tiistai 11. syyskuuta 2012

Aamun ensimmäinen mainos
"Ihmismieli on kuin kiukutteleva lapsi, jolloin kiellot saavat vain rikkomaan käskyjä entistä varmemmin." En näe tätä ensimmäisillä silmilläni mutta toisilla kyllä, kun otan kynän ja korjaan VitalCarb-mainoksen koukuksi tarkoitetun mainospätkän rakennetta: "Ihmismieli on kuin kiukutteleva lapsi, jonka kiellot saavat rikkomaan käskyjä entistä varmemmin."

Que cherchent-ils au Ciel, tous ces aveugles? Mitä karppaajat etsinevät ruumiista? Ehkä turvallista tilaa tai horjahdusta, jota ruumis karttaa, ja ihmepilleriä, joka estää jopa 66 % hiilareista imeytymästä.

Vai luinko sittenkään mainosta kyllin huolella: "jolloin kiellot saavat vain rikkomaan käskyjä..."? Mitä pillerit oikeastaan pelastavat, tarkoittaako "jolloin" "aina", sillä "ihmismieli" kuvataan ikuisesti "kiukuttelevaksi lapseksi"?

Kun meidät pelastetaan hiilareilta ja ruumiimme parhaassa tapauksessa laihtuu, jääkö kuitenkin ihmismieli entiseen tilaansa eli onko kyseessä vain onnistunut lihan huijaaminen? Vai käsittääkö mainos muistin perustan osaksi ruumiista eli Freudin, Proustin ja Benjaminin tapaan "muiksi systeemeiksi", jotka ohittavat mielen kiukuttelevan lapsen? Onko tässä vahvistettu, aina ruokailujen yhteydessä toistettu rinnakkaistapaus sille, mistä Proust kirjoittaa puhuessaan ruumiinjäseniin tallennetuista muistikuvista, jotka vähääkään tajuntaan kuulumattomina tunkeutuvat välittömästi siihen, kun sääri, käsi tai vatsa joutuu sängyllä tahattomasti tiettyyn asentoon, jossa se on kerran aikoja sitten ollut?

Vai onko kyse pelkästään sisäisen lapsen, ihmismielen, betonoimisesta vankilaansa (mihin, missä tämä selli sijaitsee, onko sitä varsinaisesti muuna kuin mainosmiehen kielikuvana?), kun sen on näyttäydyttävä yhä vaarallisempana (käskyjen rikkojana) kokemusten ja tavoitteiden muokkaamisen kentällä, jota hallitsevat ruumiin hyväksi luodut pillerit? VitalCarbin tehoa lisää muuten se, että käyttäjä suosii vähähiilihydraattista ravintoa ja liikkuu riittävästi (ja mikähän mahtaa olla riittävästi).

Enpä tiedä. Ehkä tämän karppaustuotteistuksen esittelemä ruumiskokemuksen rakenne on muuttunut olennaisesti joksikin sellaiseksi, etten saa sen perusteista otetta ja näen vain mainoksen, jossa jokin kuitenkin ikävästi hiertää. Tai sitten tämä on vain jälleen yksi aivopieru terveessä ruumiissa...

Ei kommentteja: