tiistai 28. lokakuuta 2014

ÄrsytysSe, että kirjoittajalla on ideoita, ei oikeastaan kiinnosta ketään. Kirjoitus sen sijaan. . .

Se, että idean pitäisi kiinnostaa jota kuta taiteena, on minusta käsittämätöntä.

Loputon selitys idean ympärillä. . . Eikö Hegel ollut viimeinen käsitteiden taiteilija,

jolla oli ideoiden suhteen intohimoinen proseduuri. Silti hän ei ollut taiteilija, vaan filosofi.

Filosofi, käsitteiden mies, on useimmiten huono taiteilija. Mikä oli van Goghin idea,

en keksi typerämpää kysymystä. Sen sijaan: mitä hän teki väreille, materialle. . .

Meille, jotka yhä olemme kiinni konsepteissa, tämä on ehkä sietämättömintä.

Taide joka korvaa poiesiksen idealla. On helpointa kieltää osaaminen

ja olla jälleen platonisti.2 kommenttia:

Liisu kirjoitti...

Ideoita lentelee ilmassa ja unessa. Suurin osa niistä jää käyttämättä. Pitää ryhtyä tositoimiin, jos aikoo toteuttaa ideansa.

Ideat ovat kuin lintulauma uudella linnunsyöttölaudalla, joka keinuu tuulessa ikkunan takana. Vain talitintit osaavat syödä oikein. Ottavat auringonkukkasiemenen nokkaansa ja menevät kuorimaan sen puunoksalle ja hakevat syötyään uuden.

Kun varpuslauma saapuu estradille, niillä ei ole lainkaan pöytätapoja. Ne viskelevät siemenet maahan, tai kakkivat niiden päälle. Ovatko ne oikeassa vai väärässä, en tiedä. Ehkä ne haluavat olla ystävällisiä rotille ja hiirille, joka syövät siemenet maasta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Hyvä kuvaus, taide on toimintaa, ei kontemplaatiota, ja sitäkin vain toiminnassa, ja kuitenkin se kätkee itseensä paljon enemmän kuin mikään idea.

Taide on ennakoimatonta tapahtumista, riippumatta siitä käytetäänkö tietoisia menetelmiä vai ei. Usein menetelmillä ja rajauksilla tosin päästään lopputulokseen, joka lunastaa ne.

Ymmärrän niitä teoreetikkoja ja lukijoita, jotka ovat lakenneet huolehtimasta taiteen "laadusta" (sehän ei joka tapauksessa kosketa suurinta osaa ihmisistä), mutta tekijöiden suhteen kantani on toisenlainen. Ymmärrän toki heitäkin. Harvoin perusteet ovat tosin itse taiteen ideaan liittyviä. Syyt ovat käytännöllisiä.