perjantai 22. tammikuuta 2016
Kirjastouutisia
Nopeasti pongaten totesin, että Yliopiston kirjasto lopetti ainakin seuraavien kirjallisuus-/kulttuurilehtien tilauksen: Horisont, Kritiikin uutiset, Lumooja, Lyrikvännen, Nya Argus, Ny Tid, OEI, Onnimanni, Parnasso, Nuori Voima + Kritiikki, Tuli ja Savu, Tyyris Tyllerö. Ja näitä on rutkasti jokaiselta tieteen ja taiteen alalta. Kyllä syntyy säästöä. Listalle ei ollut esimerkiksi Avainta ja Niin & Näin -lehteä. Ne on karsittu varmaan jo aiemmin. Näillä mennään & Suomi nousuun.
Tämä on tietenkin pientä ja surkuhupaisaa kaiken sen rinnalla mitä vielä nähdään. Kunhan nitistetään ensin pois kaikki aivan turhimmat niin päästään käsiksi varsinaiseen kaatamiseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Joo, ikäväksi menee, koko kansakunnan olemassaololle tärkeään kulttuuriin satsaaminen laskee samassa suhteessa kuin nettoveronmaksajien määrä.
Kaikkihan on sitä mieltä että omiin rakkaisiin aloihin, mitä ne ovatkin ei saisi hallitus koskea. Niin kun on, on sitten hyväksyttävä myös se että tarvitaan lisää verotusta että em. toiveet olisi mahdollista toteuttaa.
Valtio saa lisätuloa kasvattamalla verotusastetta tai kasvattamalla (jos se on vain mahdollista) nettoveronmaksajien määrää. Tai molemmilla. Kysyn tätä aina työpaikalla että kumpaa kannatat kun meilläkin jokaista säästöpäätöstä kritisoidaan.
Yhteiskunnassa jossa me olemme kaikki lähihoitajia tms. ei ole käytönnössä verotuloa lainkaan. Itselleni oli kova paikka myöntää aikoinaan että akikaurismäkeläinen rikkaiden inho ja ainainen valmisselitys: lisää kovatuloisille veroja plus pääomaveron korotus ei ole sittenkään se patentti joka estää kaikki "säästöt."
Suomessa alkaa olla niin matala työllisyysprosentti että asiat alkavat todella olla Niin&Näin.
Olisipa esim. vaalien yhteydessä mahdollisuus päättää omakohtaisesti vaikka yhden tai edes puolen prosentin verran mille yhteiskuntasektorille tuon osan veroistaan haluaa ohjattavaksi sen lisäksi mitä hallitus päättää. Valinnat voisivat olla esim. kulttuuri ja tiede, urheiluseuratoiminta, kehitysapu, kansalaisjärjestötoiminta, poliisi ja turvallisuus...jne. (Terveydenhoidon ja peruskoulutuksen jättäisin ulkopuolelle.)
Näin saisimme ripauksen suoraa ruohonjuuritason vaikutusvaltaa. Tai en tiedä. Voisi olla että mikä tahansa hallitus käyttäisi tuon "lisän" osana budjettia eikä se lisäisi rahoitusta käytännössä lainkaan.
Itse asiassa lääkkeen tiedämme maamme rahoittamiseen. Se on se vanha asperiini joka synnytti hyvinvointi-Suomen rahoituspohjan. Huomasimme sen kaikki kun lääke ei ole enää ollut pitkään aikaan käytössä: Venäjän kauppa.
jope
Joo, ei auta rikkaiden inho. Tarvitaan veronmaksajia laajalla rintamalla. Tarvittaisiin monenlaista teollisuutta, hyvät kauppasuhteet. Ja rahaa menee vieläkin sellaiseen turhuuteen kuin puoluetukiin. Oma veroprosentti kasvaa koko ajan, en silti valita. Kulttuurin ja tieteen äkillinen alasajo typerysten toimesta kirpaisee silti, vaikkei tähän kaikki kuolekaan.
Kävin paremmalla ajalla tsekkaamassa tuon listan. Tuli mieleen että onko tuo peruutuslista esim. jokin provo jolla yritetään saada porukkaa reagoimaan.
Parnasso mm. kai aika keskeinen lehti, ja moni muukin, jos Hkin yliopisto pitää edelleen esim. kirjallisuutta opettavana tieteen alana tosissaan.
Ja vastaavia keskeisiä lehtiä muillakin aloilla.
En ihmettele että ottaa päähän.
Paljonko maksaa esim. 10 uuden tietokoneen hankinta ohjelmistoineen, virusturvineen ja atk-tukineen vuodessa? 5000 euroa? Enemmän? Sillä saisi nopealla laskuopilla noin 100 lehden vuosikerrat. Siellä pitää kai alkaa vain valita? Joko lähetetään langattomat vähät rahat Kalifornian silikonilaaksoon tai omaan kulttuuriin.
jope
Sanopa muuta. Tää oli kirjaston blogissa. Varmasti jonkinlainen signaali ulospäin siitä meiningistä mihin yliopistolla ollaan suuntaamassa. Mutta Huom! Sähköisissä jutuissa ei säästetä. Ipadit ja verkkokurssit ovat hallinnon suosiossa, vaikkei niistä akateemiseen opetukseen (esim kirjallisuuden) saatava hyöty-panossuhde olisi kummoinenkaan.
Lähetä kommentti