keskiviikko 14. marraskuuta 2012

KanervaKanerva on rakastavaisten, intohimon ja tunteiden symboli. Kanerva on antanut nimensä esimerkiksi Aleksis Kiven runoteokselle Kanervala (1866), ja kasvin ihmeitä tekevästä voimasta kerrotaan myös kansanlaulussa ”King Henry”, jossa kuningas tapaa metsästysretkellään kammottavan, risahampaisen ja ruokkoamattoman noidan. Noita neuvoo kuningasta sijaamaan heille yhteisen vuoteen kanervista. Kuningas ei voi kieltäytyä ja ryhtyy toimeen. Kun hän seuraavana aamuna herää yhteiseltä vuoteelta, lepää varvuilla hänen vierellään kaunis neito.

Kanerva symboloi naisia alistavaa, seksististä ja miehisiä valtarakenteita pönkittävää maailmankuvaa. Siksi Tukiaisen alusvaatteista udellut Kanerva sai telaketjufeministi-alushousut Naisasiaunionilta. Liiton vastaava pääsihteeri perusteli asiaa näin: ”Tämä (Kanervan käytös) kielii vanhakantaisesta suhtautumisesta naisiin ja epäsensitiivisyydestä.” Hän lisää: ”Vastaavassa tilanteessa naispoliitikko olisi naurettu pihalle.”

Jotkut väittävät, että Kanerva symboloi nykyään enemmän itseään kuin puoluettaan, mutta asiassa ei ole saavutettu täyttä yksimielisyyttä.


Ei kommentteja: