lauantai 23. kesäkuuta 2018

Versoja siirtyy uuteen aikaan

Blogini Versoja oli yli kymmenen vuoden ajan kirjoittamisen ja ajattelun alusta. Täällä käytiin pitkiä keskusteluja niin kirjallisuudesta kuin yhteiskunnasta. Kiitän kaikkia osallistujia!

Ajat ovat kuitenkin sellaiset, että katsoin parhaaksi sulkea blogini toistaiseksi. Ilokseni voin sanoa, että monta tärkeää asiaa tuli ilmaistua ja käsiteltyä. Häpeäkseni totean, että taivuin lopulta itsesensuuriin - se on aina huono merkki sananvapauden tolasta ja yksilöllisen ajattelun liikkumavarasta ja tietenkin antaa surkean todistuksen omasta rohkeudestani.

Uudessa blogissani Versoja 2.0 käsittelen asioita, jotka ovat mielestäni tärkeitä mutta erityisen yhteiskunnallisiin aiheisiin en puutu. Maailma on niin kuin se on ja sen ihmiset. Puhukoot yhteiskunnasta ne, joilla on unelmia ja vapaus esittää asiansa niin kuin tahtovat.


*

Menkää vaan suoraan sinne blogiini. En luultavasti onnistunut pitämään lupaustani pitää turpaani kiinni, mutta yritän parhaani.16 kommenttia:

Sami Liuhto kirjoitti...

Mihin noi vanhemmat jutut hävis. Just kun tänne uudelleen-löysin. Onko sulle tultu avautumaan?

H-Ö-H

Vesa Haapala kirjoitti...

Sami,

höh-niinpä. Ajattelin, että olen aikani puhunut järkeä. Se ei kuitenkaan ole kovin hyvä vaihtoehto nykyisin, koska siitä ei seuraa muuta kuin harmia puhujalle itselleen. Jos tahdot lukea jutut pistä viestiä veehaapala@gmail.com.

Sami Liuhto kirjoitti...

Olet tehnyt suurtyön. Kiitos siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään HS, kommenttipalsta: "Yksi asia, missä Orwell erehtyi, on ajatuspoliisin muoto. Se ei ole valtiollinen, vaan vielä mielivaltaisempi julkinen mielipide. Jos mielipiteesi ei miellytä, tai mikä vielä pahempaa, että joku epäilee, että mielipiteesi ei miellytä, seurauksena on julkinen häväistys sanomalehtien palstoilla tai netin keskustelupalstoilla. Kun häväistys alkaa väärin perustein, on turhaa yrittää oikaista virhettä. Näin sanoo ainakin professori P LeCoz, joka on tutkinut asiaa. Seuraukset voivat jatkua pitempään kuin ne pari viikkoa, mitkä asia on julkisuudessa, jos joku kansalaisryhmä jatkaa vainoamista systemaattisesti. Minun maailmani, tieteen maailma, tuntee paljon tapauksia, joissa vainoaminen on jatkunut vuosia. Tämä ajatuspoliisin olemassa olo ja menettelytavat ovat mielestäni paljon pahempi uhka ihmisen vapaudella kuin elektroninen valvonta."

Kommentti viittaa juttuun: https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005730697.html

jope

Vesa Haapala kirjoitti...

Sami ja jope, en todellakaan tahdo esittää olevani jonkun ajojahdin kohde tms koska niin asia ei ole - en ole myöskään mielestäni antanut sellaiseen varsinaista syytä.

Katsoin kuitenkin parhaaksi, että ilmaisen sen mitä maailmasta ajattelen omissa teoksissani - ja eihän tämä sulje pois myöskään esseetä.

Tällainen suora tiedottaminen blogissa on kuitenkin riskaabelia, kun ajattelee miten yksioikoisesti ihmiset toimivat.

Minä en esimerkiksi vastusta maahanmuuttoa saati että vastustaisin maahanmuuttajia - sula mahdottomuus - mutta vastustan kyllä idioottimainen ja ideologisesti haihattelevaa yhteiskuntasuunnittelua. Samoin en vastusta muslimeja ihmisinä sen enempää kuin kristittyjä, hinduja tai ateisteja, mutta vastustan täydestä sydämestä islamia poliittis-uskonnollisena ideologiana, sillä se alistaa satoja miljoonia ihmisiä tälläkin hetkellä. Samoin vastustan liberaaliglobalismia, koska se tuhoaa ihmisten, kansojen ja luonnon normaalin mahdollisuuden elää.

Vesa Haapala kirjoitti...

Sori kirjoitusvirheet, kännykkä korjailee miten sattuu... Äärikulttuurirelativistinen suvaitsevaisuus on taas niin paskaa ajattelua, että en ymmärrä, kuka sellaista jaksaa.

Anonyymi kirjoitti...

(Uskon että tuon kommentin 5.43 asiat nousevat monien taiteilijoiden teoksiin eri tavoilla lähivuosina. Jos eivät nouse, eivät ole kiinnostuneita omasta ajastaan, vaan tyytyvät kiillottamaan kuvaa, joka on valmiiksi käsitelty. Ellei "äärikulttuurirelativistinen suvaitsevaisuus" aja todellisuuden seiniin, ei maailmassa ole mitään järkevää logiikkaa. jope )

Vesa Haapala kirjoitti...

jope, tästä juuri meidän kaikkien yhteisessä jutussa on ollut kyse!

ja niin kuin puit sanoiksi: en katso tarpeelliseksi olla tekemisissä idioottimaisten ajatuspoliisien kanssa, koska siinä ei voi kuin hävitä monella tapaa. moraalisesti ei tietenkään koskaan. ymmärrän myös Jarin reaktion, koska tavallaan annoin periksi tälle häpeälliselle ajalle kun päätin, että lopetan tiettyjen asioiden käsittelyn tämän blogin puitteissa. sen varauksen kuitenkin teen, etten pidä turpaani kiinni, jos eteen tulee entistä pöyristyttävämpiä juttuja. tähänastiset aiheet on kuitenkin jo käsitelty melko hyvin ja ne jotka ovat lukeneet ovat ehtineet saada aivan riittävästi mietittävää.

Sami Liuhto kirjoitti...

Täytyy tässä kai itsekin sanoa jotain. Vaikkei ole pyydettykään. Ei mulla ollutkaan mitään sanomista. Sen verran on, että lukekaa JA TUTKIKAA Ötzi-kirja, se on tärkeä ja nuorisokielisesti huikea. Siis erinomainen kirja. Kun noista kirjoista oli tossa yllä juttua ja itsekin olen kirjoitellut.

Pitäisi lukea Pekka Kuusta, siitä kuuleminen joo. Linkolaa ihailen, enhän ole täysin taukki. Mut nyt mä guuglaan "Jari Ranta", jospa hänen juttujaan löytyisi lisää.

Hyvää kesää kaikille. Ja siunausta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Sami, jope, poistin täältä muutaman kommentin yhden keskustelijan pyynnöstä. Itse en ole siis sensuroinut puheenvuoroja. Jari on koska hyvänsä tervetullut juttelemaan!

Saara kirjoitti...

Kiitos :)

Vesa Haapala kirjoitti...

Ole hyvä!

Leena kirjoitti...

ihania! :)

Vesa Haapala kirjoitti...

Tänx!

Ritva kirjoitti...

Onpas hieno! :)

Vesa Haapala kirjoitti...

Niinpä, kai...