torstai 5. elokuuta 2010

H-hetki

Jos uusia tekstejä on ylipäänsä oltava, voidaan ne kirjoittaa kuin Shehab ja Johanna. Nyt Shehab Ahmed Fanta on matkalla Kotkan linja-autoasemalle. On Shehabin hetki, on hänen vointinsa hetki. Johanna tulee Karhulan hoviin. Häneltä pääsee itku. Hengessään hän ahertaa kaasojen kera takahuoneessa ja ajattelee sulhastaan ja vampyyreitä, jotka veren sijaan nauttivat ihmispaskaa, hädän tullen myös koirien jätöksiä, punasolujen sijaan kuollutta solukkoa, valkoisia kuituja. Ne väijyvät hyyskien kulmilla huuliaan maiskutellen, ruskeita hampaitaan nuollen. Niistä on mahdoton tehdä rakastettavia TV-sarjoja. Johanna tietää, että jopa viesteihin vastatessaan hänen tulisi tuntea rakastelu tropiikissa kultansa sylissä teksasilaisten punaniskojen jahdatessa typeriä alligaattoreitaan.

Johanna aavistaa toisen hetken näidän hädän hetkien takana. Kaikkihan apinan tuntevat, vaikkei apina tunne ketään. No lajitoverinsa, näin hän sen ajattelee, ja näin hän sen kokee, tahtoo palata vain kotiinsa ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä, puhua kerrankin Fantalle sanoilla paisuvaiskudos, verisuonet, erektiohäiriöt, mulkku. Nimenomaan. Tuo viimeinen hänen miehensä, hänen tuleva miehensä on, päästä kalju, punehtuva, usein rypyillä, kaula suonikas, varsi lysyssä ja ranka hieman kiero. Paisuvaiskudos ja verisuonet ja erektiohäiriöt saisivat kuulua hänen puolestaan tunneille, joilla hän kärsivällisesti opettaa nuorisolle anatomiaa ja terveystietoa, mutta nyt nuokin termit on otettava esille asioiden selvittämiseksi.

Mulkku ja mies. Metafora vai pikemminkin metaftonymia? Osa kokonaisuutena, ei sittenkään; paljon, paljon siinä on myös konkreettista: vetelä mies, vaikka vetävänä esiintyy. Kesy ja kesyyntynyt, vaikka se osa hänessä olisi pitänyt pysyä vetreänä kaiken kasvatuksen keskellä. Johanna kärsii. Mikä rooli vaimoksi tulevalla voi olla tällaisessa leikissä? Kaikkesi teet jalostaaksesi, tuodaksesi miehessä parhaan esiin ja odotat, että saat palkinnon, henkisesti tyydyttävän palkinnon, kasvun näkymän mutta myös intiimimmän ja intohimoisemman, josta muut vain kadehtien kuiskivat… Niinpä, mutta jos kaikki tuntevat apinan, ehkä he tuntevat myös hänet tai pikemminkin juuri hänet, miehensä narriksi tekemän. Näkyykö tyydyttämättömyys hänessä niin selvästi hääpäivän aattona?

Apina ei tunne ketään. Hän pelkää, että on alkanut tarkkailla viime päivinä, tai ollakseen täysin rehellinen, jo viime kuukausina, saattaa olla että jopa edellisen vuoden ajan yhä vääristyneemmin ihmisten reaktioita paikoissa, joissa he ovat olleet yhdessä, kutsuilla, tapaamisissa. Jokainen apina on omalla tavallaan onneton, ja hänen onnettomuutensa liittyy tuohon mieheen, Fantaan, ja omaantuntoon.

Ei maksa vaivaa, vaikka maksa vaivaa, hän tuumiskelee avatessaan oven ja tuuskahtaessaan hermostuneena eteiseen. Kaikenlainen kategorisointi on ihmiselle myötäsyntyistä ja osittain jopa hermostomme rakenteeseen perustuvaa. Se mulkku! Taas se on jättänyt jälkiä yhteisen kodin parkettiin lähtiessään ovista! Kotkaan, kaikista paikoista juuri Kotkaan! Edes tänä aamuna yksikään sen sanoista ei ole ottanut riittävästi huomioon hänen naisenruumiinsa erityisyyttä: että rasvaa ja rakosia on aivan eri suhteessa kuin miehen ruumiissa, jopa sen veltossa osasessa.

Sillä välin Shehab on hoitanut asiansa linja-autoasemalla ja vetäytynyt nokosille. Aivan yhtä luontevasti hän on herännyt morsiamensa isän luota ja lähtenyt parturiin suoristamaan niskahiuksiaan. Fanta, hän sanoo. Partureiden kanssa asiat on näet puhuttava alusta saakka halki kaikilla tasoilla. Muutoin he tuskin huomaavat, miten kommunikointi tuottaa ongelmia ja ratkaisee kaiken heidän edukseen kun H-hetki koittaa. Silloin on enää turha valittaa miten vinoon karvat on leikattu.

Ei kommentteja: