tiistai 18. joulukuuta 2012

Nimi on enne ja muita ennakkoluuloja



Illalla luen  niin & näin -lehden otteita ajasta. Elina Halttunen-Riikonen ruotii Hännikäisen ja Melenderin Liberalismin petosta tamperelaisen feministin ottein. Jatkokysymykset tasa-arvosta, uhriuttamisesta ja uhriutumisesta ovat juuri sellaisia kuin odottaa sopii, tiukan asiallisia, tivaavia.

Huomaan, että argumentointia voimakkaammin kiinnitän huomioni tekstissä esiintyviin nimiin. Tässä tapauksessa nimet luovat paitsi yhteisöllisyyttä myös tunnelmaa, jopa jonkinlaista determinismiä. Kun selaan lähdeluetteloa, huomaan, etten todellakaan ole tekemisissä ylijuonikasmaisen nimihuumorin kanssa. Tai logiikka on samankaltainen, mutta huumori on vähissä. Näin nimetyistä ihmisistä ei ole voinut tulla muuta kuin kovan luokan feministejä: Horttanainen (Anne), Masso (Iivi Anna), Ylöstalo (Hanna).

Henkilöhahmoina tämännimiset olisivat joko koomisia tai pelottavia, ainakin jos heitä kirjoittaisi Huovisen tai Tervon tapainen mies. Naiskirjailijan, kuten Lehtolaisen, teoksessa he olisivat todennäköisesti amatsoneja, jotka tulevat ja ottavat mitä haluavat.

Kumma, etten osaa sijoittaa noihin nimiin tasa-arvoa, pikemminkin erilaisia negatiivissävyisiä fantasioita, joita en ala tässä sen enempää ruotia. Ihmisinä en tunne yhtäkään näistä henkilöistä. Epäkohtadiskurssista sain Halttunen-Riikosen otteesta niin hyvän kuvan, että se riittää toistaiseksi.

Onko lukeminen aina näin lapsellista, kun genre on tarpeeksi vieras tai kun ihmiset ovat tietyltä paikkakunnalta ja tulevat tietystä taustasta? Luultavasti. Vain syiden peittelyn ja retorisen väistelyn aste vaihtelee.

Ei tulisi ikinä vähätellä paratekstien asemaa tekstien lukemisessa: ne keräävät lukijan ennakkoluuloja kuin magneetit. Parateksteihin luen myös kirjoittajan nimen. Se pitää ytimen lailla sisällään monta mahdollista tarinaa, joihin reagoida.


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko myöntää että myös "Savilankadun runokollektiivi" herättää noin niin kuin nimenä erinäisiä negatiivisesti värittyneitä fantasioita. Niitäkään tässä se tarkemmin erittelemättä.

Vesa Haapala kirjoitti...

jaa, tuosta minulla ei ole tietoa, lyö vähän tyhjää, mutta kaikenlaiset kollektiivit, tulee mieleen kolhoosit ja sovhoosit... hyvää työtä niissä tehdään, aivan kuten tampereen feministien keskuudessa -- huom! nämä kaikki ulkopuolisen lukijaparan ennakkoluuloina.

Jaakko kirjoitti...

Sattumoisin koin äsken jotain hyvin samanlaista, kun katsoin elokuvan jossa näyttelivät Bobby Van, Ruta Lee ja Mala Chambers. Näyttelijöiden nimet hallitsivat katseluelämystä.

Vesa Haapala kirjoitti...

Ohjaajien pitäisi miettiä keitä elokuvaansa valitsee ja kirjoittajien keitä siteeraa - vastaanottajien joukossa saattaa olla niitä, jotka on viritetty epäolennaisille taajuuksille, ja silloin asiallisin argumentti tai loistokkain kohtaus menettää vaikutuksensa. Tai sitten nimet tulee pulverisoida muun esityksen voimalla, kuten käy esim. Valvojassa, kun sitä luen - nimet merkityksellistyvät mutta tulee niin paljon muutakin että se unohtuu / ei haittaa, mutta tämä jos jokin vaatii huumorin tajuamista ja sävyjä.

Anonyymi kirjoitti...

Vaatiiko Valvojan lukeminen huumoria? Sitten multa meni jotain pahasti ohi.

Vesa Haapala kirjoitti...

Itse näkisin että huumori(ntaju) on lahja, ja sitä ei voi keneltäkään vaatiam en usko, että Valvojen kerronnallinen rakenne vaatii oletuksen huumorista, jotta kerronnasta tulisi luettavaa / ymmärrettävää. Mutta uskon, että huumori avaa tiettyjä tasoja tekstiin, joka repeilee moneen suuntaan. Minusta huumori on ennen kaikkea suhteiden tajua. Se on vaikeammin omaksuttavissa kuin ironian taju, koska huumorin tajua joko on tai ei ole - tietenkin huumorintajuja on erilaisia ja eri tilanteissa vaaditaan eri yhteyksien tajuamista. Toki juuri nyt tunnen lievää ironista lipsuntaa: ote katoaa... tekstini merkitys muuttuu epäilyttäväksi. Joka tapauksessa: Valvoja on täynnä kertojan lämpöä, jonka henkilöt kaikessa monimutkaisuudessaan saavat osakseen. Tästä voisi tietenkin oikein kirjoittaakin. Vielä: kielellinen huumori ei välttämättä palaudu täysin tekijän intentioihin, koska se on aktiivista liikettä sekä ymmärtämisen että spontaanin ruumiillisen maailmassaolon momenttien välillä. On mukavampaa olla huumorin kuin ironian kohteena, voisi sanoa.

Anonyymi kirjoitti...

Hää onkii huumormiehii tää Haapala