perjantai 3. lokakuuta 2014
Kirjoittajan pointti
Hyvin ja huonosti kirjoitetusta runoudesta sanon ainoastaan, että yhdelläkään tosissaan kirjoittavalla runoilijalla ei ole varaa sanoa, että hän kirjoittaa jo kyllin hyvin ja ettei paremminkin voisi kirjoittaa. On tuhansia tekosyitä ajatella toisin. Lukijoille asia ei ole ehkä yhtä selvä, mutta kirjoittaja ei voi koskaan kirjoittaa liian hyvin, niin kuin lukijakaan ei voi liian hyvin ajatella ja harjoittaa vastaanottamisen ja arvioinnin kykyä.
Hyvin kirjoittaminen ei tarkoita banaalisti oman tyylinsä hiomista tai säkeen puleeraamista kuoliaaksi.
Jos minä olisin musiikin ystävä enkä fani ja kuulisin kuinka kitaristi soittaa enintään keskinkertaisesti, en menisi sanomaan (jos minun pitäisi jotain sanoa), että hyvä, pidä tuo, älä hio ja harjoita enää yhtään soittoasi, sillä kuulijoiden kannalta sillä ei ole mitään merkitystä, ja jos vielä yhtään hiot ja menet edemmäs, fanisi alkavat pitää sinua elitistinä. Mitä helvettiä sellaisilla neuvoilla tai faneilla tekee?
Siksi en usko minkäänlaisiin puheisiin siitä, että huonosti ja huolimattomasti tekemällä voitettaisiin jotakin. Tietoisesti huono jne. -- minusta tuollainen kirjoittamisen filosofia on pääosin paskan arvoista.
Toki taitava tekijä voi kirjoittaa tahallaan huonosti, mutta siihen on oltava perusteet ja ne on voitava lukea siitä mitä hän tekee (tyyli). Jos joku kirjoittaa huonosti, ei siinä auta puheet flarfista tai kuolleesta modernismista tai käsitteellisyydestä. Me voimme käsitteellistää maailman surkeimmat tekstit aivan käsittämättömän upeasti, mutta se ei poikkea mistään muusta välineellisestä ja tarkoitushakuisesta toiminnasta, joten sen ei pitäisi juurikaan liikuttaa kirjoittajaa.
Mitä tulee lukemiseen, kokemuksiin ja filosofoimiseen, niin ei tarvitse lukea kuin seiskapäivää ja saa käsitteellistettyä paljon parempaa flarfia kuin runoudesta ikinä, poislukien, että sekin lehti on surullista paskaa.
Miksi pitää kirjoittaa aina paremmin? No ei kai minkään muun kuin sen runouden takia (ei siis minkään ismin takia, ei minkään irrallisen sisällön tai sanoman tai ideologian vuoksi vaan siksi että itse kirjoitus on sanoma). Joskus se onnistuu, joskus ei, siksi se on niin vaikeaa. Tai helppoa. Tai oikeastaan noilla ei ole mitään väliä.
Epäonnistuminenkin on reilumpaa kuin sen teeskentely, että joku taso riittää.
Minä olen niin yksinkertainen, että uskon kirjoittamisen olevan käsityötä, esteettisten ja käsitteellisten (ja sitä myötä myös, ainakin mahdollisesti, poliittisten) esineiden tekemistä.
Esineitä voidaan tehdä lukemattomiin tarkoituksiin ja lukemattomin tyylein ja materiaalein. Yleensä esineistä näkee kuitenkin nopeasti, onko ne tehty hyvin vai sinne päin.
Ei ole syytä tuottaa maailmaan yhtään enempää roskaa vain siksi että se riittää. Yllättäen tuohon ajatukseen ujuttautuu mukaan maailmankuva, jota ei ehkä muutoin toivottaisi.
Runouden uudistuminen voi toki tapahtua monin keinoin, mutta uskon yhä, että jotain "pysyvää", "merkittävää", "sitä mikä oli 2000-luvusta muistamisen arvoista" jne. voi syntyä vain jos viitsitään pitää rimaa lähtökohtaisesti hiukan korkeammalla, pyritään luomaan oma kielellinen idiomi, oma maailma kieleen.
PS. Katsotteko Vain elämää -sarjaa tänä iltana? Luultavasti suurin osa eturivin artisteista itkee tai mykistyy jakson aikana. Kertovatko sanaton tunne, ilo ja itku siitä, että esitettävät biisit tai niiden esittäjät tekisivät musiikillisesti jotain poikkeuksellista, saisivat nämä tunteet aikaan musiikin voimalla? Väittäisin, että kyse on vain puoliksi (tai pienemmältä osin) musiikista. Illan show'ssa voi olla muutama hyvä esitys lajissaan, joku onnistunut sovitus, ja sitten monta esitystä, joissa yksi tai useampi osa mättää, sinänsä hyvistä tekijöistä huolimatta (ottamatta kantaa kuinka hyviä muusikoita siellä tällä kaudella on). Väittäisin, että tässä itkeskelyssä ja muussa on kyse toiminnasta musiikin ympärillä. On kyse ihmisten kohtaamisesta, sosiaalisista lainalaisuuksista, projektioista, henkilökohtaisista tunnehistorioista jne. Itse musiikin kanssa, vaikka tunteet välittyvätkin sen myötä, nähdyillä reaktioilla, spontaaneilla ja intiimeillä soperruksilla tai biiseistä annetuilla palautteilla ei välttämättä ole paljoakaan tekemistä, paitsi että nimenomaan suurimman vaikutuksen (joka välittyy kaikesta huolimatta myös katsojalle) tekee juuri esiintyjän kädenjälki, karisma, omistautuminen tilanteelle jne. Tämä on kaiketi melko ilmeistä. Entä runous sitten? Runoudella on epäilemättä arvokas sosiaalinen funktionsa sen tarjoamissa lukemisen, eläytymisen, tunnistuksen ja tunnustautumisen mahdollisuuksissa (jotka eivät palaudu yksinomaan sen poeettiseen funktioon), mutta kirjoittaja ei voi ottaa niitä lähtökohdakseen, tai minä ainakaan en osaa niin toimia ja edistää runouden asiaa. Mutta oikeastaan tulen tässä omaan pointtiini: se mitä kuka hyvänsä voi artistilta vaatia on vaatia sitä kuuluisaa heittäytymistä ja intohimoa täysillä tekemiseen. Loppu jää nähtäväksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Ennen kuin sattumalta tulin lukeneeksi tämän, olin ehtinyt aiemmin päivällä kirjoittaa näin (Wallace Stevensiä tutkittuani):
http://teemumanninen.tumblr.com/post/99064717666/mont-blanc
Ehkä tässä on jokin synergia, joka huvittaa sua?
Moi Teemu, huvittaapa hyvinkin. Hyvin tai huonosti kirjoittaminen on suhteellista, paremmin kirjoittaminen sisäinen imperatiivi. Tykkään kovasti tuosta mitä teet, samoin kaikista niistä mittajutuista mitä oot lähimpinä vuosina tehny: vetoaa tutkivaan kirjoittamiseen innostuneeseen puoleeni ja kaikesta tehdystä ja tietoisesta huolimatta ne on myös emotionaalisesti uskottavia (ja hämmentäviä) - erityisesti siksi että esim sun mitta ei tule suoraan omasta perinteestämme, sen ikonisimmista malleista, vaan ikään kuin käännöksinä jotka kuitenkin on tehty alunperin suomen ehdoilla ja silti ilmeisimmät ratkaisut kiertäen. Esim tällaisesta rimankorotuksesta tykkään. Ei tosin estä tykkäämästä monesta muustakin. Osa musta on runouden jääbalettimiehiä, ei voi mitään.
Tuntuu että täytyy sanoa, niiden etu mielessä, jotka eivät mittoja tunne, että tuo linkitetty runoni ei ole mitallinen, tai siis en seurannut siinä mitään nousevaa tai laskevaa säettä, jossa olisi jokin säädetty (tai edes muuntuva) määrä yhdenlaisia jalkoja... (En siis ole huolissani Vesa sun lukutaidon tähden vaan niiden, jotka esimerkiksi pitävät mitallisina "samanpituisia säkeitä" tms.)
Jos nyt hiukan tästä jotain sanon (olen kirjoittamassa Tuli&Savuun esseetä aiheesta, mutta sekin jää auttamatta pintaraapaisuksi): oma tuomioni omista yritelmistäni tällä saralla on, ettei oikeastaan mikään mittaan oikeasti tarttunut julkaisemani teksti ole tähän mennessä onnistunut toteuttamaan sitä käsitystä rytmin ja mitan suhteesta, jollaisesta haaveilin kun aloin kirjoittamaan: lyhyesti, hävettää jokainen säe.
Sitä vasten kuitenkin alkaa myös tuntua, että hiljalleen (ja juuri kääntämisen kautta) alkaa tulla käsitys siitä mitä "uusi mitallisuus" voisi olla: useiden erilaisten laskevien jalkojen "variable line", Kiven ja Mustapään kertovan, trokeisen poljennon päivitys, tai jonkinlainen syllabinen säe, italialaisen perinteen kaltainen. Tai pelkkä löysempi taipumus korostaa trokeis-daktyylistä etukenoa: jambinen pentametrikin sisältää poikkeuksia, kuten spondeita ja ylimääräisiä tavuja, joita käytti niin Milton kuin Shakespearekin.
Yhä enemmän olen sitä mieltä, että klassisten kielten varhaisista käännöksistä löytyy viitteet ja vihjeet siitä, miten säännöllistä rytmiä voi toteuttaa suomeksi parhaiten – koska kielemme on sekä tavujen painon että niiden pituuden mukaan rytmittyvä – mutta samalla ajattelen, ettei sitä tietä nykyinen korva enää halua kulkea, että olen kouluttanut itseni arvostamaan sointia, joka ei lopulta tule olemaan kenenkään muun kuin itseni mieleen...
Tästä Stevens-jutusta en toki mittaa hakenut, vaan viittasin muihin juttuihisi, jotka mielestäni toimivat tuon alueen mahdollisuuksien kartoittajina. Lisää ja isommalla rintamalla pitäisi harrastaa mainitsemiasi juttuja mutta kuten itsekin sanoit se on yksinäistä puuhaa meidän ajan korville. Mutta jonkun Mustapään päivittäminen, se olisi tosi wau. Sinänsä mitta olisi täysin relevantti suunta meidänkin aikanamme, ei ehkä kaikkein kommunikoivin / helpoiten muotona vastaanotetettavissa, jos tahdottaisiin ymmärtää mitä se merkitsee ja mitä se kielenä on, mutta täysin luonteva valinta kielitietoisen ja pakotteisiin perustuvan lyriikan jatkamiseksi yhteen historialliseen suuntaan. Ja olisipa se yhtä aikaa emotionaalisesti haastavaa ja rytmin kokemisen kannalta kokemisen ehtoja uudelleen suuntaavaa. Tuo Stevens-pohdintasi kiteyttää minulle hienosti kirjoittamisen koko ongelmallisuuden ja kaksijakoisuuden ja ehkä vielä jotain muuta päälle, epäröinnin pysyvyyden.
Lähetä kommentti