keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Typeryydestä

On olemassa pahuutta, ja on olemassa typeryyttä. Typeryys on helpompaa ymmärtää kuin pahuus. Se on inhimillistä ja siksi esimerkiksi kokoomuspoliitikkoja on turha demonisoida; he ovat vain hyväosaisten ylimielinen sakki innostavine Pekka Himas-visioineen ja taiteenymmärtämisineen ja uhkailuineen ja kostoineen*; pelkkää säälittävää hyväosaista typeryyttä, joka ei uhkaa ihmisen sisintä. Mutta se kovuus, ettei koskaan myönnetä, että on oltu väärässä, kun ihmisen keskeinen ominaisuus on se että ihminen tekee virheitä, ja silti kokoomuslaiset eivät tee virheitä, siitä on oikein sopimus, mitään ei tunnusteta, ja juuri tämän vuoksi kokoomuslaiset ovat maailman typerintä sakkia. Ja sekin että on pahuutta, tarkoittaa jo itsessään, että on myös mahdollisuus hyvään, ja siitä rotkoista nousemisesta on pidettävä kiinni. Jotkut jäävät valaehtoisesti rotkojen pohjalle, ja tuo menestys houkuttelee muitakin kärpäselämään.


*Tiedän kyllä, että väite on kohtuuton. Tunnen ainakin neljä sympaattista kokoomuslaista, tuossa ylempänä puhun lähinnä sellaisten "käsitteellisten henkilöiden" kuin Katainen, Vapaavuori, Virkkunen tasolla, joskin "käsitteellisen henkilön" status on näissä tapauksissa liikaa. Ymmärrätte varmasti kun sanon, että tarkoitan ylimielisyyttä johon ei olisi varaa ja liikaa valtaa ihmisille, jotka eivät ole kaikin osin tehtäviensä tasalla, niin ja persoonatonta korrektiutta, joka muuttuu äkkiä irvikuvakseen. Ensimmäisen kerran kuulin Kataisen suusta jotain järkevää, kun hän totesi, että Tekesin, Sitran ja Akatemian pamppujen olisi pitänyt ilmaista rehdisti mielipiteensä hänen junailuistaan olla kilpailuttamatta tulevaisuushanketta ja antaa se hömppä-Himasen hoidettavaksi - tosin tilanne olisi ollut huomattavan hankala tuossa valta-asemassa olevalle ja muille. Kataiselle riittävät siniset keskustelunavaukset, joko siksi että niiden status on puhtaasti viihdyttävä (kiva että näistä jutuista keskustellaan) tai siksi että hän on irronnut täysin todellisuudesta ja pitää Himasta todella kohottavana filosofina.

2 kommenttia:

ManU Faber-Castells kirjoitti...

Halleluja! (tekstille & paluulle)

Vesa Haapala kirjoitti...

paluu maineen ja kunnian valokeilaan houkuttelee aina - saa nähdä jäänkö vai palaanko sisäiselle taistelukentälleni. Man Limited and Divided