa jo ennen Keski-Maan luomista. Monille oli kova pala, että se jätettiin pois elokuvista, mutta se oli ihan loogista: Iceman oli jo siellä, eikä tarina lopulta muutu mitenkään. Pikkulasten höpötystä. Huom! se esti uuden U.S.S. Pueblon, hääti Exocet-MiGit! Kun Tom käveli kentällä, miljoona monsteriautoa hyrräsi! Vaikka se ois mustekala rullatuolissa syömässä koshersushia, se riittäis. Vaikka se ois vieläkin lyhyempi ja puikot katkeais. Vaikka se näyttäis Esko Kiesiltä Audissa, mutta hampaat välkkyis. Sen syvin karisma on hampaissa ja syvemmällä kurkussa, ja vaikka hampaat iskettäis kurkkuun ja kieli pakattais jäihin, voisin silti rakastaa sitä sydämestäni. Still my John Anderton! Mutta se anto myös Kidmanin ja Shieldsin ja Penelopen ja Maailmojen sodan! Se anto kapistalismin ja Kate Holmesin hymyn synnytysvuoteella! Sillä äänellä se sais kutsua mua Audikseen milloin tahansa. Sen sperma on ihmeellistä: Aasialaisia lapsia Holmesista, scientologisia jouluja. Harvinaisuus, yks miljoonassa! Ja jalat ja sixpack, selkä kuin pantterin lantioluu, kun se kohoaa ylläni ja itken riemusta! Tahtoisin silti säilyttää realismin. Mun perse valuu verta, mulla on keuhkoimplantti. Kylkeni on murrettu kymmenesti, tahtoni tuhannesti. Isäni oli kylmähermoinen skitso, alkoholisti ja liikemies, hän toi Tompan ensimmäistä kertaa Suomeen ja aloitti kaiken kurjuuteni Voittajat-formaatillaan. Pelkään, että ilostani hyötyvät vain jääkarhut.

6 kommenttia:

Harry Salmenniemi kirjoitti...

Moi,

Tom selviää vähän liian nopeasti omaksi itsekseen. Peittele sitä vähän, niin hyvä tulee. Tää kohta

Mutta se anto myös Kidmanin ja Shieldsin ja Top Gunin ja Penelopen ja Maailmojen sodan!

tulee musta liian aikaisin. Sun pitää vähän laittaa tähän jotakin ärsyttävää uusi romaani -tyylistä rakennetta, joka kankeuttaa ja puurouttaa tätä ja tekee vähän vaikeammin luettavaksi, niin tulee hyvä.

Muuten yksi orastava maneeri: lainauksen / irrallisen huudahduksen käyttö runon keskiosassa, tässä tuo "Tommy, you're still my John Anderton, you're still my Kalervo Palsa!" vertautuu hieman niihin englanninkielisiin kohtiin joista aikaisemmin huomautin, samoin laululyriikoiden käyttöön teksteissä... teho haihtuu jos käytät liian usein.

Ehkä noiden lainausten / irrallisten osien pitäisi joskus (tuskin tässä) olla oikeata siansaksaa?

Harry Salmenniemi kirjoitti...

Ai niin joo unohdin sanoa, sano jos/kun oot menossa katsomaan sitä Tarantinoa, tulen mieluusti mukaan, etenkin jos on päivänäytös.


Tähän loppuun lainaus, jota voit käyttää jos historiallisesti taustoitat jotakin tässä omaishoitajan tarinassa:

Kylän monet kutojat voivat pitää kangaspuunsa koulun vanhassa puurakennuksessa. Kangaspuuluokkaa lämmitetään jatkossa sähköllä ja vain silloin, kun siellä työskennellään. Tämän vuoden jälkeen kutojat maksavat itse lämmityssähkön. Kyläläisen käyttöön jää myös voimailutila uudemman rakennuksen alakerrasta.

Kaupunki aikoo vuokrata voimailutilan kyläläisille koulun uudelta omistajalta. Tilakysymyksiä tarkastellaan uudelleen viiden vuoden kuluttua.

Vesa Haapala kirjoitti...

Moi,

kiitti tuunausehrotuksista kohtiin Tom ja Anders! nämä ova tosiaan raakamatskua, jotka sylkäisin tänne, alustalle. Näitä ei ole vielä kummemmin hiottu. Tomia pitää sekoittaa se on selvä, se on nyt vielä niin suora.

Mittarunon voin joko 1) hioa huippuunsa tai 2) jättää vähän muotopuoleksi ja rujoksi, mutta sillekin teen vielä paljon, rykäisin nyt tohon kärkeen vaan, että saan alulle.

On hauska kirjoittaa mittaa, kun ei tiedä yhtään mitä älyttömyyksiä rytmi tuo mukanaan!

Vesa Haapala kirjoitti...

Siansaksa oli hyvä pointti, maneeri on hirvee! Täytyy kiertää se, tulee niin helposti tökättyä se tohon, mistä lie aina kompastunkin juuri siihen.

Anonyymi kirjoitti...

Voi ei, nyt meillä on siis Tom Cruise -meemi! :D

Vesa Haapala kirjoitti...

Teemu, mä harkitsin pitkään omistanko tän sulle, mutta kun se oli niin huono vielä, niin en viittiny; pöllin Cruisen sulta, myönnän, se oli niin makee!