maanantai 18. kesäkuuta 2012

Niskalenkki eli kusetuksen logiikka
Nykyiset tapahtumat, kuten "niskalenkit markkinavoimista" ja muu virtuaalinen paska. Niiden todellisuus pitää osoittaa mainoskampanjoin, jotka maksavat miljardeja. Kovin kalliiksi käy metaforien rakentaminen.

Niiden ero todellisiin niskalenkkeihin ja luoviin metaforiin on huomattava. Kun runoilija luo metaforan, se säilyy vuosituhansia. Kun judoka saa tatamilla niskaotteen, se pitää. Nämä "tapahtumat" pätevät ainakin kesän yli tai sanotaanko vähintään ensi kuuhun tai ensi viikkoon, riippuu nyt vähän...

Niin, ne eivät ole luonteeltaan käsitteellisiä eivätkä konkreettisia, eivät edes ajallisia. Tai praktisemmin: Ne eivät riitä, eivätkä ne ole vastauksia mihinkään esitettyyn kysymykseen.

Ollakseni runoilija: Ehkä nämä "tapahtumat" ovatkin kvasisymboleita. Beardsley määrittelee kvasisymbolit estetiikassaan kohteiksi, jotka on alettu tunnistaa symboleiksi mutta joiden symbolisista merkityksistä ei ole päästy selvyyteen.

Luulen, että Kafka nauttisi aikamme "ponnistelujen" muuntamisesta kirjallisuudeksi.

- - - - - - 

Voidaan tietenkin sanoa, että nämä tapahtumat eivät ole mitään selvärajaisia kokonaisuuksia, vaan osia ja osaprosesseja erittäin vaikeasti hallittavassa tilanteessa. Niin, näin voidaan sanoa, ja näin päästään myös kantamaan vastuuta suuressa historiallisessa kamppailussa, joka vertautuu sotiin ja sisällissotiin ja rauhanturvaoperaatioihin...


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niskalenkki on painissa heitto, ei sidontaote.

Eivät nuo teknokraatit ole ikinä painineet niin eivät tiedä vaan viljelevät vääränlaisia kielikuvia. Puku päällä on huono molskilla äheltää.

Kun olin lapsi Pohjanmaalla, niin aina hanurit soivat painikisoissa.

Vesa Haapala kirjoitti...

Teknoraateilla termit hakusassa, arvioivat vaan silmämääräisesti mitä näkevät, myönnän tämän auliisti.

Pitääpä tarkistaa pojalta mikä on sen sidontaotteen ja joskus nostoksi / heitoksi jatkuvan otteen nimi, joka minusta näytti niskalenkiltä - painimatsissa en ole edes käynyt, hanurinsoitosta olen kyllä kuullut.