torstai 28. helmikuuta 2013

Polut

Metsässä on kahdenlaisia polkuja. Toiset risteilevät kapeina ja reunoiltaan epämääräisinä, ja nämä polut ilmestyvät oksistojen alle kuin tyhjästä ja tyhjään ne myös katoavat ja oksien fraktaalit toistavat niiden muodon; kukaties puut ovat kaivertaneet nämä varjoilmeet kuhkaillessaan, niiden mihinkään viemättömät reitit ovat puiden ja eläinten ajattelun tulosta. Toiset polut ovat leveitä ja suoria. Niiden ympärillä on tilaa ja ne kuuluvat ihmisille ja päätyvät metsäaukkoihin ja tulipaikoille ja maanteiden laitoihin. Polku saattaa yhtyä vanhaan kärrytiehen, joka myötäilee maastoa, kiertää syvimmät vesiurat ja hetteiköt ja vaikeasti noustavat mäet. Nämä polut kiertävät myös järviä etsien heikkoa pistettä, josta tyhjentää koko allas toisaalle ja antaa sen hukuttaa alleen kaikki tielleen sattuva.


2 kommenttia:

Liisu kirjoitti...

Kun mä olin pieni, mut pantiin pyhäkouluun ja se täti siellä näytti kuvaa jossa oli mäen nyppylä, jota laski alaspäin leveä tie, joka oli täynnä nauravia lapsia alaspäin menossa.

Ja samaan aikaan nousi nyppylän rinnettä vähän sivummalla kapea polku, jonka varrella kasvoi ohdakkeita ja vain yksi lapsi oli selkä katsojaan päin kipuamassa ylöspäin.

Ja se täti selitti, että nuo alaspäin leveää tietä kulkevat lapset joutuvat kadotukseen, mutta että tuo lapsi joka nousee kapeaa polkua ylospäin, pääsee taivaaseen.

Kun menin kouluun seuraavana päivänä kuljin melkein maantienojassa, ihan sen reunalla, kun pelkäsin, että se maantie vie helvettiin. Pelotti. Kauheasti.

Siitä asti olen pitänyt kovasti metsäpoluista.

Vesa Haapala kirjoitti...

Liisu, sympaattinen ja samalla varmasti mieleen jäävä ja hiukan traaginenkin tarina. Olen joskus miettynyt, että ihmiset jotka saavat lapsuudessaan tällaisia vaivaamaan jääviä ja sisäisiä ristiriitoja aiheuttavia kokemuksia ovat hyvässä asemassa, vaikka en itse tietenkään haluaisi tällaisia lapselle järjestää. Tarkoitan, että herkälle ihmiselle näistä syntyy kontrastin ja erojen tajua, elleivät kokemukset ole ylen traumaattisia. Metsäpolut ovat turvallisia tai ainakin kauniita.