tiistai 29. tammikuuta 2013

Muutama spontaani ajatus kritiikistä



Kirjoittanut pari kritiikkiä tänään eikä käy lainkaan kateeksi niitä, jotka tekevät sitä ammatikseen tai edes osana pääasiallista työtään. Miksi? Koska se on julkista ja koska se on vaikeaa: pitää osata olla sovinnainen, rakentava ja kriittinen samaan aikaan, pitää uskaltaa olla kyllin rehellinen, aivan rehellinen ei voi olla ja se on hyväkin, koska silloin kirjoittaisi liian henkilökohtaisesti sekä itseään että kohdetta ajatellen. Lukijoita on ajateltava sen verran, että heidän tulee käsittää mistä näkökulmasta kriitikko kirjoittaa ja ennen kaikkea mistä luettavassa teoksessa on kysymys. Tätä kovin moni kriitikko ei tunnu osaavan; balanssi noiden kahden välillä löytyy harvoin täydellisesti.

Vaikeaa on myös rajata ajatuksensa siten, että kirjoittaa siitä mitä lukee. Usein kritiikki kuitenkin on, sen vaikutelman helposti saa, poseeraamista, haistelua, ennakointia, että miten sanat nyt pannaan, kun kaikki on niin lähellä ja oma asema on tässä kuitenkin se ja se. Tarkoitan, että kriitikko toimii instituutiossa, ja usein hyvin monen intressin sitomana. Ja luopa kriitikko myös omaa uraansa, profiloituu: tässä suhteessa on keskeistä myös se, kenestä kirjoittaa ja missä ja mitä. Oikeassa seurassa kriitikko hankkii myös oman tulevaisuutensa.

Onneksi en ole kriitikko. Toki kirjoitan kritiikkejä pyydettäessä, mikäli en ole jäävi arvioitavien teosten suhteen. Työssäni joudun arvioimaan vuosittain satoja hengentuotteita peruskurssiesseistä ja tenteistä väitöskirjoihin. Tuo kritiikki on kuitenkin, lisensiaatintyöt ja väitöskirjat poislukien, pääasiassa yksityistä ja vertautuu yleensä ateljeekritikointiin, jota on aina ilo tehdä, tapahtuipa se sitten kahden kesken tai pienessä ryhmässä.

Kritiikissä tulisi löytää ennen kaikkea halu toisen kanssa lukemiseen. Se nyt ainakin on lähtökohta. Joskus halu ei herää. Joskus teos ei kiinnosta. Joskus perusasiatkin ovat pielessä. Mutta silloinkin tulisi olla avoin ja yrittää, jopa kriittisissä huomioissa tulisi unohtaa omat päähänpinttymät ja antaa edes hiukan periksi, katsoa asioita niiden vaikutusten kautta, joita teos voisi saada aikaan.


6 kommenttia:

Tommi Melender kirjoitti...

"Joskus perusasiatkin ovat pielessä. Mutta silloinkin tulisi olla avoin ja yrittää, jopa kriittisissä huomioissa tulisi unohtaa omat päähänpinttymät ja antaa edes hiukan periksi, katsoa asioita niiden vaikutusten kautta, joita teos voisi saada aikaan."

Maailman vaikein ammatti. Tai pikemminkin toimi tai tehtävä.

Vesa Haapala kirjoitti...

Näin se on. Nostan kyllä hattua pitkän linjan kriitikoille.

Jouni Tossavainen kirjoitti...

Kun nimeä ei mainita, onko se kovin mahdollinen kritiikki pitkän linjan arvostelijaa kohtaan.

Aihetta sivutaan myös täällä:
http://www.luutii.ma-pe.net/amatoorien-puuhastelua/

tjt

Vesa Haapala kirjoitti...

Hei Jouni,

en nyt ihan ymmärtänyt mihin viittaat tuolla kysymyksellä? Sinänsä se mitä sanoit on totta - nimeämättä jääminen kirpaisee ihmistä, jos nimeämiseen olisi syytä. Itse en kuitenkaan pyrkinyt kritisoimaan tai ylistämään ketään tiettyä kriitikkoa vaan pohtimaan eräänä väsyneenä iltana asiaa siten kuin se nousi spontaanisti mieleeni. Arvostan monia pitkän ja lyhyemmänkin linjan kriitikoita. Joitakin en arvosta, koska he kirjoittavat niin surkeasti ja ilman mitään järkeenkäypää logiikkaa.

Jouni Tossavainen kirjoitti...

Hej,
ja sorry, että palaan vasta nyt, en ehkä asiaan enkä mihinkään järkeenkäypään. Tarkoitin siis sitä, etä jos arvostat pitkälinjalaista, niin voisihan sen nimen sitten mainita. Ja kun ei mainita, tekee saman vaikutelman kuin suomentajan unohtaminen, tjt

Vesa Haapala kirjoitti...

Aaro Hellaakoski (oikeasti), Eeva-Liisa Manner (todella hyvä) ja muutama muu sen jälkeen, esim. Arto Virtanen (monesti hieno), Putte Wilhelmsson (pistää pahoja, useimmiten todella hyvä pelisilmä).

Em. pystyvät muodostamaan oman kantansa asioihin ja näkemään palstamillimetrejä ja referointia pidemmälle.

Toki muitakin on, nuorempiakin, kuten Pauli Tapio ihan nuorimmasta polvesta.

Mitä lähemmäs omaa hetkeä tullaan, sitä subjektiivisempaa arviointi on.