maanantai 26. marraskuuta 2012

Ajatuksentynkä


Jos käännän Kataisen ideologian suomeksi, kuuluu sen ydin kutakuinkin näin:

Ihmisyys on luokkaus rahaa (taloutta, tuottavuutta) kohtaan, rahan kannalta teet aina väärin. Ponnistele kuitenkin ollaksesi rahan arvoinen.

Olisi mielenkiintoista miettiä maaperää, josta tämä materialisoitu transsendenssi nousee (tai ehkä riittää kun toteaa, että kokoomuslainen maailmankuva on ihan vitun tökerö, siinä ei ole mitään glooriaa tai kriittisyyttä, josta esim. vasemmistoa voi kiittää, ainakin lähtökohtaisesti). Uskonnon alueella perisyntiin ja syyllisyyteen Jumalan edessä on lääkkeitä, armo ja ihmisyyden lahjat tärkeimpinä, mutta tästä järjestelmästä, jossa kuitenkin on jumala, puuttuvat kaikki vastaavat mekanismit. Se sanoo vain eteenpäin, enemmän, ja kaikki puhe on tyhjän päällä, se myös tyhjentää elämän, ei jätä jälkeäkään osallisuudesta, ei edes simuloidessaan uusia hyveitä.

Elää pidempään tuottaakseen jotakin ja siten ollakseen jotakin (tai elää siinä sivussa ihan hyvää elämää niin ettei loppua edes oikeastaan ole)? On sääli, että ihmiset kadottavat itsensä tällaisessa puheessa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pekka: -Tehdään Aalto!
Jyrki: -Kaikki mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kansa vastaa: Kokoomus!

Vesa Haapala kirjoitti...


Ko-koo-mus ko-koo-mus, valta ja missikisat ja Hartwall-areenan henki samassa paketissa; kaljaa väliajoilla, tulevaisuutta jatkoajoilla, hegemoniaa etkoilla.