torstai 20. syyskuuta 2012

Posttraumaattinen romaani ja muita neurologisia seikkailuja TIETEELLISIÄ TOSIASIOITA

1. Nykytiede tuntee 2 erillistä vainoharhan tasoa.

2. Ihmissyöjä haluaa syödä henkilön, jota ihailee.

3. Riekkinen Señor ei pitänyt ainoatakaan lomapäivää.

4. Yleisradio rikkoo perustuslakia.

5. Nopeat syövät, hitaat kemoterapiat.

(Harry Salmenniemi 2012)


Jos uskot, että nämä väittämät löytyvät Patricia Cornwellin Kootuista teoksista, mene lähimpään divariin ja tee se minkä dekkarin täytyy tehdä; jos taas ajattelet, että nämä tosiasiat on ongittu Jaakko Yli-Juonikkaan uudesta hengentuotteesta Neuromaani, siirry osoitteeseen http://www.otava.fi/kirjat/kotimainen/2012/fi_FI/neuromaani/ ja klikkaile omasi pois kuleksimasta.


KIRJALLINEN KESKUSTELU

Paikka: Bussipysäkki Koivukyläntiellä.
Henkilöt: Leijona-pulloa repustaan kaivava mies ja kotiinpalaava lehtori, joka on noussut väärään bussiin lukiessaan Neuromaania ja odottaa nyt uudella pysäkillä toista bussia, koska lukeminen jatkui ja seuraavakin bussi ajoi ohi.

- Onko tuo joku uskonnollinen teos?
- Ei, tämä on itse asiassa romaani.
- Mistä se kertoo?
- Aivoista, tämä tapahtuu erään kaverin aivoissa.
- Minäkin luen paljon, Alistair MacLeania ja sellaista, öisin, joskus myös Tex Willereitä ja Aku Ankkoja, jos ollaan ihan rehellisiä. Olen sen verran lapsellinen ihminen.
- Tämä teos käy läpi kaikkia juttuja, mitä ihmisen aivoissa voi tapahtua.
- Katohan tuohon, otsaan. Minulla on siinä titaanilevyä.
- Oho, onpa otsanahka mennyt rullalle.
- Sanos muuta. Putosin hissikuiluun. Paikkasivat titaanilla. Mistä se kirja kertoikaan, onko se uskonnollinen teos?
- Ei, tämä on romaani, kaverini on kirjoittanut sen.
- Romaanin pitää rullata, se ei saa jäädä pyörimään paikalleen, minä luen öisin kirjallisuutta, minä olen lukumiehiä. Joskus luen myös Nakkeja ja sen sellaista, mutta juoni ei saa jäädä paikalleen.
- Jep.
- Kyllä tarinan pitää kulkea. Otatko huikan?

(Vesa Haapala, 2012)


8 kommenttia:

Jaakko kirjoitti...

Mahtavan monitasoinen keskustelu, hauska mutta myös jotain aivan muuta. Kiitos että kirjasit tämän muistiin!

Edellisestä merkinnästäsi ehdin nähdä aiemman version, ja jänteet päässäni kirskahtelivat pelottavasti kun yritin muistella miten teksti meni permutoimattomana ja vertailla sitä tähän uuteen. Erikoinen efekti, jonka oikeastaan vain tällainen epävakaa virtuaalinen alusta mahdollistaa.

Jaakko kirjoitti...

Mahtavan monitasoinen keskustelu, hauska mutta myös jotain aivan muuta. Kiitos että kirjasit tämän muistiin!

Edellisestä merkinnästäsi ehdin nähdä aiemman version, ja jänteet päässäni kirskahtelivat pelottavasti kun yritin muistella miten teksti meni permutoimattomana ja vertailla sitä tähän uuteen. Erikoinen efekti, jonka oikeastaan vain tällainen epävakaa virtuaalinen alusta mahdollistaa.

Vesa Haapala kirjoitti...

moi jaakko! näin saman kaverin kirjaston edessä eilen, mutta ei ehditty jatkaa kirjallisuuskeskustelua. tajusin vasta äsken, että hän oli luultavasti yhdistänyt neuron kannen aivo-ornamentteineen ja lukunauhoineen koraaniin - siitä tuo kysymys uskonnollisesta teoksesta. antoisa keskustelu tosiaan. nuo mun merkinnät varioituu aina vähintään muutamaan kertaan, kun en jaksa hioa ekaa postausta ennen julkaisua.

Anonyymi kirjoitti...

Tärkein kysymys jäi vastaamatta: otitko huikan?

Harry Salmenniemi kirjoitti...

Tottahan Vesa huikan otti! Leijonapullossahan asuu isänmaan henki, joka on vahvimmillaan juuri bussipysäkillä.

Meillä on varmasti edessä loistava tulevaisuus mainoskirjoittajina. Kunhan vain mainonta hieman kehittyy, sitten isketään. Alkaa tämä epäkaupallinen kirjoittaminen käydä raskaaksi.

Vesa Haapala kirjoitti...

Tuotan pettymyksen. Piti lähteä suoraan bussista autolla vanhempainiltaan, joten vastuullisena perheenisä sanoin, että otetaan sitten seuraavalla kerralla... Toisaalta en usko alkoholin niin suureen desinfioivaan voimaan, että olisin edes hetkeä harkinnut huikkaa. Mukava mies muuten, mutta sylkikontaktin ajatteleminenkin...

Harry Salmenniemi kirjoitti...

Siis älä viitsi että menit vanhempainiltaan selvänä! Eikö presidentti korostanut, että teet vaan niitä ihan tavallisia asioita: huikka sieltä, toinen täältä, sylkikontaktia mahdollisimman monen ihmisen kanssa, tappelua humalassa opettajia vastaan, vähän ajelua kännissä taajama-alueella. Perussetti, ei mitään ihmeitä. Niitä tavallisia asioita. Pitää elää sellainen elämä, josta syntyy vastuullinen aikuinen.

Vesa Haapala kirjoitti...

Ainoa tapa kohdata todellisuus eli kuulla vanhempainillan sivusärinä, on astella selvin päin sisään ja luodata puhetta, jota rehtori ja apulaisrehtori hädissään päästävät selittäessään parhain päin sivistystoimen kusipäisiä ratkaisuja, joiden tarkoituksena on säästää 2 e ja syrjäyttää kaikin koululla olevin keinoin noin 340 oppilasta.

Elämä on parasta huumetta, kun se potkaisee munille ja tulee 5-20 vuoden päästä vittuilemaan, että mitäs aiot nyt tehdä. Tähän perustuu kokoomuslainen kuntapolitiikka, jonka toisessa päässä on tietenkin alkoholin / huumeiden vaikutuksen alaisena ajelu pitkin Koivukylänväylää.