maanantai 4. helmikuuta 2013

Keskustelu muistista, unesta ja fantasiasta-- Olennaisempaa kuin mielikuvitus on muisti ja sen kyky yhdistellä asioita.
-- Mutta miten selität unen ja fantasian eron?
-- Mitä tarkoitat?
-- Esimerkiksi valvetilassa saatan fantasioida kielletyn, tai jos niin tahdot, likaisen ja rajat ylittävän ja kaikin tavoin saavutettavissa olevasta poikkeavan yksityisen näkymän, joka kiihottaa minua tavattomasti. Kuitenkin sama tai samankaltainen näkymä unessa saattaa minut hämmennyksen ja mielipahan valtaan, niin että joudun koko päivän miettimään näkemääni. Korostan, etten koskaan toteuttaisi sen paremmin fantasiani kuin unenikaan tapahtumaa.
-- Kuitenkin toteutat sen psyykkisenä tapahtumana... Mutta jättäkäämme fantasian ja todellisen välinen hetkeksi syrjään ja paneutukaamme uneen. Unessa mielikuvituksesi ei lavasta näkymää, vaan se näytetään sinulle. Sinä et ole ohjaaja, vaan katsoja. Osallistut ikään kuin jonkun toisen näytökseen.
-- Mutta silti se on minun uneni.
-- Et kuitenkaan tietoisesti valitse sitä mitä näet?
-- En.
-- Juuri tässä on avain. Olipa fantasiasi kuinka iljettävä ja nöyryyttävä hyvänsä, sinä kiihotut siitä siksi, että voit siirtää maailmasi rajoja väliaikaisen tahtosi mukaan, ja kaikki se mikä kumoaa jopa sinut itsesi tapahtuu yhä tahdostasi kuin olisit tuon tapahtuman valtias.
-- Puhut nyt vallasta, ja unessa en ole itseni herra?
-- Aivan. Mietipä jotakin epämiellyttävää yksityiskohtaa, joka sinua fantasiassasi kiihottaa. Etkö luekin unessasi tuon samaisen yksityiskohdan tai kielletyn teon jonkin muun, esimerkiksi jonkin unessasi esiintyvän henkilön syyksi mieluummin kuin omaksi syyksesi? Saatat jopa miettiä hyvitystä, jonka voisit toteuttaa, kumotaksesi teon jonka joku toinen on tehnyt ja siten mahdollisesti loukannut asemaasi.
-- Niin kuin esimerkiksi asemaani siinä järjestyksessä joka yleisesti pätee minuun miehenä tai aviomiehenä.
-- Esimerkiksi. Ja luultavasti pyrit tässäkin johonkin itsesi kannalta miellyttävään lopputulokseen. Tässä tulemmekin mielenkiintoiseen tilanteeseen. Miksi näet unen, jossa käy juuri näin? Eikö sinua loukkaavan unen ja fantasiasi välillä kuitenkin ole kavala salakäytävä?
-- En tahdo tietää siitä vielä mitään.
-- Oletko ajatellut, että muistisi on järjestänyt koko likaisen näytöksen päästääkseen sinut oikeutetusti käsiksi tiettyihin mielihyvän lähteisiin. Tässä se saattaa alistaa jopa unen ja fantasian valtaansa, mutta niin että sinä tai valveminäsi säilyttää kunniallisuutensa.
-- Tarkoitatko, että olisi todella ollut jokin tapahtuma, jonka muistaisin ja jota kohti pyrkisin tällä lavastuksella.
-- Mahdollisesti tai ainakin muistisi pyrkii. Sen ei tarvitse olla reaalinen tapahtuma niin että voisit palauttaa asian yhdellä kertaa mieleesi. Silti tuo oletettu tapahtuma tai tapahtumien kulku on jättänyt sinuun niin voimakkaan jäljen, että niin unessa kuin fantasiassa palaat sen luo kiertoteitä.
-- Tätä asiaa meidän pitää tarkastella lähemmin, kunhan toivun hieman. Ehkä uskallan antaa konkreettisemman sisällön unelleni.


Ei kommentteja: