maanantai 31. elokuuta 2015

Elokuvissa

Antti J. Jokisen ohjauksessa Katja Ketun Kätilö on muuttunut rakkausromaanista melodraamaksi. Hienoja kuvia (jotka vastaavat kuvakerrontana kirjan kielellistä materiaalisuutta ja Vikasilmän fokalisoimaa puhetta) juoni edellä, loppua kohden yhä etäämmäs kirjasta (sikäli kuin muistan) ja yhä epäuskottavammin kirjoitettuja kohtauksia, joissa ristiriitoja ja kömpelyyksiä yksityiskohdissa asti.


Todentuntu ei liene melodraaman ydintä, mutta selvät juonen ja henkilöiden rakentamisen epäjohdonmukaisuudet olisi voinut yrittää karsia pois, siitä eivät tunteet ja suuret linjat olisi kärsineet lainkaan.


Näyttelijätyössä ei valittamista (Kosonen, Tilkanen ja Petelius parhaat, Korpelan näyttelemässä Gödelissä aineksia, mutta ohjauksessa ja käsikirjoituksessa ei ole jaksettu ajatella henkilökuvaa loppuun saakka --- pelkkä ristiriitaisuus ei toimi). Lavastus erinomaista, noihin maisemiin, taloihin ja esineisiin on helppo rakastua.


Jos olisin ollut kirjailija tämän elokuvan taustalla, en olisi antanut ohjaajan käsikirjoittaa kaikkia näitä mokia mukaan.


Pienellä huolellisuudella olisi saavutettu huomattavasti ehyempi lopputulos. Elokuvasovituksen genrevalinta jaksaa ihmetyttää.

5 kommenttia:

http://juhasaari.blogspot.com kirjoitti...

Olen nähnyt uutisista pätkän, jossa kosonen, petelius ja klemola istuvat pöydässa (huoneessa jossa kaikki on jotenkin liian siistiä, värikylläistä ja lavastettua kun sen pitäisi olla Mollbergin MAA ON SYNTINEN LAULUA!). En hetkeäkään uskonut, että nämä ihmiset ovat tosia. Klemolakin joka on taitava nättelijä, ylinäytteli hirvittävästi ja kosonen ei ole läsnä oikeassa aikakaudessa. Edes ne silmälasit eivät luoneet efektiä. Epookki on vaikea laji. Päätin näkemäni perusteella että odotan kun tulee telkusta. Sinä oot nähny. Nappatko 15 sekunnin perusteela tehtyä näkemystäni yhtään?

Vesa Haapala kirjoitti...

Kyllä nappaan. Katso telkkarista. En tiedä, katsotko silloinkaan välttämättä loppuun. Luultavasti, mutta lopussa petyt entistä enemmän. Ellet pidä melodraamoista.

http://juhasaari.blogspot.com kirjoitti...

Breaking the waves oli loistava melodraama mutta tämä tuskin pääsee samaan.

Vesa Haapala kirjoitti...

Joo, oli hieno. Pitäisi katsoa taas joskus uudestaan.

http://juhasaari.blogspot.com kirjoitti...

Innostuin taas tekemään jutun...